FIKK FINALEN ØDELAGT: Usain Bolts tjuvstart var soleklar, men gullvinneren Yohan Blake (til venstre) gjorde en liten bevegelse med venstrefoten like før storfavoritten bykset ut av blokkene. - Slik reglene er, er den bevegelsen før tjuvstarten faktisk ikke lovlig, sier hovedstarteren fra Bislett Games til Dagbladet. Foto:  (AP Photo/Matt Dunham)
FIKK FINALEN ØDELAGT: Usain Bolts tjuvstart var soleklar, men gullvinneren Yohan Blake (til venstre) gjorde en liten bevegelse med venstrefoten like før storfavoritten bykset ut av blokkene. - Slik reglene er, er den bevegelsen før tjuvstarten faktisk ikke lovlig, sier hovedstarteren fra Bislett Games til Dagbladet. Foto: (AP Photo/Matt Dunham)Vis mer

- Bolt skulle ikke vært disket

Det sier hovedstarteren på Bislett Games. Se videoen.

Her kan du Blakes ørlille utslag før Bolts tjuvstart

(Dagbladet): Selv om Yohan Blake vant gull på 100 meter, måtte han finne seg i å havne fullstendig i skyggen av diskvalifiserte Usain Bolt etterpå.

Verdens raskeste mann var altfor rask ut av blokkene, og skjønte umiddelbart at han var ute av løpet.

Men kanskje burde Bolt fått en sjanse til. Ivrige sprintentuasiaster som har studert starten i sakte film har lagt merke til at Blake gjorde et ørlite utslag med venstre fot like før Bolt tjuvstartet - som dommerne kunne slått ned på.

Bevegelsen kan se bagatellmessig ut for den vanlige TV-seer. Men når Dagbladet spør hovedstarteren fra Bislett Games i juni, Astri Herzeth (som for øvrig sendte Bolt avgårde på 200 meter), sier hun at Bolt etter regelboka ikke skulle vært disket.

- Slik reglene er, er den bevegelsen før tjuvstarten faktisk ikke lovlig, sier hun til Dagbladet.

- Så Bolt burde ikke vært disket?

STARTET BOLT PÅ BISLETT: Astri Herzeth mener starterne i Daegu burde oppdaget Blakes bevegelse før Bolts tjuvstart. Foto: Privat
STARTET BOLT PÅ BISLETT: Astri Herzeth mener starterne i Daegu burde oppdaget Blakes bevegelse før Bolts tjuvstart. Foto: Privat Vis mer

- Nei, med de recallerne (erfarne startere som står på yttersiden og bak, med like stort ansvar som hovedstarter, journ.anm) og den observante starteren de kanskje burde hatt, burde bevegelsen til Blake vært sett, sier hun.

Ville tatt starten om igjen
Herzeth tror ikke at Blake, slike enkelte konspirasjonsteoretikere hevder, forsøkte å lure Bolt til å tjuvstarte. Hun synes det ser ut som han justerer startstillingen sin, og at han selv fikk en dårligere start som resultat.

- Han har en liten bevegelse, eller det vi kaller et rykk, som går svakt opp. Og så faller han til ro. Slike rykk er et veldig problem for oss, for hva gjør vi med sånne svake rykk rett før starten går? Da sier reglene at den som initierer en tjuvstart, som trekker ut en annen med et rykk etter at vi har sagt «set», skal ha tjuvstarten. Det er regelen, og det vil i dette tilfellet si Blake. Han har et lite, lite rykk der.

- Ville det ikke vært strengt å diske Blake for det?

- Hvis jeg hadde vært starter der, og sett det, ville det riktige vært å ta starten om igjen, og blåse opp hele feltet. Blake fikk egentlig en dårligere start, fordi han er ørlite på vei ned idet starten går.

Om en av recallerne hadde oppdaget Blakes lille rykning med venstrefoten, måtte vedkommende skutt i startpistolen, og deretter diskutert med hovedstarter om starten skulle gå om igjen eller om Blake skulle diskes.

For lite til å gi utslag
Men enten så ikke recalleren det, eller så ble det vurdert som så bagatellmessig at det ikke var verdt å slå ned på.

- Generelt er det altfor mange som henger seg opp i hva startkontrollapparatet sier. Det rykket til Blake ga ikke utslag der, og dermed blir det Bolt som først drar ut og som får tjuvstart i henhold til apparatet. Men det er bare et hjelpemiddel, og skal ikke være avgjørende. Det er det lille rykket man kan se Blake gjør som er første bevegelse før skuddet går, sier hun.

Bolt selv har ikke kommentert Blakes lille bevegelse, og gratulerte gullvinneren i en pressemelding dagen etter. 

HER GÅR DET GALT: Alle kunne se med det blotte øye at Bolt var for tidlig ute. Foto:  (AP Photo/Kin Cheung)
HER GÅR DET GALT: Alle kunne se med det blotte øye at Bolt var for tidlig ute. Foto: (AP Photo/Kin Cheung) Vis mer

En debatt om tjuvstartreglene er også blitt satt i gang etter at det store trekkplasteret forsvant ut av finalen, men IAAF har tilsynelatende konkludert med at regelen blir stående.

- Min største redsel var Bolt-tjuvstart
Astri Herzeth innrømmer at hun har lite overs for at utøverne blir disket etter første tjuvstart.

- For å si det rett ut, jeg likte best den regelen som var fram til 2003. Da var det tillatt med én individuell tjuvstart i heatet. Den som kom etterpå (én tjuvstart var tillatt mens den andre medførte disking uavhengig av hvem det var), var ikke god. Det skapte en del «nå prøver vi oss én gang»-tjuvstarter. Nå har de prøvd en regel, hvor det er likt for alle, men den er forferdelig streng. Og den setter et veldig stort ansvar på at starteren virkelig vurderer riktig. Hvis jeg kunne velge, ville jeg gått tilbake til den som gjaldt før 2003. Men den var upopulær blant TV-selskapene, fordi den av og til trakk ut tiden, sier hun.

Herzeth innrømmer at hun fryktet en Bolt-tjuvstart på Bislett i juni.

- Min største redsel var at han skulle tjuvstarte. Det ville vært så leit, sier hun.