FAVORITTER I TRØBBEL: Stine Bredal Oftedal og det norske landslaget har tatt medaljer i fem strake mesterskap. Medaljer gir også gode bonuser til spillerne. Nå kan spillerne reise hjem uten ei krone i EM-bonus. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
FAVORITTER I TRØBBEL: Stine Bredal Oftedal og det norske landslaget har tatt medaljer i fem strake mesterskap. Medaljer gir også gode bonuser til spillerne. Nå kan spillerne reise hjem uten ei krone i EM-bonus. Foto: Fredrik Varfjell / BildbyrånVis mer

Håndballjentenes EM-bonus:

Bonus-smell? Kan reise hjem fra EM uten ei krone

Hver spiller får 90 000 kroner for gull. Sjetteplass betyr 0.

NANCY (Dagbladet): Norge har spilt åtte strake EM-finaler - alle siden 2002. Det har også gitt spillerne en fin mesterskapsbonus før jul.

I år kan derimot EM-bonusen ryke.

De norske spillerne er i trøbbel i Nancy, men det er fortsatt et ørlite håp om topplasseringer. Norges dårligste EM-plassering er fra i år 2000 (6. plass). Den rekorden kan dessverre overgås i år, og i så fall reiser de norske spillerne hjem uten ei krone i ren EM-bonus.

I alle EM-sluttspill siden starten i 1994 har Norge blitt topp tre, og medaljer betyr penger i spillernes lommer.

90 000

Dersom alt går veien for de norske spillerne i år, får de en gullbonus i EM på 90 000 kroner til hver spiller. Dette er en økning fra EM i 2016, der gullet ga 75 000.

I år er sølv verdt 60 000 kroner for spillerne og bronse gir 40 000 kroner. 4. plass betyr 17 000 til hver. 5. plass gir 10 000 kroner på konto.

Spillerne selv har et avslappet forhold til pengebonusen fra Norges Håndballforbund.

- EM-bonus er ikke noe vi går og tenker. Det er en utrolig fin bonus, men det er langt fram dit nå. Det er ikke noe jeg tenker på i mesterskap, sier Kari Brattset til Dagbladet.

- Jeg har ikke tenkt ett sekund på pengebonus i dette EM. Det har vært så mye annet å tenke på, sier Stine Bredal Oftedal til Dagbladet.

Kvalik-bonus

Som ekstrabonus kan de norske jentene få ytterlige 30 000 dersom god EM-innsats sikrer spill i nye mesterskap. Blant annet er tre lag fra EM sikret VM-plass i 2019. Denne ser også ut til å glippe, så sant det ikke skjer et lite mirakel i Nancy denne uka.

Landslagsspillerne er forøvrig under proffkontrakt med sine respektive klubblag og får vanlig lønn fra klubb også når de er med landslaget på mesterskap i desember.

Lang vei

Norge må vinne begge sine to siste kamper for å ha sjanse til å kjempe om medaljer. Samtidig må flere andre kamper gå håndballjentenes vei. De to beste lagene går til semifinale.

Treerne i de to puljene møtes til spill om 5. og 6. plass. Ryker Norge på en smell i avslutningen i hovedrunden, kan spillerne fort reise hjem uten å delta i verken semifinale eller plasseringskamper. Da ryker også bonusen for første gang på årevis.

Norge har tatt medaljer i hvert VM, EM og OL (5 totalt) siden VM 2013. Det betyr bonuser på nesten en halv million til hver spiller totalt de siste fem åra.

Men i år kan det bli første hjemreise uten pengebonus på årevis.

Norge - Nederland spilles klokka 21 tirsdag kveld. Kampen vises på TV3.