TIL FINALEN UTEN Å IMPONERE: Usain Bolt. Foto: Jimmy Wixtröm  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå  / NTB Scanpix
TIL FINALEN UTEN Å IMPONERE: Usain Bolt. Foto: Jimmy Wixtröm / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB ScanpixVis mer

Bolt millimeter fra å gå på trynet - tok seg videre til finalen med et nødskrik

- Det stemmer ikke for Bolt.

(Dagbladet): Usain Bolt lekte som vanlig med publikum og formet ordene «jeg er nummer en» med munnen før semifinalen på 100 meter i Beijing.

Men i selve løpet sleit Bolt, som nesten snublet i starten av løpet. Han måtte ta skikkelig i for å vinne heatet på tiden 9.96. Han var like foran sine konkurrenter over mållinja. Andre De Grasse fra Canada ble nummer to.

- Det stemmer ikke for Bolt, Det er ikke godt nok for å slå Gatlin, slo NRK-kommentator Jann Post fast.

- Han var millimeter fra å gå på trynet, konstaterte Vebjørn Rodal.

Løpet viste som så mange ganger før at det er startfasen som er kritisk for den høyreiste sprinteren.

«Det var utrolig. Bolt med en av de dårligste startene i karrieren», skriver The Guardian.

Imponerte ikke Det var heller ikke mange som ble imponert da Usain Bolt jogget inn til 9.96 i de innledende rundene på 100 meter i Beijing-VM i går.

Selv om sprintkongen fra Jamaica tok det med ro mot slutten av løpet, var det langt flere som mente at hovedrival Justin Gatlin (9.83) så mye friskere ut, deriblant NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Ansiktsuttrykket til Usain Bolt viste tydelig at han ikke var helt fornøyd med egen innsats, til tross for at han fortalte pressen etter løpet at «løpet var ok».

I dag skulle vi få svaret på om det var grunn til bekymring for den regjerende mesteren i øvelsen, da startskuddet gikk for semifinalene.

I heat nummer en var Usain Bolt, som blant annet løp mot stortalentet Trayvon Bromell (20) fra USA. Og grunn til bekymring er det.

Gatlin også videre Justin Gatlin løp i heat nummer to. Han var totalt overlegen og stormet i mål på tiden 9.77. Mike Rodgers ble nummer to med tiden 9.86.

SLEIT: Usain Bolt var så vidt først over streken. Foto: REUTERS/David Gray/NTB Scanpix
SLEIT: Usain Bolt var så vidt først over streken. Foto: REUTERS/David Gray/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde ikke vært mindre bekymret om jeg var Bolt og så det der, sier NRK-kommentator Jann Post, som tror gatlin har en 9.6-tid inne.

Det er totalt tre heat, hvor de to beste fra hvert heat går videre til finalen som går av stabelen 15.15 norsk tid i dag.

Asafa Powell og Tyson Gay løp i heat tre. Tyson Gay vant på tiden 9.96. Asafa Powell ble nummer to med tiden 9.97.

Det var i utgangspunktet to løpere som skulle gå videre på tid, men tre av utøverne hadde helt lik tid, slik at det blir ni løpere i finalen i stedet for åtte som er normalt (se faktaboks). I Beijing er det ni løpebaner.

Viktig duell Duellen mellom Usain Bolt og Justin Gatlin er på en måte «Good versus Evil» i sporten. Usain Bolt er et bilde på den rene friidretten, mens tidligere dopingtatte Justin Gatlin er det motsatte.

Duoen har møttes totalt sju ganger, og Usain Bolt har vunnet seks av dem.

GOD SEMIFINALE: Justin gatlin. Foto:  REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix
GOD SEMIFINALE: Justin gatlin. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix Vis mer

Justin Gatlin har til sammen sonet fire år for bruk av ulovlige midler. Andre utøvere som Asafa Powell og Tyson Gay har også gjort comeback etter dopingdommer.