Boonen utestengt fra Touren

Ba familien om unnskyldning.

Tom Boonen er får ikke stille i Tour de France etter at det er innledet etterforskning mot ham for bruk av kokain.

Det bekreftet rittets direktør Christian Prudhomme.

- I våre øyne var Boonen automatisk utelukket fra Tour de France så snart opplysningene i denne saken ble bekreftet, sa Prudhomme og viste til rittets etiske reglement.

Prudhomme sier at han allerede har snakket med Boonen og Quick Steps teamsjef Patrick Lefevere og informert dem om avgjørelsen.

Dermed mister Thor Hushovd en farlig konkurrent i kampen om den grønne poengtrøya. Boonen vant trøya i fjor og var regnet blant favorittene også i år.

Det belgiske spurtesset testet positivt på kokain i forkant av Belgia rundt i vår, og det blitt innledet etterforskning mot ham på grunn av det.

God oppførsel 

Ifølge reglementet er det ingen dopingsak fordi testen var utført utenfor konkurranse, og Boonen vil ikke bli utelukket verken av det nasjonale eller det internasjonale sykkelforbundet.

- JEG ER IKKE PERFEKT: Sykkelstjernen Tom Boonen er under etterforskning for kokainbesittelse og ba i dag om unnskyldning til laget og familien. Foto: Peter Deconinck/Kurt Espleter/EPA
- JEG ER IKKE PERFEKT: Sykkelstjernen Tom Boonen er under etterforskning for kokainbesittelse og ba i dag om unnskyldning til laget og familien. Foto: Peter Deconinck/Kurt Espleter/EPA Vis mer

Rittarrangører kan imidlertid velge å erklære ham uønsket. Tour de Suisse (Sveits rundt) gjorde det allerede tirsdag, og onsdag kom tilsvarende beskjed fra Tour de France. Det vises til at alle deltakere ved å signere det etiske reglementet forplikter seg til «god oppførsel».

Boonen ble landeveisverdensmester i 2005, og han vant som nevnt poengtrøya i Tour de France i fjor. Denne sesongen seiret han i klassikeren Paris-Roubaix tidlig i sesongen.

Sa unnskyld  

Boonen møtte pressen og leste opp en uttalelse der han verken bekreftet eller benektet at han har brukt kokain.

- Jeg kommer ikke til å forsvare meg her i dag, men jeg har voldet min familie, mine venner og laget smerte. Jeg ber om unnskyldning for det. Jeg er ikke perfekt, og jeg kommer til å akseptere konsekvensene, sa 27-åringen.

- Nå skal jeg få meg litt hvile, og jeg stoler på støtten fra laget mitt. Jeg håper også at fansen vil fortsette å støtte meg. Snart vil de få seg meg gi alt igjen, sa han.

- Quick Step fastholder tilliten til Boonen. Det vil være dumt å forhaste seg, sa teamsjef Lefevere.

Boonen er kanskje Belgias mest populære idrettsutøver.

Boonen utestengt fra Touren

(NTB)

<B>SNAKKET UT:</B> Tom Boonen på dagens pressekonferanse sammen med QuickStep-manager Patrick Lefevere.