Borgermesteren gråt

Salzburg ute av OL-dansen.

Salzburg røk for annen gang på rad ut i første runde i kåringen av en OL-vert.

- Dette var åpenbart et annet spill. Når det handler om politikk og økonomi så har ikke Salzburg en sjanse, sa Østerrikes statsminister Alfred Gusenbauer, som tidligere hadde talt varmt for Salzburg-søknaden for IOK-kongressen.

- Jeg er overbevist om at konseptet vi presenterte var det absolutt beste. Andre grunner kom i spill, sa statsministeren mens flere av søkerkomiteens medarbeidere lot tårene trille.

Borgermesteren gråt

Salzburgs borgermester Heinz Schaden gråt også, og avslo anmodninger om å kommentere resultatet.

Den østerrikske byen var alene om å stille med kjente vintersportsanlegg i verdensklasse, men rivalene hadde mer penger og større politiske visjoner å lokke med. Salzburg-søknaden led åpenbart også under de østerrikske dopingskandalene som skjemmet de to siste vinterlekene.

IOK-president Jacques Rogge opplyste at Salzburg ble eliminert i første voteringsrunde, uten å oppgi hvor mange stemmer hver av kandidatene fikk. Sotsji og Pyeongchang gikk videre til en siste og avgjørende voteringsrunde.

97 IOK-medlemmer var stemmeberettiget i første runde. I den avgjørende runden var også ett østerriksk og to tyske medlemmer invitert til å delta. Tyskerne måtte stå over fordi bob- og akekonkurransene i et eventuelt Salzburg-OL skulle avvikles i Königssee.

FATTIG TRØST: Salzburgs borgermester Heinz Schaden fikk diplom istedenfor OL. Foto: MOSES CASTILLO/AP
FATTIG TRØST: Salzburgs borgermester Heinz Schaden fikk diplom istedenfor OL. Foto: MOSES CASTILLO/AP Vis mer

Røk ut for andre gang

Salzburg røk ut i første runde også i avstemningen om OL i 2010. Da hadde Pyeongchang flertall i første runde, men tapte med tre stemmer for Vancouver som fikk lekene.

For Tromsøs søknad om å arrangere OL i 2018 var det viktig at Salzburg ikke skulle få lekene i 2014. Det ville bli vanskelig å få gjennomslag for vinterleker i Europa to ganger på rad.

Vertsbyen i 2014 offentliggjøres av Rogge litt etter 01.00 norsk tid.

(NTB)