Bolt satte ny verdensrekord

Knuste alle på 200-meteren.

(Dagbladet.no): «Hele verden vet hvem som vinner dette,» sa en av Usain Bolts landskvinner og sprinterkollegaer før dagens OL-finale på 200 meter.

Hun tenkte så klart ikke på noen ringere enn nettopp Usain Bolt - og hun hadde rett: Hele verden visste hvem som ville vinne dette. Men få visste hva han hadde på lager.

For, verdens raskeste mann sviktet ingen i Beijing. Han hadde små problemer med å bli olympisk mester. I tillegg satte han ny verdensrekord. I motvind.

- Utrolig

Og denne gangen på yndlingsdistansen:

- Det var 200 meter jeg startet med. Dette var mitt første mål - å sette verdensrekord på 200 meter, sier Bolt til NRK.

- Dette er utrolig. Bolt er høyere, raskere og sterkere enn noen har vært før ham. Jeg forventet ikke denne verdensrekorden, sier Canadas tidligere toppsprinter, Donovan Bailey, til NRK.

«Supermann 2» 

Den nye rekordtida lyder på 19.30, noe som er to hundredeler bedre enn den gamle rekorden. Den ble satt av Michael Johnson under OL i 1996, for hele 12 år siden.

SUVEREN: Usain Bolt var sedvanlig nonchalant før start - og sedvanlig suveren under dagens 200-meter. Foto: DAVID PHILLIP/AP/SCANPIX
SUVEREN: Usain Bolt var sedvanlig nonchalant før start - og sedvanlig suveren under dagens 200-meter. Foto: DAVID PHILLIP/AP/SCANPIX Vis mer

Johnson fulgte løpet i dag, og da han ble intervjuet på BBC etterpå, omtalte han Bolt som «Supermann 2»» - og brukte ordet «incredible» (utrolig, fantastisk) om og om igjen:

- Supermann 2 - utrolig. Utrolig prestasjon av Usain Bolt enda en gang. Han avsluttet på en utrolig tid. Dette var en utrolig forestilling, han ville ha den rekorden. Gratulerer, Usain Bolt, sa den tidligere rekordholderen ifølge Reuters.

Og Johnson syntes løpet var utrolig (eller fantastisk) fra første stund:

- Han fikk en utrolig start. Jeg så på starten hans og sa bare «wow!». Det var mer fantastisk enn 100-meteren. Så høye karer skulle ikke være i stand til å starte slik, mener Johnson.

22 år i morgen

Etter løpet showet Bolt rundt, som vanlig, og publikum i Fugleredet svarte med å synge bursdagssangen til dagens hovedperson. Han fyller nemlig 22 år i morgen.

På 100-metereren tidligere i OL satte Bolt verdensrekord, på 9,69 - og det til tross for at han begynte feiringen lenge før mål.

I dag ble han den første mannen siden Carl Lewis, i 1984, som vant begge de to sprintdistansene i ett og samme OL. 

Spearmon disket

Like mye hadde ikke amerikanske Wallace Spearmon å glede seg over. Han ble diskvalifisert og fratatt bronsemedaljen for å ha tråkket over streken rett etter start.

Bolt satte ny verdensrekord

Churandy Martina fra De nederlandske Antillene løp inn til sølv på 19,82, mens amerikanske Shawn Crawford fikk bronse med 19,96.

Fire mann løp under 20 sekunder i denne fantastiske 200-meterfinalen, hvor Norges håp, Jaysuma Saidy Ndure, var uaktuell på grunn av en skade.

• Les også: Kommentaren «Verdens raskeste folk»