Bønn til Ødegaard

Erling Braut Haaland: - Han må steppe opp som kaptein og få det beste ut av meg. Det forventer jeg at han klarer!

SVEISEN KAR: Erling Braut Haaland. Foto: Geir Olsen / NTB
SVEISEN KAR: Erling Braut Haaland. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

MARBELLA (Dagbladet): Fotballanlegget La Quinta i Marbella i dag: Erling Braut Haaland (20) og materialforvalter Sigurd Ertsås kjører rundt på en liten traktor og leker seg.

Haaland setter opp et glis som også kan symbolisere suksessen. Men han klarer ikke å svare på hvorfor han er blitt en fotballspiller i verdensklassen.

FULL FART: Erling Braut Haaland og materialforvalter Sigurd Ertsås lekte seg litt før dagens trening i Marbella. Foto: Geir Olsen / NTB
FULL FART: Erling Braut Haaland og materialforvalter Sigurd Ertsås lekte seg litt før dagens trening i Marbella. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Hva har du gjort konkret for å komme hit så fort i karrieren? Det var et av spørsmålene han fikk på et pressetreff før dagens trening. Haaland trakk på smilebåndet og svarte:

- Godt spørsmål. Jeg har rett og slett ikke peiling. Jeg har gjort de rette tingene. Det er lett å stå og si hva jeg har gjort. Men egentlig har jeg bare tatt sjansene når jeg har fått dem.

Norge forbereder seg til privatlandskampen mot Luxembourg onsdag. Mange forventer mye av samspillet mellom Haaland og Martin Ødegaard.

KJEMI: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard framstår som landslagets beste venner. Foto: Geir Olsen / NTB
KJEMI: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard framstår som landslagets beste venner. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Utenfor banen er kjemien mellom dem perfekt. De ser ut som landslagets beste venner. Håpet er at kjemien også skal vise seg ute på banen.

- Ja, vi har en god kjemi. Men dette gjelder ikke bare oss. Det gjelder hele laget. Vi må prøve å få det beste ut av hver enkelt spiller, sier Haaland.

Og:

- Kaptein «Ødda» må steppe opp som kaptein og få det beste ut av meg. Det er planen. Det forventer jeg at han klarer!

- Hvordan ser det perfekte angrepet ut med dere to i hovedrollen?

- Han spiller ballen til meg og jeg scorer. Det er en enkel oppskrift. Jeg håper det skjer snart.

Haaland og Ødegaard skiller seg ut fra det som skjedde på det svenske landslaget tidlig på 2000-tallet. Den gang var Zlatan Ibrahimovic og Fredrik Ljungberg stjernene. Men de to gikk ikke godt sammen og representerte hver sin klikk på laget.

Annerledes er det med Haaland og Ødegaard som nå ønsker å få Norge til et mesterskap.

Haaland var ikke veldig god for Norge mot Gibraltar, Tyrkia og Montenegro i VM-kvaliken i mars. Men måltørken var et kortvarig blaff.

Han kommer til samlingen i Spania med 41 mål for Borussia Dortmund denne sesongen. Ti av dem banket han inn i Champions League, hvilket gjorde ham til toppscorer.

Spissen føyer seg inn i rekken av navn som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Robert Lewandowski. De har alle vært toppscorere i Champions League.

PERFEKTE FORHOLD: Treningsforholdene kunne ikke vært bedre. Her rusler Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard ut på det grønne gresset på treningsanlegget La Quinta. Foto: Geir Olsen / NTB
PERFEKTE FORHOLD: Treningsforholdene kunne ikke vært bedre. Her rusler Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard ut på det grønne gresset på treningsanlegget La Quinta. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Nå banker Real Madrid på døra. Det samme gjør Barcelona, Manchester City og Chelsea. Aldri tidligere har en norsk fotballspiller hatt en sånn status. Prislappen på 1,2 milliarder kroner vitner om galskapen rundt den spektakulære nordmannen.

- Det er to år og én dag siden jeg scoret ni mål i en kamp. Etter dette har det gått i et fint tempo som jeg liker. Jeg håper det fortsetter i det samme tempoet, sier Haaland.

Kampen han sikter til var 12-0-seieren over Honduras i U20-VM i Polen. Siden har pilene pekt rett opp.

I år tok han cupgull med Borussia Dortmund. Laget sikret seg en plass i Champions League neste sesong. Og så kronen på verket: Haaland ble toppscorer i turneringen.

- Det er en fin motivasjon til å levere videre. Jeg er ung og har mye å lære. Forhåpentligvis har jeg 15 år igjen av karrieren min. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

I tillegg til Luxembourg spiller Norge mot Hellas søndag. Også dette er privatlandskamp. Etterpå går Haaland ut i ferie.

- Hvilke forventninger har du til samlingen?

- Vi må utvikle spillet vårt og relasjonene. Vi skal bli kjent med spillerne fra Eliteserien. Vi skal rett og slett bygge relasjoner inn mot september, sier talismanen og sikter til VM-kvaliken mot Nederland.

ENGASJERT: Landslagssjef Ståle Solbakken forsvarer byturen til Erling Braut Haaland. Foto: NTB Vis mer

I dagene før samlingen ble Haaland observert på byen i Marbella. Da han fikk spørsmål om dette i dag, lød svaret:

- Jeg har ikke planer om å stå her og snakke om privatlivet mitt. Jeg er her for å prate om landslaget.

Spørsmålet er om smittevern ble godt nok ivaretatt. Landslagstrener Ståle Solbakken vil ikke kritisere stjerna. Byturen var utenfor samling og han brøt ingen disiplinære regler.

Solbakken ser ingen nykker. Tvert imot handler det om en dedikert spiller som ønsker å blomstre sammen med laget.

- Erling er enkel og fin å jobbe med. Han er ikke selvsentrert. Og det er viktig, slår Solbakken fast.

FAKTA

  • Landslagstrener Ståle Solbakken har samlet troppen i Marbella i Spania. Denne uka spiller Norge to privatlandskamper i Málaga.
  • Først venter Luxembourg onsdag. Deretter er Hellas motstander søndag.

VM-KVALIK

Tyrkia321010-57
Nederland320111-46
Montenegro32016-36
Norge32014-36
Latvia30124-71
Gibraltar30031-140
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer