Borte: Bekrefter

Derfor var landslagstrener Alexander Stöckl (50) ikke med hopperne til USA. Han blir også borte fra rennene i Japan til helga.

I NORGE: Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB
I NORGE: Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Marius Lindvik (25) ble beste nordmann på sjuendeplass i verdenscuprennet i Lake Placid søndag. Østerrikeren Stefan Kraft vant.

Dagbladet er blitt kontaktet av folk som lurer på hvorfor trener Alexander Stöckl var borte fra TV-skjermen i helga. Dette har også vært et spørsmål på sosiale medier. I USA ble nordmennene vinket ut av assistent Magnus Brevig.

Hopp-Norge opplever turbulens i kjølvannet av at sportssjef Clas Brede Bråthen (55) går av etter sesongen. I tillegg er det fokus på økonomien som følge av manglende hovedsponsor.

SUKSESSDUO: Landslagstrener Alexander Stöckl (t.v.) og sportssjef Clas Brede Bråthen har jobbet tett siden 2011. Foto: Geir Olsen / NTB
SUKSESSDUO: Landslagstrener Alexander Stöckl (t.v.) og sportssjef Clas Brede Bråthen har jobbet tett siden 2011. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Overfor Dagbladet forklarer Stöckl fraværet og spekulasjonene som har oppstått. Han bekrefter at det ikke har noe med faktorene «Bråthen» eller «økonomi» å gjøre.

- Vi har tidligere hatt perioder der jeg ikke har vært med på flere renn. Jeg valgte å holde meg hjemme. Samtidig jobber jeg med struktur for framtida og har en dialog med utøverne som er hjemme i Norge.

Stöckl sikter til Halvor Egner Granerud og Daniel-André Tande.

- Jeg har vært med Halvor på trening i Trondheim. Nå skal jeg følge opp Daniel.

KANDIDAT: Magnus Brevig (t.v.) er en naturlig kandidat som hovedtrener hvis Alexander Stöckl går over i rollen som sportssjef. Her er Brevig med Clas Brede Bråthen og Daniel-André Tande. Foto: Geir Olsen / NTB
KANDIDAT: Magnus Brevig (t.v.) er en naturlig kandidat som hovedtrener hvis Alexander Stöckl går over i rollen som sportssjef. Her er Brevig med Clas Brede Bråthen og Daniel-André Tande. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Stöckl bekrefter at han også blir borte fra rennene i Sapporo til helga. I januar droppet han to renn i Polen.

- Når ble det bestemt at du ikke skulle være med til Lake Placid og Sapporo?

- Vi bestemte oss for dette i forrige uke.

Stöckl understreker at fraværet ikke har noe med vanskelig økonomi å gjøre. Hopperne får bruke det samme budsjettet ut sesongen. Men så må det inn en hovedsponsor, hvis det ikke skal bli kutt.

FERDIG: Det var en tydelig preget Clas Brede Bråthen som møtte pressen for å annonsere at han slutter. Video: Cederblad/Sørø Olsen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

Sportssjef Clas Brede Bråthen sendte sjokkbølger gjennom Hopp-Norge da han annonserte sin avgang i januar. Avgangen trer i kraft etter sesongen.

Bråthen har vært sportssjef i 20 år og har framstått som hoppsportens DNA i Norge. I Hopp-Norge var det konsensus om at han nærmest ville stå til Dovre faller.

Bråthen begrunner avgangen med at han ikke lenger føler seg hørt av ledelsen i Norges Skiforbund. Det viktigste ankepunktet hans er at hopperne sørget for 80 millioner kroner til Skiforbundet i fjor gjennom arrangementsinntekter, men bare fikk bruke 30 av dem.

Dette mener Bråthen er uhørt.

Skiledelsen argumenterer med at hopperne må forholde seg til den økonomiske modellen som er vedtatt av skistyret. Men Bråthen ønsker å utfordre denne.

Flere i Hopp-Norge uttrykker frykt for at hoppernes toppskikkelse kan få med seg flere i dragsuget - deriblant Stöckl. De to har vært en suksessduo siden 2011.

- Hva kan du si om framtida?

- Det har jeg ikke tenkt på ennå, sier Stöckl til Dagbladet.

- Nå er det fokus på denne sesongen. Videre har jeg kontrakt i to år til. Så får vi se hva som skjer etter det.

SJOKK: Clas Brede Bråthen (t.v.) har sendt sjokkbølger gjennom Hopp-Norge ved å trekke seg. Her er han med Alexander Stöckl i Innsbruck i 2023. Foto: Geir Olsen / NTB
SJOKK: Clas Brede Bråthen (t.v.) har sendt sjokkbølger gjennom Hopp-Norge ved å trekke seg. Her er han med Alexander Stöckl i Innsbruck i 2023. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Enkelte spekulerer i at østerrikeren kan erstatte Bråthen som sportssjef. I så fall vil Magnus Brevig skille seg ut som en kandidat som hovedtrener.

Brevig kan hoppfaget til fingerspissene. Han har jobbet tett med Stöckl, behersker media - og har en høy status innad i gruppa.

At profilen Bråthen synes tapt for Hopp-Norge, var noe Stöckl og Brevig fikk beskjed om under Hoppuka. Nå gjenstår mange spørsmål om framtida til norsk hoppsport.

På Facebook-sida «Støtte for hoppløftet» rases det over at det ikke finnes plass for en kapasitet som Bråthen. Facebook-sida har over 50.000 følgere.

ISOLASJON: Etter at Halvor Egner Granerud testet positivt på coronaviruset, ble det kjent at også mediesjef Steinar Bjerkmann må i isolasjon. Her ser du hvorfor. Video: NTB / Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Sesongen har med norske øyne ikke svart til forventningene.

- Men jeg synes det er en positiv utvikling. Marius Lindvik viser noen gode prestasjoner, påpeker Stöckl.

- Johann André Forfang er bedre. Og Kristoffer Eriksen Sundal er innenfor topp ti. Alt i alt synes jeg vi ser en positiv trend. Det er noe som skjer, sier han.