Bolt ladet opp på McDonalds

- Jeg spiste masse nuggets.

KYLLINGMANN: Usain Bolt ladet opp til rekordløpet med lunsj på McDonalds. Ikke akkurat der man venter å møte verdens mest ekstreme idrettsutøver noen timer før en VM-finale på 100 meter sprint. Men resultattavla viser at det neppe slo spesielt negativt ut. Foto: David J. Phillip, AP/Scanpix
KYLLINGMANN: Usain Bolt ladet opp til rekordløpet med lunsj på McDonalds. Ikke akkurat der man venter å møte verdens mest ekstreme idrettsutøver noen timer før en VM-finale på 100 meter sprint. Men resultattavla viser at det neppe slo spesielt negativt ut. Foto: David J. Phillip, AP/ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): Blir man rask av å spise fast food? For de fleste av oss er nok svaret et klart nei. Usain Bolts oppladning til gårsdagens mirakelløp viser at det finnes unntak.

Med 86 kilo fordelt på den 196 centimeter lange kroppen er Usain Bolt ikke spesielt bredbygd til sprinter å være. Og definitivt ikke tjukk.

Men da han nærmest lettet bortover langsida på Olympiastadion i går, var det på kyllingvinger.

Ladet opp med junkfood
Bolt forteller nemlig at han - akkurat som da han satte verdensrekord og vant OL-gull i Beijing et år tidligere - ladet opp med frityrstekte kyllingbiter fra McDonalds.

Det var en kinesisk journalist som husket suksessoppskriften fra i fjor og spurte jamaikaneren om han hadde brukt samme meny i går. Showmannen Bolt svarte bekreftende med et bredt glis.

- Asafa (landsmann og bronsevinner Powell - journ. anm.) sa at det ikke var nuggets her, men jeg fant en McDonalds og spiste masse nuggets til lunsj. Så det var bra.

- Er han sponset?
Ingvill Maakestad, klinisk ernæringsfysiolog og aktiv friidrettsutøver på toppnivå, spør først om Bolt er sponset av McDonalds når Dagbladet ringer.

- Hadde Bolt holdt på med utholdenhetsidrett, hadde det ikke vært bra å spise dette. Men for en sprinter er det ikke så viktig med fullt glykogenlager, kroppens lager av karbohydrater. Man bruker ikke så mye energi på en 100 meter, sier Maakestad.

- McNuggetsene var ikke negative for prestasjonen?

- Nei, det virket ikke sånn. Det har mye mer å si hva han spiser hele året. Hadde han spist nuggets hver dag hadde det ikke vært bra. Akkurat hva han gjorde rett før løpet betyr ikke så mye.

Ernæringsfysiologen understreker at også toppidrettsutøvere kan kose seg med usunn mat - av og til.

- Sprinterne har en så stor treningsmengde at det kreves at de spiser riktig mat, selv om de har en tendens til å prøve å være kulere utad.

- Du tror Usain Bolt spiser sunt?

- Det tror jeg virkelig.

To sesonger ikke nok
Bolt ble også spurt om han nå har oppfylt målsetningen sin om å bli en levende legende.

- Jeg synes ikke to gode sesonger holder. Jeg må gjøre det år etter år. Det kommer til å kreve mye hardt arbeid, for disse gutta kommer til å fortsette å prøve seg neste sesong, og neste og neste der igjen, sier han.

Det alle selvsagt vil vite, er hvor grensen går. For menneskekroppen generelt, og Bolt spesielt.

- Jeg tror det kommer til å ende på 9,4, men du vet aldri. Jeg løper ikke for verdensrekorder. Jeg vil bare fortsett å jobbe, sier Bolt ifølge BBC.