OPP I VEKT: Foran denne sesongen har Det internasjonale skiforbundet (FIS) innført nye vektregler, som kort fortalt innebærer at skal hopperne beholde samme skilengde som tidligere, må de opp i vekt. Tom Hilde har både gått opp i vekt og kappet på skilengden.FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
OPP I VEKT: Foran denne sesongen har Det internasjonale skiforbundet (FIS) innført nye vektregler, som kort fortalt innebærer at skal hopperne beholde samme skilengde som tidligere, må de opp i vekt. Tom Hilde har både gått opp i vekt og kappet på skilengden.FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

- Bør ikke presse vektgrensa mer

Tom Hilde mener hopperne nærmer seg smertegrensa.

MIDTSTUBAKKEN (Dagbladet): Tom Hilde kom på førsteplass under gårsdagens åpningshopprenn i Midtstubakken. Og det på kortere ski enn i fjor. Foran sesongen innførte nemlig FIS (Det internasjonale skiforbundet) nye vektregler som sier at hopperne må opp i vekt for å kunne bruke samme skilengde som tidligere.

Utøverne har nå trent for å bli tyngre.

- Jeg har både kappa ski og gått opp i vekt, forteller Tom Hilde til Dagbladet.

- Jeg kunne kappa mer, men det passet meg å gjøre begge deler, legger han til.

- Kan bli et problem Men Tom Hilde er ikke veldig positiv til de nye reglene.

- Det er ikke noe forskjell sånn prestasjonsmessig og det er likt for alle. Men jeg syns de kan gi seg med å presse opp den vektgrensen mer enn der den er nå hvertfall.

Og det er ikke første gang hopperne reagerer på vektregler. FIS har hevet BMI-grensen tidligere og fikk også da reaksjoner fra utøverne. Nå håper Hilde at grensen er nådd, slik at det ikke blir et større problem.

- Jeg hopper allerede på seks centimeter kortere ski enn hva jeg kunne. Og er vel et par tre kilo under det som er maksgrensa mi, og det er veldig naturlig vekt for meg. Så hvis de begynner å sette den opp enda mer, så jeg må hoppe på enda kortere ski, så blir det et problem etterhvert.

- Ingen for tynne
Selv har Hilde også et forslag til hvordan reglene kunne vært:

- Det er ingen i World Cupen som er for tynne, mener jeg. Så de bør heller ha det sånn at hvis noen finner ut at de skal slanke seg, så blir de straffet med at de må hoppe på veldig korte ski.

Kortere ski til tross. Det stoppet ikke Asker-gutten fra å være suveren i bakken. Og guttas østerrikske landslagstrener Alexander Stöckl gledet seg over Hildes prestasjon.

- Det var mange som gjorde det ok i dag. Men det var fint å se at Tom, som for øyeblikket er best, hoppet fra de andre med tre-fire meter.

Hva Hilde kan få til i verdenscupåpningen, tør imidlertid ikke Stöckl tippe.

- Det er vanskelig å si når du ikke har noen sammenligning internasjonalt. Men jeg vil si at han er omkring topp fem med det første hoppet. Det var veldig godt. Får han til to sånne i Kuusamo, er jeg ganske sikker på at han vil bli fornøyd med resultatet.