¨'NYTT GULL:  Til Usain Bolt. Foto: NTB Scanpix
¨'NYTT GULL: Til Usain Bolt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bolt slo tilbake og sikret VM-gullet: - Gatlin bukket under

Verdens raskeste mann.

(Dagbladet): Endelig var det klart for VMs store høydepunkt. Verdens raskeste mann skulle kåres.

Usain Bolt og Justin Gatlin satt sammen inne i venterommet ti minutter før det braket løs.  Ut i fra bildene var nervene til å ta å føle på. 

Ut på stadion flørtet Bolt med kameraet, selv om han visste at i underkant av ti sekunder skulle avgjøre om sesongen var en fiasko eller en suksess.

Overlegen Gatlin hadde vært i kanonform hele sesongen, Bolt greide akkurat å komme i form til VM.

Men ble Gatlin tatt av nervene i finalen? Det virket i hvert fall sånn. Gatlin kom dårlig ut fra blokkene, og med 30 meter igjen var det de to som kjempet om seieren. 

Plutselig så det ut som Gatlin var på vei til å snuble, og Bolt kom først over målstreken.  Han vant på tida 9.79, ett hundredel foran Gatlin.

- Gatlin bukket under, sier Vebjørn Rodal på NRK. 

- Han blir stresset og prøver å hjelpe til med overkroppen. Det skaper urytme, fortsetter Rodal.

Det var en rystet Gatlin som knakk sammen over reklameskiltene på stadion. For Bolt var det business as usual. Flørting med kamera, posering og bilder med fansen. 

- Jeg skjønte at seieren var sikret da jeg så meg til høyre. Da jeg så ansiktet hans visste jeg, sier Usain Bolt til SVT.

Han hadde greid det igjen. Som han gjorde i Russland for to år siden. Som han gjorde i Berlin i 2009. 

Men denne gangen var flere av ekspertene sjokkerte fordi formen ikke har vært der og Gatlin har sett ustoppelig ut.

DEN GODE MOT DEN ONDE: Usain Bolt mot Justin Gatlin. Foto: EPA/NTB Scanpix
DEN GODE MOT DEN ONDE: Usain Bolt mot Justin Gatlin. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har slitt hele sesongen, så dette betyr mye. Det har tatt lang tid å få alt på plass. Det har vært mye opp og ned, men det er i orden nå. Jeg har ett mål. Og det er vinne helt til jeg legger opp, sier Bolt til BBC.

Veien til finalen Mens Usain Bolt haltet seg videre til finalen på 100 meter i det første heatet, stormet Justin Gatlin fram og ble for mange en endelig forhåndsfavoritt før finalen i Beijing-VM.

For Usain Bolt fortsetter der han har vært under hele oppkjøringen til denne sesongen, ved å vinne løp uten å imponere.

I semifinalen holdt det på å gå helt galt da superstjernen nærmest snublet i starten, men så hentet han seg inn mot slutten av løpet og gikk videre med et nødskrik.

Samtidig så Justin Gatlin ut som en «million» i sitt heat med vinnertiden 9.77.

- Jeg hadde ikke vært mindre bekymret om jeg var Bolt og så det der, uttalte NRK-kommentator Jann Post etter semifinalen, som tror Gatlin har en 9.6-tid inne.

En hel friidrettsverden holdt pusten for om den regjerende verdensmesteren vil klare å hente seg tilbake i finalen, eller om en æra er i ferd å gå mot slutten.

Bookmakerne holdt Justin Gatlin som en knepen favoritt.

PS: Finalehatet var spesielt fordi det var ni løpere til start, i motsetning til åtte som er det normale. Det skjedde etter at Trayvon Bromell, Bingtian Su og Jimmy Vicaut hadde nøyaktig samme tid i semifinalen (9.99).

Finalefeltet: Usain Bolt, Justin Gatlin, Asafa Powell, Tyson Gay, Andre De Grasse, Mike Rodgers, Trayvon Bromell, Bingtian Su, Jimmy Vicaut.