GLAD GULLVINNER: Tittelforsvarer Valerij Bortsjin forsvarte VM-gullet fra Berlin for to år siden da han vant 20 kilometer kappgang i Daegu.Foto: SCANPIX/EPA/BERND THISSEN
GLAD GULLVINNER: Tittelforsvarer Valerij Bortsjin forsvarte VM-gullet fra Berlin for to år siden da han vant 20 kilometer kappgang i Daegu.Foto: SCANPIX/EPA/BERND THISSENVis mer

Bortsjin forsvarte VM-tittelen

Russisk gull på 20 kilometer kappgang.

Russiske Valerij Bortsjin forsvarte VM-tittelen på 20 kilometer kappgang med en klar seier i søndagens kraftprøve.

Med håret klistret til pannen av svette gikk 25-åringen jublende over mål etter å ha kjempet i en time, 19 minutter og 56 sekunder i varme og høy luftfuktighet. Et snaut minutt senere kunne han ta imot sin russiske lagkamerat Vladimir Kanajkin, som knep sølvet.

Luis Fernando Lopez feiret sin bronsemedalje, som er Colombias første VM-medalje i friidrett noensinne.

På grensa Bortsjin kollapset i heten i Osaka-VM for fire år siden, men siden har han vunnet både VM og OL. Søndag virket han relativt uberørt, mens mange av de andre deltakerne falt om etter målpassering. Hjemmehåpet Kim Hyun-sub måtte bæres ut av stadion etter å ha slitt seg inn til sjetteplass.

— Luftfuktigheten var høyere enn jeg hadde ventet, og det måtte jeg legge opp løpet mitt etter. Jeg startet rolig for å ha mye å gi på med mot slutten, sa Bortsjin. Det var akkurat den samme taktikken han brukte da han gikk til topps i Berlin-VM for to år siden.

— Jeg pådro meg to advarsler underveis, så jeg måtte ta det litt forsiktig mot slutten, men vi har et ordtak i Russland som sier at «den som ikke tar noen sjanser, kan heller ikke være med å drikke champagne til slutt», sa Bortsjin, som har slitt med skader de siste sesongene.

Historisk Lopez passerte kinesiske Wang Zhen mot slutten og tok en historisk medalje.

— For meg føles bronsen som gull. Dette gir Colombia håp om å bli et bedre land, sa han.

Erik Tysse var kvalifisert for 20 kilometer i VM, men det ble klart for en drøy uke siden at han ikke kunne stille. Han er utestengt på grunn av dopingmistanker.

Saken hans har vært oppe til ankebehandling i Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne, men foreløpig er det ikke kommet noen avgjørelse, og dermed var Tysse ikke aktuell for start.

(NTB)