Borte best for Semb

Mens Rosenborg sliter med å ta et eneste poeng på bortebane i Champions League, henter landslaget flere poeng ute enn hjemme.

- Jeg har ingen veldig god forklaring på at det er slik. Vi gjør våre ting, og vi har lyktes godt på bortebane. Man må være gjerrig og solid defensivt, og samtidig positiv nok til å gå fram på banen også, sier Nils Johan Semb.

Lørdag skal han teste laget sitt på bortebane igjen, mot en sterk motstander. Romania har en fryktinngytende hjemmestatistikk, men den er ikke spesielt hvassere enn Norges bortestatistikk.

Etter 21 kvalifiseringskamper under Sembs ledelse har Norge tatt 16 poeng på 11 hjemmekamper og 20 poeng på 10 bortekamper. Hjemmestatistikken er betydelig svakere enn den var under Drillo, bortestatistikken er minst like god.

Semb skyr debatten om hva Rosenborg gjør feil på bortebane, og vil ikke si et vondt ord om disposisjonene i norsk klubbfotballs flaggskip, men han vil ikke vite av at landslaget ikke spiller for å vinne - slik Nils Arne Eggen antyder når han understreker at «vi går nå alltid på banen for å vinne, vi».

- Generelt er vi offensive i alle kamper. Vi går alltid på banen for å vinne, uansett hvem vi spiller mot, sier Semb, og hittil er det blitt seks seirer på ti bortekamper i kvalifisering.

Vinner i øst

De to eneste tapene (Hviterussland og Polen) kom i Øst-Europa, der norske landslag tradisjonelt har slitt tungt. Men under Semb har Norge vist at det nytter å vinne i øst også. Alle de seks seirene kom langt øst i Europa, fem av dem på andre side av det gamle jernteppet.

- Vi har vist at det er muligheter også i øst, men det er mye som må klaffe om vi skal slå Romania. Vi må ikke spille naivt og dumt, vi må finne balansen mellom solid forsvarsspill og evne til å angripe med tyngde når vi kan, vi må være topp aggressive på dødball og trykke dem tilbake blant annet med langpasninger, sier Semb.

Av Sembs 22 seirer totalt er bare 10 kommet på Ullevaal, de 12 andre utenfor landets grenser. Tapshyppigheten er også lavere borte. Fem av 27 kamper utenfor Norge er tapt, mens Norge har tapt urovekkende seks av 24 hjemmekamper.

Ett av Sembs problemer er at den sterke hjemmestatistikken på 1990-tallet skremte motstanderne i den grad at de fleste som gjester Ullevaal nå legger seg lavt med mange mann bak ballen og satser på kontringer - nettopp den taktikk som har gitt Norge gode resultater på bortebane. Norge tvinges til å føre hjemmekampene spillemessig, en rolle norske landslag har mestret dårlig.

Lært mye

Forrige kvalifisering ble en voldsom skuffelse. Etter å ha kjempet i toppen i alle EM- og VM-kvalifiseringer siden 1990, ble Norge hektet av tidlig og endte langt bak. Semb fikk føle en kravstor nasjons kollektive skuffelse, men han støttet seg til statistikken, oppbakking fra en spillergruppa og kolleger i fotballforbundet.

- Når man driver i denne bransjen, er det usannsynlig at man bare opplever medgang. Helst vil man ha det hele veien, og jeg skulle gjerne vært motgangen foruten, men jeg har lært mye av den, sier Semb.

Lørdag skal han bruke lærdommen til å gjøre nok en bortebane hjemmekoselig.

(NTB-Sjur Natvig)