Borte bra, hjemme BEST

Erlend Mamelund har ikke ofret profflivet for å trappe ned. Han har kommet hjem til Haslum for å vinne. Nå er han toppscorer og på vei mot cupfinale.

TRIVES I SENTRUM: Erlend Mamelund er tilbake i Haslum, i en sentral rolle med mye ansvar. Nå vil han være med på å vinne noe med klubben i sitt hjerte. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TRIVES I SENTRUM: Erlend Mamelund er tilbake i Haslum, i en sentral rolle med mye ansvar. Nå vil han være med på å vinne noe med klubben i sitt hjerte. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

HASLUMHALLEN (Dagbladet): Akkurat nå er kanskje Erlend Mamelund fem kilo lettere etter to uker med turbulens i mageregionen, men tilbake i Haslum fremstår han med stor tyngde denne sesongen.

Etter tre år med suksess som utenlandsproff er han hjemme igjen. Nå er han toppscorer i Postenligaen med 62 mål på syv kamper. Han har foreløpig bare vært med på ett tap, borte mot Drammen.

27-åringen har ikke kommet tilbake til Haslum for å ta livet med ro. Han er kommet hjem for å vinne.

- Vi har målsetning om å ta gull i alt vi er med i. For min egen del: Det er morsommere å vinne med et lag man bryr seg om, en klubb man har vært glad i i mange år, og har vært med på å bygge opp. Det er faktisk morsommere å tape også. Jeg var med på de viktige årene da Haslum tok steget opp i toppdivisjonen. Nå vil jeg være med på å ta det siste steget helt opp på toppen, sier Mamelund.

Ny rolle
Mageproblemene satte ham utenfor helgas kvartfinaleseier. I semifinalen mot Elverum i kveld er han tilbake for fullt.

Mye handler om Mamelund i Haslum denne sesongen, men 27-åringen trives i sin nye rolle som kjernen i laget.

- Det er naturlig at det blir mye meg. Jeg har den internasjonale erfaringen, og flere år på høyt nivå. Spillet blir lagt rundt meg, og det er en ny erfaring etter tida i utlandet. I Nordhorn spilte jeg sammen med verdens beste høyreback, og kom kanskje til fem-seks skudd i hver match. Nå kommer jeg til langt flere. Jeg lærer av dette også, mener han.

- Men det er mye erfaring i de andre gutta også. Einar Sand Koren er også tilbake og er sentral. Samtidig er bredden i troppen kanskje bedre enn noen gang. Haslum har fått betalt for flere år med langsiktig satsing på unge talenter, sier Mamelund.

Hjemmekjær
Etter årene i Nordhorn, Flensburg og FC København valgte 27-åringen å flytte hjem til Norge før denne sesongen. Nå bor han på Frogner, har gjenopptatt siviløkonom-studiene på BI, og trener på Haslum.

- Folk har kanskje et inntrykk av at det å komme hjem er å trappe ned Men den sportslige biten er én del av meg som håndballspiller, jeg blir lykkeligere som menneske av å være hjemme. Her i Haslum er jeg virkelig hjemme, sier Mamelund.

- Jeg er en rastløs type. I utlandet er det trening, og venting på trening. Det skjer gjerne lite annet. I tillegg er jeg hjemmekjær, og fryktelig glad i Oslo og Bærum og livet her. Jeg har fått tre år med proffliv, men jeg tror ikke jeg blir noen dårligere håndballspiller av tilværelsen i Haslum, sier han.

Erlend Mamelund er likevel klar over hva han ofrer. De økonomiske betingelsene i norsk topphåndball er noen helt andre enn de i Danmark og Tyskland, og Mamelund har tatt opp studielån i forbindelse med BI-utdannelsen.

- Jeg har det bedre enn de fleste andre studenter. Det er andre aspekter ved det å være håndballspiller enn det økonomiske, fastslår han selv.

Og det er selvfølgelig noe litt annet å spille foran 6-700 tilskuere i Nadderudhallen enn å spille for tusener på kontinentet.

Cupfinale i kalenderen
Men Mamelund trives. Nå skal det mye til for å lokke ham vekk fra der han hører hjemme. Mamelund åpner for å avslutte karrieren i Haslum.

- Det er ikke aktuelt å spille for noen annen norsk klubb, og et tilbud fra utlandet som er umulig å si nei til, ser jeg ikke som veldig sannsynlig. Jeg blir nok her de neste tre årene, minst, sier han.

Tre år er lenge til. Aller først skal Elverum slås i kveldens semifinale.

- Jeg har allerede lagt planene for jula, og der er det gjort plass til cupfinale. Det er det som gjelder i norsk klubbhåndball, det er den dagen det er liv rundt. Jeg er gira, sier Erlend Mamelund.