- Bør spesialisere 5-åringer

Ulf Braathen mener idrettstalenter bør dyrkes før de begynner på skolen. Selv trener sønnen Jesper (13) rundt 25 timer i uka.

Si din mening! BAMBLE (Dagbladet): Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl startet i går en debatt hvorvidt unge idrettsutøvere bør spesialiseres tidlig.

Ulf Braathen støtter Stensbøl - og går enda lenger.

Uten press

- Spesialtrening bør begynne allerede ved femårsalderen. Det er tull at barn er nødt til å drive med alt mulig i regi av idrettsskolene hvis det er en ting de har lyst til. Forutsetningen er selvsagt at barna synes det er moro. Det nytter ikke å presse noen som ikke vil, sier Braathen.

Proffliv

Eldstesønnen Jesper er tretten år. Han drømmer om å bli fotballproff. Det har han gjort i ti år.

- Får han et profftilbud, sender jeg han gjerne til utlandet som 15-åring. Det er viktig at han bruker talentet mens han kan.

- Minst åtte fotballklubber i Europa er interesserte i ham. Kanskje er han proff til neste år - på den måten at han går i lære i en klubb, sier Ulf Braathen.

- Neste år skal han ned og vise seg fram for en italiensk klubb, sier den stolte faren.

Norge rundt

Jespers fotballkarriere begynte egentlig i Badeparken i Langesund da han var 12 måneder. Han ble «kjendis» som stupegutten i Norge rundt som toåring.

- Vi har hatt 9600 timer i bassenget fram til Jesper var ti år.

Da Dagbladet besøkte familien i Langesund i går ettermiddag, hadde Jesper allerede vært en tur på skøytebanen og en runde i skiløypa. Han hadde så vidt hørt om den aktuelle debatten, men skjønte ikke at det var noe å lage bråk om.

- Jeg har ikke blitt tvunget til noen ting, bare hatt det gøy, sier Jesper.

Men han legger ikke skjul på at det er fotballproff han vil bli.

Jesper har i dag koordinasjon og teknikk de fleste på hans alder kan drømme om.

- 13-14-åringer bør minst trene 25 timer i uka. Livet dreier seg om å kunne lære seg å vinne og tape. Lærer de ikke det i ung alder, får barna problemer når de blir eldre.

- Hvor mye trener Jesper i uka?

- Fort opp mot 25 timer. Jeg har ansvaret for sju timer i uka. Resten skjer på hans eget initiativ.

- Hvorfor begynte du opptreningen i så ung alder?

- Barn lærer best i alderen fem til 12 år. 14-åringer kan også lære teknikk, men de glemmer lettere det de har lært om det ikke holdes ved like. Trenes teknikken opp i den rette alderen, brenner den seg fast for alltid, sier han.

Stivbeint system

Det er stivbeintheten i det norske idrettssystemet som Braathen vil til livs.

- Vi har en merkelig holdning her i landet. Barn som er flinke i og liker matematikk, for eksempel, får lov og hjelp til å dyrke sin interesse. Når det gjelder idrett og kroppsøving er det helt andre regler. Det er meningsløst - det er barna det gå ut over. Alle må få bruke sine evner, sier Ulf Braathen. Si din mening!

STOLT: Pappa Ulf Braathen er stolt over at Jesper allerede har kommet langt på vei mot en proff fotballkarriere.
MÅLBEVISST: Jesper Braathen (13).