TENT: Kaptein Børge Lund tror landslaget kan prestere enda bedre nå som laget er under stort press.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TENT: Kaptein Børge Lund tror landslaget kan prestere enda bedre nå som laget er under stort press. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Børges største utfordring

Men landslagskapteinen er klar før «dødens gruppe».

Håndballstudio kl. 18.10: Norge — Slovenia

VRSAC (Dagbladet): I kveld spiller Norge sin første av tre EM-finaler. Går det bra, blir det enda flere.

Ei fryktelig uheldig trekning har gjort at Norge møter Slovenia (i kveld), Island (onsdag) og Kroatia (fredag) i gruppespillet. Kommer laget seg videre, venter et mellomspill mot Russland, Frankrike, Spania og Ungarn.

Ikke akkurat walk-over i en eneste kamp.

Veteran og kaptein
At Steinar Ege har sagt nei til landslaget og at Kjetil Strand og Kristian Kjelling er skadd, gjør ikke den norske oddsen stort bedre.

Sjefen for den tøffe oppgaven er Børge Lund (32). Tysklands-proffen tok over kapteinsbindet da Ege pensjonerte seg.

- Det er klart det er en ære å være kaptein. Men ute på banen gjør det ikke all verdens forskjell. Jeg kommer vel til å prøve å være enda mer tydelig, men ellers kommer jeg til å gjøre akkurat det samme som jeg pleier. kapteinsrollen forandrer ikke stort på det, sier Lund til Dagbladet.

- Om ti år, når karrieren er over og jeg har fått dette spesielle livet jeg nå lever litt på avstand, kommer jeg kanskje til å se litt annerledes på at jeg var kaptein for Norge, sier Lund, som blir en av Norges nøkkelspillere både i forsvar og angrep.

Bra med press
Han er selvsagt forberedt på ekstremt tøffe tak for å få laget gjennom grunnspillet og inn i en mellomrunde - helst med noen poeng i sekken. Han vet det blir vanskelig.

- Vi har tøffe motstandere som spiller veldig forskjellig. For oss blir det viktig å omstille oss fra kamp til kamp. Slovenia har sin måte å spille på, mot Island to dager senere møter vi en helt annen stil, sier han.

- Vi har stort press på oss. Men det er ikke noe negativt. Det er når en kjenner presset en virkelig fokuserer og er konsentrert om oppgaven, sier Børge Lund.

En kamp ad gangen
Flere av de norske spillerne har en drøm om å få delta i London-OL til sommeren. Skal laget komme i posisjon til det, må de trolig komme så langt at de spiller om femteplassen i EM. Med den motstanderekka de må gjennom før de eventuelt kommer så langt, ser det ikke direkte lyst ut.

En OL-plass vil være en norsk håndball-sensasjon.

Men ikke noe Børge Lund vil snakke om - ennå.

- I Kiel lærte jeg at det beste å bare tenke på neste trening eller neste kamp. Jeg vet at media synes det er et håpløst kjedelig utsagn.

- Men det virker, sier Børge Lund.

- Jeg er sikker på Ole Einar Bjørndalen heller ikke tenker på hva han skal gjøre neste dag når han legger seg ned for å skyte i et verdenscuprenn.

- Det beste er å ta et steg av gangen, og å fokusere ordentlig på hvert av dem. En kan komme ganske langt på den måten, sier Børge Lund til Dagbladet.