Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bonusordningen til Marcus Pedersen kan ha sendt Brann ned i førstedivisjon

- Kan være ødeleggende for ei gruppe.

DEPP: Marcus Pedersen forlater Mjøndalen Stadion i går kveld etter en skuffende forestilling og 0-3 i sekken. Dermed blir det førstedivisjonsspill på Brann neste år. Pedersens framtid er derimot langt mer uviss. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DEPP: Marcus Pedersen forlater Mjøndalen Stadion i går kveld etter en skuffende forestilling og 0-3 i sekken. Dermed blir det førstedivisjonsspill på Brann neste år. Pedersens framtid er derimot langt mer uviss. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Da Marcus Pedersen ble presentert som Brann-spiller i sommer, var det store forventninger knyttet til 24-åringen.

Så store at Bergens-klubben ga Pedersen løfte om en million kroner i bonus dersom klubben reddet plassen i Tippeligaen.

- Ingen korrelasjon Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrev i går at Brann bør gå i seg selv vedørende millionbonusen til Pedersen.

«Bare det gjør at Brann-ledelsen med fordel kan starte selvransakelsen etter dette nedrykket med en gjennomgang av hva en så stor ekstra bonus til en enkeltspiller gjør med det kollektivet som skal prestere. Effekten av slike mulige følelser kan være vanskelig å måle i et så sammensatt spill som fotball, men kvalikresultatet er tydelig nok», skriver Sæther.

Nicolas Lemyre, fagkonsulent ved Olympiatoppen, har en doktorgrad i idrettspsykologi, og har blant annet spesialisert seg innenfor motivasjons- og prestasjonspsykologi.

Han sier til Dagbladet at han ikke kjenner til tilfellet med Brann og Pedersen spesielt, men uttaler seg på generelt grunnlag da han viser til forskning gjort av en kanadisk kollega ved navn Jacques Forest.

- Forskning viser at det ikke er noen korrelasjon mellom bonusordninger og prestasjon. Det er ikke sånn at utøveren klarer å løfte sin spillekvalitet på bakgrunn av den eventuelle millionen han får ekstra, sier Lemyre.

- Kan ødelegge gruppa Eksperten stiller seg også tvilende til at en bonus er tilstrekkelig motivasjon for utøvere på toppnivå til å yte bedre.

EKSPERT: Nicolas Lemyre, professor i idrettspsykologi, kan fortelle at det i forskningssammenheng ikke kan vises til noen korrelasjon mellom bonusordninger og prestasjoner. Foto: Olympiatoppen
EKSPERT: Nicolas Lemyre, professor i idrettspsykologi, kan fortelle at det i forskningssammenheng ikke kan vises til noen korrelasjon mellom bonusordninger og prestasjoner. Foto: Olympiatoppen Vis mer

- Er man en toppidrettsutøver forventes det at han skal levere på topp uansett. Det er lidenskapen hans eller hennes. Det ville vært rart om noen klarte å løfte prestasjonen fordi han eller hun blir lovet en bonus. Jeg skjønner ikke den tankegangen. Jeg ville spurt meg om hvilken motivasjon spillere som velger en klubb som gir bonus har.

Lemyre sier også at det å få inn en spiller med spesialbetingelser i kontrakten inn i et lag kan sende farlige signaler til resten av troppen.

- Realiteten er at det ikke er noen kobling der. Det kan heller være ødeleggende for en gruppe. Da kan du få en forventning av at han med mer lønn skal vinne kampen. Han er mer verdifull. Han skal avgjøre. I stedet for å bidra selv til sluttresultatet forventer de andre i gruppa på en underbevisst måte at han skal bidra mer. En sånn skjevhet kan være farlig, sier Lemyre.

Ville ikke skjedd i RBK Rune Bratseth, som var sportsdirektør i Rosenborg i perioden 1995-2007, sier til Dagbladet at dette er noe som neppe ville blitt praktisert på Lerkendal.

- Jeg tror nok aldri at vi ville gjort noe sånt i Rosenborg. Men det er klart, man sliter og blir desperate etter å ta noen grep så man vet aldri hva man kan bli med på. Her var det i tillegg en konkurranse med Molde, og når man da må skaffe seg en spiller blir det dyrt, sier Bratseth.

- I ettertid er de nok enige om at det ikke var så smart, men man må være i situasjonen for å ikke vite at man hadde gjort det samme.

På et mer generelt grunnlag er han klar på at dette er slikt som kan påvirke ei spillergruppe. Han sier ikke at alle skal få klin lik behandling, men at det er grenser for hvor store forskjeller det skal være.

SKEPTISK: Rune Bratseth er skeptisk til hva bonusordninger, som den Marcus Pedersen hadde i Brann, kan gjøre med ei spillergruppe som skal prestere som et lag. Foto: Erlend Aas / Morten F. Holm / SCANPIX
SKEPTISK: Rune Bratseth er skeptisk til hva bonusordninger, som den Marcus Pedersen hadde i Brann, kan gjøre med ei spillergruppe som skal prestere som et lag. Foto: Erlend Aas / Morten F. Holm / SCANPIX Vis mer

- Jeg tror ikke det er spesielt positivt at noen skal behandles veldig forskjellig. Det er klart at likhet er urettferdig, men det samme er store forskjellig. Vi presterer forskjellig og tjener forskjellig. Sånn er toppidretten. Men så store forskjeller kan gi reaksjoner.

- Verste dagen i karrieren Tidligere i dag møtte Dagbladet Pedersen og resten av Brann-laget på Gardermoen da de kom tilbake etter den skuffende forestillingen på Mjøndalen stadion i går kveld.

I kontrakten han undertegnet tidligere i år var ikke millionbonusen den eneste klausulen. Han kan også forlate klubben vederlagsfritt når nedrykket nå er et faktum. Pedersen er foreløpig uklar rundt spørsmålet om han har noen framtid i Bergen

- Jeg har vel ikke bedret merkevaren min i høst, så jeg ser ikke helt bort i fra at jeg blir værende i Bergen for å prøve å skyte klubben opp i toppserien igjen. Men først og fremst må klubben ønske meg, så må jeg også vurdere hva som er rett for meg. Akkurat nå har jeg den kjipeste dagen i karrieren min, sier Pedersen.  

- Angrer du på at du ikke valgte Molde i høst?  

- Nei. Jeg angrer ingenting. Ting går ikke alltid som planlagt, men det kan man ikke angre på, sier han.

Tror Pedersen går Bratseth sier at veien videre for Pedersen neppe ligger i Bergen og Brann etter at klubben rykket ned etter 28 år på det øverste nivået. I motsetning til mange av de andre som utgjør kjernen i laget som i går måtte ta den tunge turen ned i førstedivisjon, har ikke Hamar-gutten noen sterke bånd til by og lag.

- Jeg vil nok gjette at han gjør noe helt annet. Han er ikke fra Bergen, og det er ikke på noen måte hans ansvar at det gikk som det gikk. Han føler nok heller ikke på at han må være der, og med tanke på egen karriere og utvikling tror jeg han kommer til å se seg om etter noe annet, sier han.

NED: Marcus Pedersen på Mjøndalen Stadion i går kveld. Det ville seg ikke for 24-åringen, og Brann må ta den lange turen ned i førstedivisjon. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NED: Marcus Pedersen på Mjøndalen Stadion i går kveld. Det ville seg ikke for 24-åringen, og Brann må ta den lange turen ned i førstedivisjon. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Brathseth tok flyet fra Oslo til Trondheim tidligere i dag, og passerte gjennom hele Brann-laget som sto og ventet på sitt fly til Bergen. Han beskrev stemningen som "trykket".

- Jeg pratet litt med Azar (Karadas). Han har jo enda ett år igjen av kontrakten sin, og han framsto som en mann som mente han måtte være med å bidra neste år. Det tror jeg også flere kommer til å gjøre, sier han.

Uviss framtid Pedersens agent, Jack Karadas, kan ikke gi noen konkrete svar på sin klients framtid når Dagbladet spør ham om hvor 24-åringen kommer til å spille fotball neste sesong.

- Jeg har ikke noe svar til deg på dette nå. Vi må bruke litt tid på å se hva vi gjør. Gi oss et par uker, så kanskje vi vet mer. Akkurat nå kan jeg ikke utelukke noe som helst, sier han.

- Gjelder det samme med Azar?

- Ja, samme status der.

TUNGT: Brann-supporterne fortviler etterhvert som det går opp for dem at nedrykket er et faktum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TUNGT: Brann-supporterne fortviler etterhvert som det går opp for dem at nedrykket er et faktum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
KOMMER TILBAKE: Erik Huseklepp har gjort det klart at han akter å være med på å ta Brann tilbake til Tippeligaen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KOMMER TILBAKE: Erik Huseklepp har gjort det klart at han akter å være med på å ta Brann tilbake til Tippeligaen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling