Bomskuddet fikk publikum til å måpe

Kostet Matthew (27)OL-gullet i siste runde.

BEIJING (Dagbladet.no): Vebjørn Berg kvalifiserte seg til finalen i helmatch i Beijing i dag, men det er ikke nordmannen som stjeler overskriftene.

Amerikanske Matthew Emmons lå på andreplass etter kvalifiseringen, ett poeng bak verdenseneren Rajmond Debevec.

Men da Debevec klappet sammen i finalen, styrte Emmons mot et sikkert gull. Han ledet med 3,6 poeng før det tiende og siste skuddet i finalen. Et hav i en idrett der tiendelene ofte er det som skiller.

Emmons holdt sitt skudd til alle de andre hadde gjort seg ferdige, akkurat slik han gjorde på hvert eneste finaleskudd. Men da poengsummen hans kom opp på tavla gikk det et gisp gjennom hele salen.

Shit happens 

Emmons skjøt 4,4 poeng, mens de nærmeste rivalene skjøt 9,8, 10 og 10,8 poeng. De amerikanske tv-kommentatorene ble bare sittende på tribunen og måpe. Ikke nok med at gullet forsvant til kinesiske Jian Qiu, bommen sendte ham ned på fjerdeplass i konkurransen.

- Shit happens, smilte Emmons da Dagbladet.no møtte ham etter konkurransen, men da vi spør om det var bittert, nekter han for det med hele seg.

- Nei nei nei, det er bare noe som skjer av og til. Det positive med dette er at det gir meg motivasjon til å holde på i fire nye år. Det kommer til å minne meg på at det fortsatt er noe jeg har ugjort, sier han til Dagbladet.no.

SKJØNTE DET GIKK GALT: Matthew Emmons har akkurat sendt avgårde sitt siste skudd som kostet ham gullet. - Jeg bare håpet det traff blinken, fortalte han etterpå. Emmons endte på fjerdeplass i helmatch, norske Vebjørn Berg på åttende. Foto: EPA/ Ahmad Yusni
SKJØNTE DET GIKK GALT: Matthew Emmons har akkurat sendt avgårde sitt siste skudd som kostet ham gullet. - Jeg bare håpet det traff blinken, fortalte han etterpå. Emmons endte på fjerdeplass i helmatch, norske Vebjørn Berg på åttende. Foto: EPA/ Ahmad Yusni Vis mer

Kopi av Aten-OL 

For fire år siden gikk Emmons på nesten samme smellen. I Aten vant han gull på liggende noen dager før helmatch-konkurransen. I finalen i helmatch ledet han etter ni skudd, men skjøt på feil skive i det avgjørende skuddet. Og endte sist i finalen.

Missen i Beijing-finalen forklarer han slik:

- Jeg vet ikke om jeg fikk en liten rykning i fingeren eller hva som skjedde, men våpenet gikk plutselig bare av. Jeg senket det fra klokka 12 og mot midten av blinken, men av og til får man små rykninger av nerver. Det er en av de beste finalene jeg har skutt, og det var bare en liten feil som skulle til.

Norsk åttendeplass 

- Jeg syns synd på ham nå, men sånn er det når det koker i toppen, det er vanskelig å kontrollere fingrene da, sier Vebjørn Berg.

Selv sleit han også litt med å kontrollere fingrene i finalen, og endte på åttende og sisteplass etter en fin femteplass i kvalifiseringen.

- Det var kanskje litt dumt at jeg ikke klarte å beholde plassen min i finalen, men jeg fikk den poengsummen jeg var god for. Målet mitt for OL var en finaleplass, så når jeg klarte det må jeg være fornøyd, sier Berg.