Bombe: Ute

Clas Brede Bråthen (55) trekker seg fra utvalget som skal vurdere landslagsavtalen i Norges Skiforbund. Fredag ble det kjent at heller ikke Aleksander Aamodt Kilde (31) ønsker å sitte der.

TREKKER SEG: Clas Brede Bråthen. Foto: NTB
TREKKER SEG: Clas Brede Bråthen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryktene har gått i hoppmiljøet i helga. Nå bekrefter hoppsjef Clas Brede Bråthen overfor Dagbladet at han ikke vil sitte i det nye utvalget til Skiforbundet.

Utvalget skal se på muligheten for å modernisere landslagsavtalen, og ble lansert fredag. Avtalen regulerer forholdet mellom forbundet og utøverne.

Avtalen omfatter blant annet handlingsrommet til å profilere private sponsorer. For de mest populære utøverne kan det hindre dem fra å tjene for eksempel 200 000 kroner på å legge ut et bilde på sosiale medier.

KNALLHARD MEDFART: Aleksander Aamodt Kilde er ute resten av sesongen med skade etter fall i Wengen. Spørsmålet er om han i det hele tatt kommer tilbake. Her med kjæresten Mikaela Shiffrin. Foto: Privat / NTB
KNALLHARD MEDFART: Aleksander Aamodt Kilde er ute resten av sesongen med skade etter fall i Wengen. Spørsmålet er om han i det hele tatt kommer tilbake. Her med kjæresten Mikaela Shiffrin. Foto: Privat / NTB Vis mer

Det var misnøye med landslagsavtalen som gjorde at Lucas Braathen la opp som alpinist i fjor høst. Også langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo var i disputt.

I et intervju med NRK onsdag gikk Aleksander Aamodt Kilde knallhardt ut mot Skiforbundet. Han beskyldte dem for å ha en ovenfra og ned-holdning, og vil ikke sitte i det nye utvalget.

Nå er det klart at heller ikke hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, vil gjøre det.

- Jeg har meldt fra at jeg ikke skal være med, skriver en ordknapp Bråthen i en SMS til Dagbladet. Dermed bekrefter han ryktene som har svirret i helga.

Hoppsjefen vant blant navnene som ble nevnt da Skiforbundet gikk ut med en pressemelding om det nye utvalget fredag. Bråthen vil ikke svare på flere spørsmål - utover at han ikke vil sitte i utvalget.

GENERALSEKRETÆR: Arne Baumann. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
GENERALSEKRETÆR: Arne Baumann. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer

Dagbladet har ikke lyktes med å opprette kontakt med generalsekretær Arne Baumann lørdag. Han har verken svart på telefon eller tekstmelding.

Ifølge pressemeldingen er det Baumann som skal lede utvalget. I utgangspunktet skulle det bestå av 13 personer.

Sentralt er sportssjefer og utøvernes representanter. Se hele lista i faktaboksen under:

Håpet til Skiforbundet var å få med Aleksander Aamodt Kilde. Men fredag ble det klart at han takker nei til å sitte i utvalget.

Kilder i hoppmiljøet hevder det kom overraskende på Bråthen at navnet hans dukket opp i utvalget. Han slutter som sportssjef etter sesongen. Tidligere har han gitt uttrykk for at han ikke føler seg hørt av ledelsen og styret i Skiforbundet.

RØRT: Det var en tydelig preget Clas Brede Bråthen som møtte pressen. Video: Cederblad/Sørø Olsen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

Johann André Forfang - som er de aktive hoppernes representant i utvalget - befinner seg i Lake Placid i helga. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, svarer dette på spørsmålet om hoppernes representanter i utvalget:

- Jeg kan ikke kommentere rundt det før jeg har snakket med begge. Slik jeg har forstått det er medlemmene i utvalget fra gren valgt basert på rollene sine som henholdsvis sportssjef og utøverrepresentant, skriver Korsen i en SMS.

I HOPPBAKKEN: Lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, sammen med generalsekretær Arne Baumann på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB
I HOPPBAKKEN: Lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, sammen med generalsekretær Arne Baumann på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

I pressemeldingen som ble sendt ut fredag het det:

- Jeg er takknemlig for at alle som er spurt har takket ja til å være med, spesielt utøverne som nå er midt i sesongen, sier Baumann.

- Med disse utvalgsmedlemmene er jeg trygg på at vi sammen skal diskutere oss fram til gode forslag som Skistyret til slutt skal ta stilling til.

24 timer seinere er det klart at Bråthen ikke er med. Det er derimot Ivar Stuan, sportssjef for kombinert. Han mener opprettelsen av utvalget har vært ryddig.

- Baumann kom inn som generalsekretær i august. Etter dette har han vært på ballen hele veien. Han har tatt dette på alvor. Det har vært lange og gode samtaler, i alle fall med de tillitsvalgte i kombinert, sier Stuan til Dagbladet.

SPORTSSJEF FOR KOMBINERT: Ivar Stuan. Foto: Terje Pedersen / NTB
SPORTSSJEF FOR KOMBINERT: Ivar Stuan. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- I det store bildet har jeg lagt merke til at det er noen få utøvere som ikke er fornøyd med landslagsavtalen. For vår del har vi hatt en veldig fin dialog med utøverne. Vi snakker tett om tingene og har en felles oppfatning av hvordan vi vil ha det.

- Skjønner du at utøvere - som blant andre Kilde og Braathen - ikke er fornøyd med avtalen?

- Nei, det skjønner jeg ikke. Hvis de vil være på et landslag, må de forstå at det er for laget og ikke for enkeltutøvere. Det er en modell som skal fungere for hele toppidretten. I kombinert har vi en solidaritet som er helt unik. Vi har en pott med bonuspenger som vi deler ut. Det er likt for alle utøverne på landslaget.

Stuan fortsetter:

- Selv om Jarl Magnus Riiber vinner alle renn, får ikke han noe mer penger (fra bonuspotten) enn dem som blir nummer 22 eller 25 - så lenge han er på landslaget.

FERDIG: Clas Brede Bråthen valgte å si opp jobben som sportssjef. Video: Cederblad/Olsen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

Stuan understreker:

- Landslagsavtalen er blitt fornyet hele veien. Men selvfølgelig kan tilpasninger gjøre at den blir enda bedre. Sosiale medier og alt det der er et kjempespennende område. Jeg opplever likevel at det som står i media er storm i vannglass.

Det nye utvalget ble diskutert på Dagsnytt 18 fredag. Der ble det først opplyst at de tillitsvalgte for utøverne hadde takket nei til å være med. Seinere ble dette rettet til bare å gjelde Kilde.

KLAR TALE: Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLAR TALE: Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner tok til orde for å få inn flere utøvere på høyeste nivå i Skiforbundet.

- Jeg synes Skiforbundet bør ta seg selv i nakken og totalrevidere sin holdning til utøverne, sa han.

- De må få tidligere aktive inn på et høyere nivå, så styret også er innforstått med hvordan utøvere tenker og reagerer på de ulike vedtak som fattes.

KRITISK: NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt. Foto: Torstein Bøe / NTB
KRITISK: NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt sier til Dagsnytt 18 at motvilligheten til å være med i utvalg er et uttrykk for at dialogen ikke har vært god nok.

- Jeg tror det svir ekstra når det er en utøver som Aleksander Aamodt Kilde, påpeker Saltvedt.

Nå er det klart at heller ikke den suksessrike hoppsjefen Clas Brede Bråthen blir med.

- En ny landslagsavtale skal være klar til sesongen 2024/25, og endelig godkjennes av styret, skriver Skiforbundet i pressemeldingen.

Mer om