Bom var treff, men ingen norsk protest

Gro Marit Kristiansen gikk en strafferunde for mye i kvinnenes skiskytterstafett, men Norge valgte å la være å protestere.

Les også: Norge på andreplass.

Gro Marit selv var hundre prosent sikker på at det andre skuddet i hennes stående serie satt i blinken. Hun fikk støtte av den norske skytetreneren Roger Grubben og sportssjef Roar Nilsen. Begge så at skuddet slo inn lavt i skiven. Det var ikke i nærheten av kantskudd en gang, sa Grubben.

Men det skulle bevises, noe som viste seg å være svært vanskelig. Jury og standplassjef studerte skiven grundig etter konkurransen, men det var så mange skuddmerker i den at det var umulig å telle treffene.

Norge valgte derfor ikke å protestere og sparte juryen for en usedvanlig vanskelig avgjørelse, men diskusjonen mellom jurymedlemmene gikk heftig etterpå.

Fornøyd likevel

Det ville vært ekkelt å vinne stafetten på en slik måte, sa Roar Nilsen, derfor valgte vi ikke å legge inn protest. Jentene var enige. De var fornøyd med å ha levert den beste stafetten på lenge. Særlig skytingen var god.

- Dessuten var ikke tyskerne klar over at Norge kunne få fratrekk i tid. Kati Wilhelm på Tysklands siste etappe kunne sikkert økt seiersmarginen på 32.8 sekunder til Gunn Margit Andreassen dersom det hadde vært nødvendig.

Selv om ingen i den norske leiren ropte «ulv», synes skytetrener Grubben at det er påfallende at Norge er blitt rammet av det samme i løpet av en kort uke. Ole Einar Bjørndalen fikk et treff registrert som bom på stående skyting under jaktstarten i Hochfilzen i forrige uke.

- Der var det lettere å bevise fordi det satt så få skudd i skiven. I Gro Marits tilfelle var det mye vanskeligere å telle treffene, sa Grubben.

Løperen selv var overbevist om at hun traff: -Jeg var helt sikker. Da jeg gikk ut fra standplass, håpet jeg det sto en gubbe og bare vinket meg videre ut i løypa, men det var ingen gubbe der. Jeg torde ikke gamble på å gå rett ut, men det var fristende å droppe strafferunden, sa hun.

Sekundspekulasjon

Hvis Norge hadde protestert, ville juryen kommet i litt av et dilemma. Dersom det kunne bevises at Gro Marit hadde truffet, hvor mange sekunder skulle Norge i så fall fått trukket fra?

Strafferunden tar drøye 20 sekunder, på dagens trege føre antagelig nærmere 30 sekunder. Men det tar også tid å legge en ny patron i børsa, sikte og fyre av et unødvendig skudd. Hvor mye skulle man trukket fra for det?

Det skilte bare 32.8 sekunder i mål. Det hadde ikke vært vanskelig å hevde at Gro Marit tapte så mye og kanskje litt til.

Dermed har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) fått litt å tenke på fram til neste korsvei.

- Dette er en komplisert sak, innrømmet IBU-president Anders Besseberg overfor NTB.

- Så vidt jeg vet, er det bare skjedd tre ganger. Forhåpentlig er det tilfeldig at det har rammet norske utøvere to av tre ganger.

<B>PROTESTERER:</B> Gro Marit Kristiansen var bombesikker på at hun traff på det andre ståendeskuddet på sin etappe.