Bom var treff, men ingen norsk protest

Gro Marit Kristiansen gikk en strafferunde for mye i kvinnenes skiskytterstafett, men Norge valgte å la være å protestere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Les også: Norge på andreplass.

Gro Marit selv var hundre prosent sikker på at det andre skuddet i hennes stående serie satt i blinken. Hun fikk støtte av den norske skytetreneren Roger Grubben og sportssjef Roar Nilsen. Begge så at skuddet slo inn lavt i skiven. Det var ikke i nærheten av kantskudd en gang, sa Grubben.

Men det skulle bevises, noe som viste seg å være svært vanskelig. Jury og standplassjef studerte skiven grundig etter konkurransen, men det var så mange skuddmerker i den at det var umulig å telle treffene.

Norge valgte derfor ikke å protestere og sparte juryen for en usedvanlig vanskelig avgjørelse, men diskusjonen mellom jurymedlemmene gikk heftig etterpå.

Fornøyd likevel

Det ville vært ekkelt å vinne stafetten på en slik måte, sa Roar Nilsen, derfor valgte vi ikke å legge inn protest. Jentene var enige. De var fornøyd med å ha levert den beste stafetten på lenge. Særlig skytingen var god.

- Dessuten var ikke tyskerne klar over at Norge kunne få fratrekk i tid. Kati Wilhelm på Tysklands siste etappe kunne sikkert økt seiersmarginen på 32.8 sekunder til Gunn Margit Andreassen dersom det hadde vært nødvendig.

Selv om ingen i den norske leiren ropte «ulv», synes skytetrener Grubben at det er påfallende at Norge er blitt rammet av det samme i løpet av en kort uke. Ole Einar Bjørndalen fikk et treff registrert som bom på stående skyting under jaktstarten i Hochfilzen i forrige uke.

- Der var det lettere å bevise fordi det satt så få skudd i skiven. I Gro Marits tilfelle var det mye vanskeligere å telle treffene, sa Grubben.

Løperen selv var overbevist om at hun traff: -Jeg var helt sikker. Da jeg gikk ut fra standplass, håpet jeg det sto en gubbe og bare vinket meg videre ut i løypa, men det var ingen gubbe der. Jeg torde ikke gamble på å gå rett ut, men det var fristende å droppe strafferunden, sa hun.

Sekundspekulasjon

Hvis Norge hadde protestert, ville juryen kommet i litt av et dilemma. Dersom det kunne bevises at Gro Marit hadde truffet, hvor mange sekunder skulle Norge i så fall fått trukket fra?

Strafferunden tar drøye 20 sekunder, på dagens trege føre antagelig nærmere 30 sekunder. Men det tar også tid å legge en ny patron i børsa, sikte og fyre av et unødvendig skudd. Hvor mye skulle man trukket fra for det?

Det skilte bare 32.8 sekunder i mål. Det hadde ikke vært vanskelig å hevde at Gro Marit tapte så mye og kanskje litt til.

Dermed har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) fått litt å tenke på fram til neste korsvei.

- Dette er en komplisert sak, innrømmet IBU-president Anders Besseberg overfor NTB.

- Så vidt jeg vet, er det bare skjedd tre ganger. Forhåpentlig er det tilfeldig at det har rammet norske utøvere to av tre ganger.

<B>PROTESTERER:</B> Gro Marit Kristiansen var bombesikker på at hun traff på det andre ståendeskuddet på sin etappe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer