Usain Bolt og den australske korthekkløperen Sally Pearson troner på friidrettstoppen etter 2011-sesongen. Lørdag ble de kåret til årets utøvere i internasjonal friidrett. Foto: AFP Photo / Valery Hache / Scanpix
Usain Bolt og den australske korthekkløperen Sally Pearson troner på friidrettstoppen etter 2011-sesongen. Lørdag ble de kåret til årets utøvere i internasjonal friidrett. Foto: AFP Photo / Valery Hache / ScanpixVis mer

Bolt og Pearson kåret til årets utøvere i friidrett

- Litt overrasket at Bolt ble det, sier Andreas Thorkildsen.

Usain Bolt og den australske korthekkløperen Sally Pearson troner på friidrettstoppen etter 2011-sesongen. Lørdag ble de kåret til årets utøvere i internasjonal friidrett.

Ved siden av heder og ære får de også 100.000 dollar (ca. 550.000 kroner) hver fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Det er tredje gang Bolt får den prestisjetunge prisen, mens det er første gang for Sally Pearsons del. Hun ble også den første australier som noensinne er kåret til årets utøver i friidrett.

- Jeg må innrømme at jeg er overrasket over at jeg skulle vinne denne prisen i år. Da jeg ble nominert blant de ti kandidater til denne prisen, syntes jeg det var stort, og nå står jeg her som vinner. Det er nesten ikke til å tro at jeg skulle slå alle de harde utfordrerne jeg hadde i kampen om å få denne prisen, sa Sally Pearson da kåringen ble offentliggjort i Monaco.

Bolt, som vant prisen for tredje gang, var også svært fornøyd.

- Jeg vil si at seieren denne gangen er større enn de to første. Jeg kom tilbake fra en vanskelig sesong i 2010, som var preget av mange skader og nedturer. Derfor har jeg virkelig måttet jobbe hardt for å komme tilbake på toppen igjen. Det har vært opp- og nedturer også denne sesongen, men nå er jeg på toppen som årets utøver. Det kjennes godt, slo Usain Bolt fast.

Overrasket - Jeg er litt overrasket over at Bolt skulle bli årets utøver, for jeg vil vel si at Yohan Blake har hatt en bedre sesong, mente Andreas Thorkildsen. Han la til at de begge var gode kandidater, og han innrømmet at juryen nok ikke hadde noe lett valg.

- Det var to gode kandidater og veldig jevnt mellom dem, slo den norske spydkasteren fast overfor NTB.

- Jeg måtte virkelig slåss for dette trofeet i år. Det er det ingen tvil om, men nå er jeg skadefri, har fokus på OL i London neste år, og tror 2012 kan bli et morsomt år for meg, sa Bolt.

Han skal forsvare de to OL-gullene fra Beijing, og han skal forsøke å befeste posisjonen som levende friidrettslegende.

- For å bli en legende innen friidrett må man klare å forsvare seirene sine i mesterskap. Det klarte ikke jeg i år i VM. Jeg har mine mål og vet hva jeg skal og kan kreve av meg selv. Derfor vil jeg ikke si at jeg har nådd legendestatus ennå, mente Bolt

Nedbetale huslån - Disse pengene kommer jeg til å bruke til å nedbetale lån på huset mitt hjemme i Australia. Jeg kan ikke komme på noen bedre måte å bruke disse pengene på akkurat nå, sa Sally Pearson med et smil da pressen ville høre hva hun skulle bruke 100.000 dollar til.

Hun fortalte også at friidretten ikke har så veldig gode kår i Australia, men håper nå at det kan hjelpe på interessen at hun er kåret til årets friidrettsutøver.

Hun vant VM-gullet med 12,28 sekunder i sommer, og det er den fjerde raskeste tiden på distansen. Hun vant 15 av 16 løp og var helt suveren på korthekken.

- Jeg vil ikke si at løpet mitt i VM-finalen var helt perfekt, for det blir det vel ikke før jeg setter verdensrekord, men det var et godt løp, sa Pearson.

- Jeg føler at jeg har fått en god start på forberedelsene til neste sesong, og jeg føler jeg er tilbake på sporet fra før 2009-sesongen. Jeg kommer til å trene på samme måte i vinter som jeg gjorde vinteren 2008-08, og til sommeren kommer jeg til å konkurrere på samme måte som jeg gjorde den gangen, men alt jeg gjør kommer til å være styrt av det som skal skje i London-OL, sa Usain Bolt.

Det var Fyrst Albert II av Monaco og IAAF-president Lamine Diack som overrakte prisene til de to på en storslått gallamiddag i Monaco lørdag kveld.

(NTB)

Foto: Per-Kristian Eriksen / Scanpix
Foto: Per-Kristian Eriksen / Scanpix Vis mer