Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ber om å få info om Michaels Schumachers helsetilstand

Bønn til Schumachers familie:
- Vi fortjener å vite sannheten

3. januar ble Michael Schumacher 49 år. Fire år etter ulykken vet vi minimalt om hans helsetilstand.

BER OM INFO: Vi vet fortsatt lite om Michael Schumachers helsetilstand. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
BER OM INFO: Vi vet fortsatt lite om Michael Schumachers helsetilstand. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I jula var det fire år siden den forferdelige ulykken i de franske alper, der Michael Schumacher (49) ble alvorlig skadet.

Til dags dato vet vi ikke hvordan det står til med Schumacher, annet enn at han lever. Familien er svært tilbakeholdne med informasjon, og manageren har uttalt at det handler om verdighet for Formel 1-legenden.

Flere har også kritisert hemmeligholdet, og har ment at det er uheldig at hans store fanskare ikke får noen informasjon om helsetilstanden hans. Nå går viseredaktør i italienske Gazetta dello Sport ut og ber om det samme.

- Fortjener å vite sannheten

Umberto Zappeloni skriver mye om Formel 1, og ber nå familien gi informasjon rundt helsetilstanden til Schumacher. Han sier at det ikke er behov for bilder, men at fansen må å få vite hvordan idolet har det.

«Fire år etter ulykken, vil hans millioner av fans gjerne ha medisinsk info om hvordan det står til med ham. Hvordan er dagliglivet, og hvor stor er sjansen for bedring?» skriver Zappeloni.

STO PÅ SKI: Michael Schumacher var glad i å kjøre slalåm, men en dag var altså uhellet ute. Dette bildet er fra 2003. Foto. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
STO PÅ SKI: Michael Schumacher var glad i å kjøre slalåm, men en dag var altså uhellet ute. Dette bildet er fra 2003. Foto. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO Vis mer

Manager Sabine Kehm har snakket om Schumacher, men har vært sparsom med opplysningene. Hun ga den begrunnelsen at 49-åringen tidligere satte et veldig klart skille mellom det private og hva som var for offentligheten.

Zappeloni skriver videre at han har forståelse for at man ønsker å holde det privat, men understreker det at omverdenen fortjener å få vite.

«Men dette er en annen sak. Jeg er overbevist om at fansen hans fortjener å vite sannheten. Men jeg ber ikke om bilder. Bare medisinsk info,» skriver Zappeloni.

- Fortsett å kjempe

Onsdag fylte Schumacher 49 år. Da var dattera ute med en hyllest på Instagram.

«Gratulerer med dagen til verdens beste pappa. Vi elsker deg. #keepfighting» skrev Gina-Maria (20).

I november postet Gina-Maria et bilde på sosiale medier. Også da oppfordret hun faren til å fortsette å kjempe.

- Det finnes bare én lykke: Å elske, og å bli elsket, skrev Gina, gjengitt av blant annet britiske Telegraph.

Vil vite

Det er altså ikke første gang folkene rundt Schumacher får kritikk for hemmeligholdet.

Sveitsisk Formel 1-ekspert og journalist Roger Benoit er blant dem som har reagert.

- Den store skandalen er hvordan familien har håndtert denne situasjonen. Det hadde holdt med en liten oppdatering. Folk lurer på hvordan han har det, så gi dem noe. Spør du meg, er det en skandale, uttalte Benoit

49-åringens tidligere manager, Willi Weber (75), har også reagert på mangelen på konkrete rapporter.

- Jeg mener det er veldig uheldig at Michaels fans ikke får vite noe om helsen hans. Hvorfor forteller ingen sannheten? sa Weber, gjengitt i TZ, Blick og andre medier fra Sveits og Tyskland.

I NYBERGSUND: I 2004 var Formel 1-stjerna på besøk i Nybergsund, der han spilte showkamp i fotball sammen med norske fotballkjendiser. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
I NYBERGSUND: I 2004 var Formel 1-stjerna på besøk i Nybergsund, der han spilte showkamp i fotball sammen med norske fotballkjendiser. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Legende

​Schumacher kjørte såkalt offpist i Meribel i de franske alper for fire år siden. Han falt og slo hodet i en stein. Etterpå ble han kjørt til sykehuset i Grenoble der han ble holdt kunstig i koma, og på et tidspunkt kjempet han for livet.

Schumacher har vært verdensmester i Formel 1 sju ganger. Han har 91 seire på 307 starter.

​ Enn så lenge bor 49-åringen fortsatt i sitt hjem ved Genèvesjøen i Sveits.

Ingen har så langt klart å slå Schumachers rekord på 91 seire i løpet av en karriere som altså inkluderte sju VM-titler.​​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!