Bonden best i egen grind

Tre OL-vinnere forsøkte. Uten å tukte Olaf Tufte på egen gård.

Muskler, melkesyre og jernvilje holdt ikke. Tre OL-vinnere forsøkte, men greide ikke å tukte Olaf Tufte i mer eller mindre sinnssyke gårdsøvelser.

Sammen med spydesset Andreas Thorkildsen dannet Tufte tospann i showlekene Tuftes Farmer Challenge fredag. Duoen var rå i øvelser som brannløp, melkespannkasting, grusskuffing, kubbeløft og motorsagskjæring.

- Dette var Olafs fortjeneste. Jeg har aldri vært frivillig på en gård noen gang før. Og øvelser med kondisjon passer meg generelt dårlig, sa Thorkildsen til NTB.

Romester Tufte trivdes som bukken ved havresekken. Idrettsstjerner som Eirik Verås Larsen (padling), Rune Høydahl (terrengsykling), Vegard Høidalen (sandvolleyball), Siren Sundby (seiling), Jens Arne Svartedal (langrenn), Henrik Bjørnstad (golf), Steffen Kjærgaard (sykling) og Frode Grodås (fotball) var invitert til å utfordre gårdbrukeren i hans egen lekegrind.

- De aller fleste imponerte meg faktisk. Jeg trodde ikke de skulle være så sterke i de fysisk og teknisk vanskelige øvelsene. Men jeg hadde noen småtriks på lager likevel, sa Olaf Tufte til NTB.

Vant tre av ti

To OL-gull ble for mye for Eirik Verås Larsen i Aten, og historien gjentok seg på Tufte gård. Men padleresset ga Tufte og Thorkildsen kamp til døra.

- Verst var terrengsyklingen, men jeg var dyktig sliten etter brannløpet også, sa Verås Larsen, som sammen med makker Stian Kjennevold (roing) endte ett fattig poeng bak vinnerduoen.

Treer ble Svartedal og Espen Vingstenes (roing), ytterligere 14 poeng bak Tufte og Thorkildsen. Imponerte gjorde også seilerduoen Siren Sundby og Jannicke Stålstrøm, som faktisk vant tre av ti øvelser.

- Men vi fikk lov til å jukse litt, og det benyttet vi oss av. Brannløpet var utrolig tungt, og jeg var helt ferdig da jeg var ferdig, sa Sundby, som slapp å bære på to 12-kilos brannslanger slik gutta måtte.

Imponerte mest

Snart 40 år gamle Frode Grodås imponerte kanskje mest. Den tidligere landslagskeeperen med 50 landskamper bak seg, viste muskler som fikk motstanderne til å gni seg i øynene. Speaker Jon Herwig Carlsen anbefalte Olaf Tufte å ansette Grodås som gårdsgutt.

- Grodås overrasket mest. Han er bare råsterk, sa terrengsykkelesset Rune Høydahl. Mannen med ti verdenscupseirer bak seg behersket ikke gårdsøvelsene til Tufte og ble slått ut tidlig.

- Det sies på Toppidrettssenteret at Grodås er den fotballspilleren i Norge med best fysikk. Og fyren er jo bare råsterk, sa Vegard Høidalen.

I sykkeløvelsen ga Lance Armstrongs tidligere hjelperytter, Steffen Kjærgaard, et hjelpende ben til Grodås, som tok godt vare på luka han fikk servert av makkeren og ga alt til seier i øvelsen.

I melkespannkasting slo den tidligere Chelsea-proffen selveste Tufte med 10 centimeter.

- Det gikk mest på viljen til slutt. Jeg gruet meg mest til brannløpet og fikk rett, sa en utslitt Grodås til NTB da lekene var ferdig. Til slutt endte teamet Grodås/Kjærgaard på 5. plass av ni lag.

Farmer Challenge-mesterskapet skal bli en årlig tradisjon etter suksessen fredag.

(®NTB)

-Bildetekst(er):

Scanpix ID: sp5fb98cNykirke 20041008 (Breddebilde)

Scanpix ID: sp5fbda4Nykirke 20041008 (Breddebilde)

Scanpix ID: sp5fbda3Nykirke 20041008 (Breddebilde)

Scanpix ID: sp5fb84bNykirke 20041008 (Breddebilde)

IMPONERTE: Siren Sundby var for de fleste overraskende god i kamp mot norsk idretts muskelmenn i dag.