Bondevik vil gi fotballjentene høyere lønn

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener det er på at tide at fotballjentene får samme lønn som sine mannlige kollegaer. - Det fortjener de, sier Bondevik.

Fotballinteresserte Bondevik fulgte kampen fra sitt kontor og hoppet i været da Gro Espeseth utliknet til 1-1 like før pause. Etter Dagny Mellgrens Golden Goal var han i ekstase, og tok et oppgjør med fotballforbundets lønnspolitikk.

- Nå er det på tide at de blir honorert skikkelig og får bedre betaling, helst på linje med menn. Det fortjener de, sier Bondevik til Bergens Tidende.

I sommer fikk fotballjentene gjennomslag for en bonusøkning på 1500 kroner fra 2500 til 4000 blanke kroner per seier. OL-gull sikret jentene 600 000 bonuskroner på deling. Det blir 33 000 kroner til hver av gulljentene. Fotballgutta fikk 50 000 kroner for seier i en kamp under sommerens EM-sluttspill

- Lønn har selvsagt med den såkalte markedsverdien å gjøre, og så lenge publikumstilstrømningen ikke er bedre, vil det nok ta noe tid før det blir anledning til å lønne dem skikkelig. Men jeg er overbevist om at dette vil jevne seg ut etter hvert.

Bondevik er ihuga Molde-supporter. Han bor på Sofiemyr like utenfor Oslo, og inrømmer at han har lokale fotballyndlinger ikke langt unna hjemmet.

- Det er ingen tvil om at jentefotball på toppnivå er undervurdert. Det viser publikumsoppslutningen. Selv bor jeg på Kolbotn og har gleden av å se førsteklasses jentefotball her. Det hender rett som det er at jeg tar turen på Sofiemyr stadion for å se dem i aksjon.

Fotballpresident Per Ravn Omdal kan ikke gi gulljentene lovnader om økt lønn.

- Nei, jeg kan ikke love dem mer penger. Alt avhenger av hvor mye mer vi kan hente inn på sponsorsiden, sier Omdal.

(Dagbladet.no)