Boonen tok sin tredje seier i Flandern rundt

Holdt unna for Pozzato i spurten.

TILBAKE PÅ TOPPEN: Tom Boonen har hatt et par tunge år på sykkelsetet, men har funnet tilbake til storformen i 2012. Søndag vant han Flandern rundt i et spurtoppgjør mot Filippo Pozzato og Alessandro Ballan.Foto: EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS/NTB scanpix
TILBAKE PÅ TOPPEN: Tom Boonen har hatt et par tunge år på sykkelsetet, men har funnet tilbake til storformen i 2012. Søndag vant han Flandern rundt i et spurtoppgjør mot Filippo Pozzato og Alessandro Ballan.Foto: EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Tom Boonen har i 2012 funnet tilbake til sitt gamle jeg etter noen tunge år på sykkelsetet. Søndag vant han Flandern rundt for tredje gang i karrieren. De to foregående seirene kom for seks og sju år siden.

Det var 68. gang i den 96. utgaven av monumentrittet at en belgier gikk til topps. Boonen er også den fjerde gjennom historien som har vunnet rittet tre ganger eller mer.

Så langt i år har han blant annet vunnet Tour of Qatar sammenlagt, E3 Harelbeke og Gent—Wevelgem og en etappeseier i Paris-Nice. Neste helg har han en ny god mulighet i Paris - Roubaix - «Helvete i nord» - som han vant i 2009.

Tremannsoppgjør Omega Pharma-Quick Step-rytteren kom seg løs sammen med italierne Alessandro Ballan fra BMC og Filippo Pozzato fra Farnese Vini-Selle Italia med cirka 15 kilometer igjen til mål i Oudenaarde, fant en fornuftig arbeidsfordeling og opparbeidet seg en uinntakelig luke ned til gruppa bak.

Belgierens overlegne spurtstyrke gjorde at de to italienerne var nødt til å gjøre noe før oppløpet, og særlig Ballan forsøkte aktivt på de siste kilometerne, men en årvåken Boonen nøytraliserte ethvert angrep.

Samtidig hadde han nok saft i beina til å holde unna for en overraskende spurtfrisk Pozzato og vant med en sykkellengde.

Ingen toppdag for Edvald Med Thor Hushovd og Alexander Kristoff henvist til hjelperytteroppgaver, var Edvald Boasson Hagen Norges sterkeste kort i den 255 kilometer manndomsprøven over kronglete brosteinspartier og tøffe kneiker.

Team Sky-kapteinen hadde ikke sin beste dag og kom inn med gruppa som kjempet om en fjerdeplass drøyt 40 sekunder bak vinneren - uten å gjøre noe forsøk på å spurte om en topp ti-plassering.

Også Kristoff var med i gruppa, og ble faktisk beste nordmann på en 15.-plass. Hagen ble nummer 19, mens Hushovd kom inn med ei gruppe lengre bak og ble nummer 55.

Cancellara-skade En som på forhånd var ventet å gjøre opp om seieren, var Fabian Cancellara, som vant i 2010 etter å ha gått solo. Den råsterke Radioshack-Nissan-Trek endte imidlertid i asfalten og ut av rittet med cirka 60 kilometer før mål.

Både hjelperyttere og ledere flokket seg om den skadde sveitseren, men han var så hardt skadet at han var sjanseløs på å komme seg på sykkelen igjen.

Den siste meldingen fra laget hans, er at det dreier seg om et kragebeinsbrudd.