Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bolt er ikke noen legende

IOC-presidenten mener supersprinteren må levere i flere OL først.

EN LEGENDE I EGNE ØYNE: Usain Bolt ser nå på seg selv som en legende etter også å ha forsvart OL-gullet på 200 meter.Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS / NTB Scanpix
EN LEGENDE I EGNE ØYNE: Usain Bolt ser nå på seg selv som en legende etter også å ha forsvart OL-gullet på 200 meter.Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I manges øyne hadde han han for lengst skrevet seg inn i idrettshistoriebøkene med gullskrift, men for Usain Bolt selv, markerte gårsdagens OL-gull på 200 meter at også han har begynt å definere seg selv som en levende legende.

- Jeg gjorde det jeg ville. Nå er jeg en legende, og nå er jeg den største utøveren noensinne. Jeg er i samme kategori som Michael Johnson, og er beæret over det. Jeg må takke Michael Johnson. Jeg vokste opp med å se han slå verdensrekorder. Han var en fantastisk atlet, sa Bolt.

Tidligere toppsprinter, nå Eurosport-ekspert, Quincy Douglas, har hatt gleden av å følge Bolts eventyrlige karriere fra kommentatorplass siden det store gjennombruddet under OL i Beijing for fire år siden. Han mener 25-åringen kan påberope seg legendestatus med god samvittighet.

- Det er nok ikke mulig å bestride det. Jeg er enig med ham, og synes han er i sin fulle rett til å si det. For oss som med en stund vil man kanskje si at han må ta et OL-gull i lengde for å sette kronen på verket, siden Carl Lewis gjorde det. Men Lewis satte knapt verdensrekorder i det hele tatt, mens Bolt har gjort det flere ganger. Så for meg personlig, hvis jeg må velge, må jeg velge Bolt, sier Douglas til Dagbladet.

Hysjende målgang Jamaicaneren kom til London med mange spørsmålstegn heftende ved seg. OL-oppladningen hadde vært skadebefengt og tidene svakere enn det som normalt sett kjennetegner ham.

Men etter å ha lagt siste finpuss bak lukkede dører i Birmingham, var det en sedvanlig selvsikker og avslappet Bolt som lekte seg igjennom kvartfinale og semfinale, før han vartet opp med tidenes raskeste olympiske 100 meter i finalen.

HISTORISK: Her blir Usain Bolt den første friidrettsutøveren til å forsvare OL-gull på både 100 og 200 meter i det han passerer målstreken foran landsmann, treningskamerat og sprintkronprins Yohan Blake.Foto: Jorge Silva / REUTERS / NTB Scanpix
HISTORISK: Her blir Usain Bolt den første friidrettsutøveren til å forsvare OL-gull på både 100 og 200 meter i det han passerer målstreken foran landsmann, treningskamerat og sprintkronprins Yohan Blake.Foto: Jorge Silva / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Og det var ikke så mye mindre klasse over måten han forsvarte 200 meter-gullet fra Beijing på heller. Med en fantastisk start koblet han jerngrep om begivenhetene fra første meter og kunne til slutt krysse målstreken med en pekefinger foran leppene, som om noen ikke hadde noe de skulle ha sagt i diskusjonen om hvem som er friidrettens største stjerne.

- Jeg er litt overrasket over at han slo så kraftig tilbake. Kollegaen min var sikker på at Blake skulle vinne, og det var også mange andre som spekulerte i det. Da han deltok i det jamaicanske OL-uttaket på Jamaica var han skadet og bare på 80 prosent av maks. Dessuten fikk han en dårlig start og havnet bakpå på både 100 og 200 meter da han ble slått av Blake. Han var kjempeforbannet over å ha tapt, men gjorde det riktige ved å kule ned i fire-fem uker, trene godt og gjøre det han måtte for å prestere. Dessuten er det en annen ting man ikke glemme: Hadde han tapt 100 eller 200 meter i OL, ville markedsverdien hans ha sunket noe veldig, og det er enorme pengebeløp det er snakk om når han har en inntekt på 130-140 millioner kroner i året. Likevel: Det er ikke pengene som driver ham, og han har det genuint morsomt ute på banen, sier Douglas.

- For tidlig å konkludere Likevel: Ikke alle mener mannen som fyller 26 år om elleve dager kan gjøre krav på statusen han føler han har levd opp til.

IOC-president Jacques Rogge er iallfall av den oppfatning at det er for tidlig å konkludere med hvor stor Bolt egentlig er, selv om han er den eneste som har forsvart OL-gull på både 100 og 200 meter.

- Det kan først felles en dom over Usain Bolts karriere den dagen han setter karrierepunktum. Dersom du ser på karrieren til Carl Lewis, tok han medaljer i fire leker på rad. La Usain Bolt forbli skadefri, la ham beholde motivasjonen, noe jeg tror vil være tilfelle.... La ham delta i tre, fire leker, og så kan han bli en legende. Men allerede nå er han et ikon, sa Rogge til en liten gruppe reportere, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Jeg synes det er en litt tyn argumentasjon. Det går også an å være en levende legende. Du trenger ikke å ha lagt opp for å gjøre opp historien. Jeg synes han er en legende nå, og han kommer i hvert fall til å være det når han har lagt opp. Det kan jeg trygt stå inne for, sier Douglas.

IKKE EN LEGENDE I IOC-PRESIDENTENS ØYNE: IOC-president Jacques Rogge mener Usain Bolt må levere i flere OL før han kan leve opp til legendestatus. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB Scanpix
IKKE EN LEGENDE I IOC-PRESIDENTENS ØYNE: IOC-president Jacques Rogge mener Usain Bolt må levere i flere OL før han kan leve opp til legendestatus. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Du må ha karisma og ekthet, som Bolt har. Er det noe han er, så er det ekte. Jeg husker første gang så ham og alle faktene hans og jeg spurte meg selv hva slags fyr dette var, om dette bare var noe han gjorde en gang, men han gjør det hele tiden, og kommer stadig opp med nye ting. Han representerer noe jeg aldri sett før. Og han har fått folk som ikke har interesse av eller peiling på friidrett til å følge med nå, fortsetter Douglas.

Bislett-general Steinar Hoen, som etter hvert har lært Bolt godt å kjenne, er helt enig.

- Jeg kommer bare på Muhammad Ali som har den samme kombinasjonen av karakter og prestasjoner, og som representerer noe nytt og annerledes enn sine konkurrenter. Han har alle momenter som skal til. Da Forbes 500 (en oversikt over de 500 største selskapene i USA) gjennomførte en undersøkelse om hvem som var det heteste sponsorobjektet i 2012, trakk de fleste markedsdirektørene fram Usain, sier Hoen for å understreke hvor høy standing Bolt har i idrettsverdenen.

Samtidig har han et godt håp om at superstjerna kommer tilbake for å løpe på Bislett allerede neste år.

Frykter Blake Hovedpersonen selv tenker imidlertid så langt fram som 2016, og varsler allerede nå at han har til hensikt å gi seg mens han er på topp og i tide før han blir tatt igjen av sin yngre, hardtarbeidende og særs talentfulle treningskamerat og landsmann Yohan Blake. 

- Når jeg er 30 har jeg nok tenkt tanken på å legge opp, for friidrett er tøft. Yohan Blake løper allerede på 9,75. I løpet av de fire neste årene kommer han til å være brennheit. Jeg kommer nok til å legge opp tidlig og innen han begynner å løpe for fort, sier Bolt, ifølge Expressen.

OL-KONGE: Carl Lewis er med sine ni OL-gull definisjonen på en friidrettslegende, ifølge Jacques Rogge. Her fra Barcelona-lekene i 1992.Foto: Ingar Storfjell / NTB scanpix
OL-KONGE: Carl Lewis er med sine ni OL-gull definisjonen på en friidrettslegende, ifølge Jacques Rogge. Her fra Barcelona-lekene i 1992.Foto: Ingar Storfjell / NTB scanpix Vis mer

- OL i Rio kommer til å bli vanskelig. Da vil jeg være 30, mens de andre er 26. Jeg har nok hatt min tid, og ser ikke så langt fram. Jeg har blitt en legende, og nå bare nyter jeg det, fortsetter han.

Etterlyste respekt Det er ikke første gang den mektige idrettslederen Rogge uttrykker seg med en viss skepsis om Bolt.

Da friidrettsverdenen for alvor ble kjent med showmannen og supersprinteren Bolt da han med utstrakte armer defilerte inn til et suverent OL-gull og ny verdensrekord i Beijing for fire år siden, mente Rogge at stjerneskuddet burde lære seg bedre manerer.

- Jeg har ingen problemer med at han lager show, men jeg mener han bør vise mer respekt for konkurrentene; ta dem i handa, gi et klapp på skuldrene deres etter målgang og ikke gjøre gester som etter 100-meterløpet, sa Rogge den gangen.

Men uansett hva Rogge måtte mene: På Jamaica vil Bolt alltid være den store helten.

- Min far er fra Jamaica, og jeg har selv vært der. Derfor er jeg veldig glad for at jamaicanske sprintere gjør det så bra. Det er en liten øy med 2,7 mill innbyggere og en fattigdom vi knapt har sett maken til. Bolt og Blake er ikoner på øya, og Usain Bolt har nesten samme status som Bob Marley, sier Douglas.

KARISMATISK OG EKTHET: Tidligere toppsprinter og Eurosport-ekspert Quincy Douglas framhever at Usain Bolts ekthet og karisma i tillegg til hans sportslige prestasjoner gjør ham til en legende.Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
KARISMATISK OG EKTHET: Tidligere toppsprinter og Eurosport-ekspert Quincy Douglas framhever at Usain Bolts ekthet og karisma i tillegg til hans sportslige prestasjoner gjør ham til en legende.Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
SOM MUHAMMAD ALI: Bislett-general Steinar Hoen (t.h.) sammenlikner Usain Bolt med bokselegenden Muhammad Ali med tanke på kombinasjonen av hans karakter og sportslige kvaliteter i tillegg til at han skiller seg ut fra mer tradisjonelle sprintertyper som Asafa Powell (midten). Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP PHOTO / NTB Scanpix
SOM MUHAMMAD ALI: Bislett-general Steinar Hoen (t.h.) sammenlikner Usain Bolt med bokselegenden Muhammad Ali med tanke på kombinasjonen av hans karakter og sportslige kvaliteter i tillegg til at han skiller seg ut fra mer tradisjonelle sprintertyper som Asafa Powell (midten). Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media