FØRSTE STEG MOT LEGENDESTATUS: Bolt mener seier i VM vil være første steg i retningen av legendestatusen han lenge har drømt om. REUTERS/Lee Jae-Won
FØRSTE STEG MOT LEGENDESTATUS: Bolt mener seier i VM vil være første steg i retningen av legendestatusen han lenge har drømt om. REUTERS/Lee Jae-WonVis mer

Bolt tror ikke på rekorder under VM

Mener det er umulig å løpe 100-meteren på 9,5-tallet i Daegu.

Daegu (NTB-Per-Kristian Eriksen): Sjansene hans til å holde seg på sprinttronen har økt betraktelig de siste dagene, i og med at flere av de tøffeste konkurrentene hans er ute av bildet. Den siste som trakk seg var lagkameraten Asafa Powell, som måtte kaste inn håndkleet på grunn av en skade.

Bolt-æraen i internasjonal friidrett startet for alvor i Beijing-OL for tre år siden, da han stormet inn til gull på både 100 og 200 meter samtidig som han satte nye verdensrekorder. I VM i Berlin i 2009 forsvarte han seirene fra Beijing, og da løp han enda fortere.

En hel friidrettsverden sto i grunnen bare og måpte da han løp inn til 9,58 sekunder på 100-meteren og 19,19 på den dobbelte distansen. Det var nesten vanskelig å tro det var sant.

- Målet mitt er først og fremst å holde meg på sprinttoppen. Jeg ønsker mer enn noe å forsvare seirene mine fra Beijing og Berlin, men jeg er bare et menneske jeg også, så det er urealistisk å tro at jeg skal klare å sette verdensrekorder igjen.

- Det er helt klart at jeg ikke er på det samme høye nivået nå som i 2009. Derfor er det umulig for meg å løpe på 9,5-tallet. Kanskje kan jeg klare en tid på 9,7 - eller i beste fall 9,6, sier Bolt to dager før han skal i aksjon med forsøkene på 100 meter i Daegu-VM.

Skadetrøbbel Bolt fikk det meste av fjorårssesongen ødelagt på grunn av skader. Han løp ikke mange konkurranser. I Stockholm ble han til og med slått på 100-meteren. Han sliter med etterdønningene av skadetrøbbelet også i år, men i regnværet på Bislett imponerte han med en solid seier på 200-meteren 9. juni.

Alt tyder på at Bolt skal klare å forsvare de to VM-titlene sine, for Powells skade gjør at han slipper konkurranse fra løperen som har vært raskest på 100 meter denne sesongen.

Tidligere i sommer ble det også klart at Tyson Gay ikke kom til å stille i VM på grunn av skade, og i tillegg til det er Bolts landsmann, Steve Mullings, utestengt på grunn av doping. Han er tatt for annen gang i karrieren sin, og lite tyder på at han kommer tilbake igjen.

- Jeg ser på 2011-sesongen som litt av en comebacksesong for meg etter alle plagene jeg hadde i fjor. Denne sommeren har jeg virkelig jobbet hardt for å komme tilbake på et skikkelig toppnivå rent formmessig, sier Bolt.

En nordmann Jaysuma Saidy Ndure er den eneste nordmannen som er kvalifisert for sprinten i VM. Han skal til gjengjeld løpe både 100 og 200 meter etter å ha satt norsk rekord med 9,99 sekunder på den korteste distansen i år.

Trolig kommer Ndure til å bli for lett på 100-meteren, men forfallene fra store stjerner som Powell og Gay hjelper også ham.

De fleste tror likevel ikke at norsk-gambiske Ndure kan klare å ta seg til finalen på 100-meteren, men på den dobbelte distansen er sjansen større.

På kvinnesiden stiller Norge med Ezinne Okparaebo på 100 meter. Hun åpnet sesongen veldig sterkt, men har falt litt av etter hvert. Det som er klart er at hun må godt under sin norske rekord på 11,23 sekunder for å kunne nå en semifinale i VM.

Før forsøkene starter lørdag i Daegu er det amerikanske Carmelita Jeter som har prestert den raskeste tiden på den korteste distansen for kvinner i år, og hun er supertent på å vinne sin første store internasjonale tittel.

(NTB)