Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bombene kan falle i morgen

BEOGRAD (Dagbladet): I grålysningen i morgen kan de første NATO-bombene treffe serbiske mål. Alt avhenger av om Richard Holbrooke greier å snakke president Slobodan Milosevic til fornuft i siste time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske spesialutsendingen kommer til Beograd i ettermiddag, og møter Milosevic i kveld. Holbrookes ultimatum er krystallklart: Skriv under fredsavtalen og stans offensiven i Kosovo eller ta konsekvensene.

Holbrooke har med seg beskjeden fra NATO-generalsekretær Javier Solana om at tida som vil gå fra angrepsordren gis til jagerflyene er i lufta og krysserrakettene fyres av fra NATO-skip i Adriaterhavet, er redusert fra 48 til 12 timer.

Fire serbiske politimenn ble skutt ned og drept i Pristina i går ettermiddag. Drapene kan bety at krigen også er kommet til de store byene i Kosovo.

Det serbiske statskontrollerte fjernsynet nevnte ikke NATO-truslene med ett eneste ord i går kveld. Meldingen om Holbrookes besøk ble referert etter 33 minutter i en nyhetssending som var viet regimets militante folkemøter og reportasjer av hæravdelinger med stridsvogner under kamuflasjenett og anti-luftskyts.

Galskap

- Det er galskap når et enkelt ektepar, Slobodan Milosevic og Mirjana Markovic, avgjør om vi skal kastes ut i katastrofen. Jeg ser ikke bort fra at Milosevic denne gang vil løpe linja helt ut, uansett hva det vil koste, sier opposisjonslederen Vesna Pesic til Dagbladet.

- Vi kan bare gjette hvordan Milosevic tenker. Han rådfører seg ikke med noen bortsett fra sin kone, Mirjana Markovic, sier Pesic.

Milo Djukanovic, som er president i Montenegro, er sikker på at Milosevic denne gang er villig til å risikere NATO-bombing.

- Han vet at han mister sin autoritet dersom han bøyer av og gjør kompromiss med kosovoalbanerne. For Milosevic teller bare hans egen makt.