Bommet så grovt at tyskerne mistenkte ny arrangørskandale

Neuner lurte de fleste. - Hva i all verden skjedde nå, tenkte Ola Lunde.

MESTRET IKKE PRESSET: Nervene tok overhånd for Magdalena Neuner på siste skyting, da hun ikke engang greide å treffe selve skiva på førsteskuddet. Foto:  REUTERS/Michael Dalder
MESTRET IKKE PRESSET: Nervene tok overhånd for Magdalena Neuner på siste skyting, da hun ikke engang greide å treffe selve skiva på førsteskuddet. Foto: REUTERS/Michael DalderVis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Magdalena Neuner hadde gullet i sin hule hånd da hun kom ensom inn til siste stående, over 20 sekunder foran Darya Domratsjeva. 

25-åringens avfyrte sitt første skudd uten at noe skjedde på skive én - det ble verken registrert som bom eller treff på grafikken. Det samme skjedde da Ole Einar Bjørndalen egentlig traff blinken på mixed-stafetten, men likevel måtte ut i strafferunde på grunn av en elektronisk feil på skiva. 

Neuner fulgte opp med å bomme på det andre skuddet, før hun prikket ned de siste tre. Domratsjeva holdt derimot hodet kaldt, fikk ned alle blinkene og kunne enkelt ta hjem gullet for Hviterussland. 

- Et forferdelig skudd
Nesten umiddelbart etter Neuners stående serie kunne man se Tyskland-trener Uwe Mussigang oppsøke IBUs tekniske delegat Max Cobb, der han opphisset krevde svar på hva som hadde skjedd med det første skuddet. 

Produsenten hadde åpenbart også mistanke om at noe muffens hadde skjedd, og zoomet inn på skiva der Neuner hadde skutt. 

Men heldigvis var det ikke snakk om noen arrangørskandale denne gang. Neuner presterte faktisk å bomme på hele skiva, en nesten ufattelig grov bom for en så god løper, og det lurte altså både trenere og eksperter. 

SNAPPET GULLET: Hviterussiske Darya Domratsjeva tok sitt første VM-gull noensinne da Neuner sviktet på siste skyting. Foto: REUTERS/Michael Dalder
SNAPPET GULLET: Hviterussiske Darya Domratsjeva tok sitt første VM-gull noensinne da Neuner sviktet på siste skyting. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer

Tysklands tidligere storløper Ricco Gross, som nå jobber i trenerapparatet, var like overrasket som alle andre. 

- Det var et forferdelig førsteskudd. Jeg har aldri sett noe slikt fra henne før, sier han til Dagbladet, og legger til at også det andre skuddet var meget svakt. 

- Det så ut som dere klaget til IBU like etterpå?

- Ja, vi hadde et par spørsmål. Ingen visste hvor det første skuddet hadde blitt av, sier Gross. 

Lunde var forvirret
Det så heller ikke NRK-ekspert Ola Lunde, som alltid står på standplass og følger seriene detaljert med kikkert. Han skjønte umiddelbart at det ikke var snakk om en reprise fra Bjørndalen og mixed-stafett, men ble like fullt forvirret. 

REAGERTE: Tysklands trener Uwe Müssiggang tok umiddelbart kontakt med IBU da Neuner skjøt sitt første skudd, uten at det ble registrert verken som treff eller bom. Foto:  REUTERS/Ralph Orlowski
REAGERTE: Tysklands trener Uwe Müssiggang tok umiddelbart kontakt med IBU da Neuner skjøt sitt første skudd, uten at det ble registrert verken som treff eller bom. Foto: REUTERS/Ralph Orlowski Vis mer

- Jeg så ingenting (på skiva), og lurte på hva i all verden som skjedde. Jeg tenkte at hun kanskje skjøt på feil skive igjen, som hun gjorde i Nove Mesto. Så da gikk jeg kjapt over til skive to, for å se om det var noe der, men der var det heller ingenting som skjedde. 

- Men du trodde ikke at det var en arrangørskandale?

- Nei, da ville jeg sett det. Jeg ser alle innslagene. Det var bare fire skudd midt i liggblinken, det var alt, resten var helt rent. Jeg var forvirret, jeg også, sier Lunde til Dagbladet. 

Til tross for de to kjempemissene er Lunde mektig imponert over kvaliteten på Neuners skyting - på jaktstarten i dag var det rene oppvisningen både på første liggende og første stående. 

BLE LURT AV NEUNER: NRK-ekspert Ola Lunde trodde et øyeblikk at Neuner hadde skutt på feil skive, før han innså hva som faktisk hadde skjedd. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BLE LURT AV NEUNER: NRK-ekspert Ola Lunde trodde et øyeblikk at Neuner hadde skutt på feil skive, før han innså hva som faktisk hadde skjedd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Hun er utrolig god. Men å komme inn til siste stående, når 30 000 ser på deg, er et press. Det blir som å ta et straffespark i en VM-finale, du ser jo de største stjernene skyter over eller bommer, samme hva de heter. Det blir det samme med henne. Det ble for mye trøkk, og det taklet hun ikke. Jeg så på bildene at hun var urolig, sier Lunde. 

- Men Neuner har vært veldig bra på skytinga i år. På liggende har hun vært en superskytter i mange år, men i det siste har hun hevet seg voldsomt på stående også, sier han. 

Med unntak av den siste stående serien kan hun kanskje lære de norske skiskyttergutta en ting eller to også - de skjøt nemlig 19 bom til sammen på 80 skudd på sin jaktstart.