Bolt og co knuste 15 år gammel verdensrekord

Jamaica vant et suverent stafettgull.

(Dagbladet.no): Det jamaicanske stafettlaget på 4x100 meter tok gull med ny verdensrekord i Beijing i ettermiddag norsk tid.

Asafa Powell avsluttet det fantastiske løpet, som sikret Usain Bolt den tredje verdensrekorden på tre forsøk i årets OL.

- Jeg tenkte ikke en gang på verdensrekorder før OL, bare på gull. Dette er en bonus, sier Bolt til NRK etter løpet, mens han sjekker seg selv på TV-skjermen.

- Jeg synes jeg ser bra ut, gliser stjernen, som nettopp har fylt 22 år.

Hyllet lagmoralen

Nesta Carter løp en sterk førsteetappe før han ga pinnen til Michael Frater, som sendte stjernen Bolt avgårde.

Asafa Powell kunne bare holde unna de siste hundre meterne for «verdens raskeste folk», som fosset inn til tiden 37,10 - tre tideler foran verdensrekorden. 

Dermed fikk Powell et stort plaster på såret etter at Bolt knuste verdensrekorden på 100 meter, som han selv hadde i tre år.

Bolt og co knuste 15 år gammel verdensrekord

- Jeg ville vise at jeg hadde det i meg. Dette var stor laginnsats, og rett og slett en stor kveld, sier Powell, som var veldig skuffet etter 100-meteren tidligere i OL.

- Jeg spurte gutta om dette, og de svarte «ja, vi går ut for å klare det», sier Usain Bolt til BBC.

- Jeg er bare glad og takknemlig, for vi har jobbet hardt for dette, sier Bolt.

15 år gammel rekord

Konkurrentene ble som ventet utklasset. Trinidad og Tobago tok sølv på 38,06 og Japan bronse på 38,15.

Den gamle verdensrekorden var på 37,40 og ble satt av USA for 15 år siden.

Usain Bolt har hatt et utrolig OL.

Han har allerede jogget inn til 9,69 og gull på 100 meter, og sust fra Michael Johnsons legendariske tid med suverene 19,30 på 200 meter - verdensrekord på begge de individuelle distansene.

AVSLUTTET BALLET: Asafa Powell sikret verdensrekord og gull etter å ha fått stafettpinnen av Usain Bolt før sin siste etappe. Foto: AP/SCANPIX
AVSLUTTET BALLET: Asafa Powell sikret verdensrekord og gull etter å ha fått stafettpinnen av Usain Bolt før sin siste etappe. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Med hjelp fra lagkameratene i dag fikk han altså tre av tre mulige.

- Det er vidunderlig. Tre verdensrekorder og tre gull. Dette har jeg gjort for meg selv, for fansen og for landet mitt. I kveld blir det definitivt fest, sier en som alltid dansende Usain Bolt.

VINNERSKALLE: Usain Bolt satt i gang Asafa Powell med et krigshyl før de siste hundre meterne.
FUGLENES KONGE: Usain Bolt har regjert i Fugleredet, og hadde allerede tatt to gull med to verdensrekorder før han ved hjelp av lagkameratene fra Jamaica gjentok bedriften på dagens stafett.