Boonen best på hjemmebane

Hushovd møtte veggen.

Han var den store favoritten og Tom Boonen gjorde akkurat som for ett år siden: Vant vårklassikeren Flandern rundt på sykkel. Thor Hushovd møtte veggen de siste tre milene.

Det så lenge ut til å kunne bli en meget god norsk dag på den belgiske landeveien, men 256 kilometer på delvis brosteinbelagte veier fra Brügge til Ninove-Meerbeke krever sin mann.

Med sju mil igjen - i en av rittets 17 tunge stigninger - begynte de store kanonene for alvor å røre på seg. Da måtte Kurt Asle Arvesen pent takke for følget. Thor Hushovd satt imidlertid våkent med i den rundt 20 mann store gruppa som ble sittende igjen foran.

Med tre mil igjen stakk Tom Boonen og landsmannen Leif Hoste i front, og ingen i Hushovds gruppe tok seg oppgaven å tette luka. Dermed utviklet avslutningen seg til en tvekamp ingen egentlig tvilte på utfallet av.

Avgjorde i spurten

Tom Boonen har de siste sesongene bevist gang på gang at han er en av verdens beste spurtere. Søndag hadde han ingen problemer med å nedkjempe Hoste på de siste meterne.

Dermed forsvarte den 25-årige belgieren fjorårets seier i Flandern rundt - og beviste i tillegg at han i øyeblikket er sykkelsirkusets «wonderboy» nummer én.

- Helt fantastisk å klare dette igjen, sa Boonen i målområdet.

28 år gamle Hoste måtte ta til takke med en ny andreplass i årets store sykkelhøydepunkt i hjemlandet - samme plassering som han fikk i 2004. Samtidig ble det en god dag for Lance Armstrongs tidligere arbeidsgiver Discovery - som har både nevnte Hoste og George Hincapie i stallen sin. Sistnevnte ble tredjemann søndag.

Kurt Asle Arvesen og hor Hushovd kom begge inn blant de 20 beste, og gjorde sine beste prestasjoner i Flandern rundt. Det betyr samtidig at Dag Otto Lauritzens tredjeplass fra 1989 fortsatt er beste norske plassering i det prestisjetunge rittet i Belgia.

Seier nummer 12

Høydepunktet står i kø for sykkeleliten om dagen. Om bare en uke kjøres sesongens neste store vårklassiker - fryktede Paris-Roubaix.

Der skal Boonen forsøke en ny kopi av fjoråret. I 2005 gjorde belgieren noe så sjeldent som å vinne både Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Den regjerende verdensmesteren tok søndag sin 12. seier i 2006, og synes å være i bedre form enn noen gang.

Årets Flandern rundt ble for øvrig åsted for en rekke stygge velt. Verst gikk det ut over Discovery-rytterne Michael Barry og Roger Hammond. Begge ble kjørt til sykehus etter å ha vært i asfalten. Det er ikke kjent hvor alvorlige skader de to har pådratt seg. Hammond viste tegn til voldsomme smerter i de høyre kneet.

PS! Tom Boonen overtok ledelsen på ProTour-rankingen med søndagens Flandern-seier.

(ANB)

VANT IGJEN: Tom Boonen vant - som i fjor - Flandern rundt.