- Bortkastede penger

Toppalpinister raser mot nye skiregler.

(Dagbladet.no) Foran denne sesongen har alpinisten blitt nødt til å venne seg til nye skityper. FIS (Det internasjonale skiforbundet) har nemlig bestemt at skiene må være litt bredere, for å bedre sikkerheten til løperne.

De bredere skiene skal beskytte de utsatte knærne bedre enn forgjengerne.

- Jeg synes slike endringer alltid er merkelige og for meg er dette bortkastede penger og bortkastet energi, sier Bode Miller ifølge nyhetsbyrået AP.

- Tryggere å lande

Skiforbundet innskrenker muligheten til å ha timeglassformede ski, ved å øke minstemålet midt på skiene.

- Nå får de sjansen til å ha mer kontroll over utstyret. Vi snakker ikke så mye om å redusere hastigheten, for dette er ganske enkelt: Når han løper lander etter et hopp, har han en bredere ski å lande på. Og siden han også står lavere på de nye skiene, har han en bedre sjanse til å kontrollere landingen, sier verdenscupsjef Guenther Hujara.

- Tilbakemeldingene fra utøverne er at de er enda mer konkurransedyktige.

Men da har ikke FIS snakket med alle stjernene. For Bode Miller får støtte av flere av utøverne i verdenscupsirkuset.

IRRITERT: Bode Miller er lite fornøyd med de nye skitypene har må kjøre med. Foto: EPA
IRRITERT: Bode Miller er lite fornøyd med de nye skitypene har må kjøre med. Foto: EPA Vis mer

- Du merker ganske stor forskjell, jeg merker det mest i utfor, sier OL-vinner Julia Mancuso.

VM-helten Anja Pärsson sier imidlertid at FIS ikke har gjort nok.

- Hvis de vil gjøre sporten sikrere, kan du ikke bare se på skiene. Da må de også se på sikkerheten i anleggene og justere verdenscupoppsettet. Forrige sesong kjørte vi seks renn på åtte dager.

Spent Aksel

Alpinsesongen starter i helga. Jentene åpner med storslalåm i Sölden i Østerrike på lørdag, og gutta kjører samme disiplin dagen etter.

Selv om Aksel Lund Svindal er regjerende verdenscupmester, tar han ingenting for gitt denne sesongen. Selvfølgelig gjør han ikke det, for det var uhyre jevnt før han til slutt stakk av med krystallkula.

- Selv om jeg klarte å vinne verdenscupen i fjor, ser jeg fortsatt på meg selv som den som jakter, for selvsagt er målet å klare seieren igjen. Jeg føler i hvert fall ikke at jeg er i noen forsvarsposisjon. Nå er det en ny sesong som starter og alle har null poeng, sier Svindal til NTB.

Han er spent før søndagens sesongåpning, men det har ikke noe med usikkerhet å gjøre.

- Jeg er helt trygg på at jeg har gjort mine forberedelser så godt som mulig. Alt er gått som planlagt i sommer og høst, men jeg vet jo ikke hva konkurrentene mine har gjort. Det er klart jeg lurer litt på hva de har drevet med, sier Svindal.

VIL HA NYE ENDRINGER: Anja Pärsson mener at FIS må gjøre mer for sikkerheten. Som å se nærmere på anleggene og passe på at rennene ikke går for tett.
AKSEL ER KLAR: Aksel Lund Svindal var den beste alpinisten i verden forrige sesong. Nå skal han forsvare krystallkula.