Bomskuddet gnager i tre sekunder, men glemmes aldri

Slik tenker de norske skytterne.

GIR SEG ALDRI: En av de fremste egenskapene til en skytter er å aldri gi seg. Tonje Nøstvold sier hun glemmer et bomskudd i løpet av maks tre sekunder. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
GIR SEG ALDRI: En av de fremste egenskapene til en skytter er å aldri gi seg. Tonje Nøstvold sier hun glemmer et bomskudd i løpet av maks tre sekunder. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIXVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): De er voldsomt imponerende på sitt beste. Da er de fryktet av både forsvar og målvakter.

Og de er omtrent alltid sikre på at den neste skal sitte.

Skytterne. De skyter ustanselig. Tross bom etter bom, skyter de i neste angrep. Eier de ikke selvinnsikt? Jo, men de er overbevist om at den neste skal sitte.

For uten den egenskapen kan de trolig legge opp.

Alstad-serie Dagbladet har snakket med tre norske skytterne om det å takle skuddbom. Tre spillere som hadde tre totalt ulike kampopplevelser mot Sverige i går kveld.

• Ida Alstad bommet og feilet mye innledningsvis, før hun traff med fire skudd på rad.

• Tonje Nøstvold bommet på en straffe og fire andre skudd. Mot Sverige fikk hun bare nettkjenning på et sjumeterkast.

• Tine Stange så elendigheten fra senga, siden hun var utslått av magevirus.

Her forteller de om hvordan de jobber mentalt med å finne godfølelsen igjen etter å ha blitt stoppet av enten målvakt eller i verste fall bommet på mål:

Vil ikke glemme helt Tonje Nøstvold bestemmer seg alltid for å klinke til fra start, derfor er det ikke sjelden at hun er blant dem som umiddelbart tar skuddansvar.

FRA BOMREKKE TIL FIRE PÅ RAD: Ida Alstad ga seg aldri mot Sverige i går kveld, og var veldig god i andreomgangen. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
FRA BOMREKKE TIL FIRE PÅ RAD: Ida Alstad ga seg aldri mot Sverige i går kveld, og var veldig god i andreomgangen. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

- Hvor lenge gnager en skuddbom?

- Det tar kanskje tre sekunder, til jeg har løpt over midten. Da skal det være ute av hodet. Og det er det i 99 prosent av tilfellene, sier Nøstvold.

Men selv om det ikke gnager så lenge, betyr ikke det at hun glemmer.

- Det kan være greit å ha det litt i bakhodet. Altså, ikke være sur, men i stedet tenke at jeg skal skyte annerledes neste gang. Lese keeper litt bedre.

Rutinen hjelper - Det varierer. Hvis du har scoret på fem på rad og så bommer, da bryr du deg ikke så mye om det. Dessuten er jeg eldre nå, så jeg legger det raskere bak meg, sier Alstad.

Men det er forskjell på bommer også. Noen ganger svir det mer.

- Det er selvfølgelig verre å bomme hvis det er på tampen og kampen vipper. Men du må uansett leve med det. Som bakspiller har du mange ballberøringer, med mange skudd og innspill. Da vil det variere, forteller Alstad.

En av oppgavene er derfor å finne dem som faktisk har bedre muligheter til å score.

- En del av jobben er å få med kant- og strekspillere, som har høyere uttellingsprosent.

Er det mulig? Tine Stange er den mest utpregede bombekasteren på det norske laget. I voksen alder har hun blitt god til også å spille inn til strek, men det er fortsatt skytingen som er hennes store egenskap.

- Noen ganger kan jeg irritere meg lenge over et skudd og tenke «Er det virkelig mulig?». Andre ganger går det fort over. Det er kanskje spesielt hvis det går litt trått du tenker mer på sånne ting. Noen bom preller av og andre sitter lenger.

- Men bomskudd er vel noe dere må leve med?

- Ja, vi har sjelden 100 prosent. Men det er irriterende hvis skuddet er fryktelig dårlig, svarer Stange.

Som skuddkollega Nøstvold sier:

- Å score på ti av ti i en kamp, det gjør du kanskje en gang i livet.

NOEN BOMSKUDD SITTER: Tine Stange sier at noen bommer gnager lenger enn andre. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
NOEN BOMSKUDD SITTER: Tine Stange sier at noen bommer gnager lenger enn andre. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer