Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bøs stikk til Fourcade: - Hvis han ikke takler det, har han et problem

Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen er usikre på betydningen av Martin Fourcades sykdom.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): De er født i 1988, konkurrerte side om side i junior-VM, tok sine første verdenscupseire i 2010, har vunnet verdenscupen sammenlagt, åtte mesterskapsgull og har begge en bror som også kjemper i verdenstoppen i samme idrett.

Tarjei Bø og Martin Fourcade har oppsiktsvekkende mange likheter og har fulgt hverandre tett i omtrent hele deres karrierer. I dag møtes de trolig til en ny duell på ankeretappen på mixedstafetten i VM i Holmenkollen.

Enormt mye står på spill. Det er VM på hjemmebane - egentlig for begge. Mens Fourcade bosatte seg i Holmenkollen i sommer, har Bø bodd der i flere år. I dag jakter begge en drømmestart på mesterskapet som betyr mer enn noe annet.

Bø vant verdenscupen sammenlagt i 2010/11 i duell mot Fourcade, men etter dette har franskmannen vært best. Fourcade har hele 44 verdenscupseire, mens Bø står åtte triumfer.

I mesterskap er tendensen en noe annen. Der har begge åtte gull. Der er de like gode, hvis vi inkluderer stafettgullene hvor Bø ofte har profitert på å være en del av et bedre lag enn det franske.

Legger press på Fourcade En del av forklaringen på den individuelle forskjellen siden 2011, er Bøs sykdomsplager med blant annet TWAR og rhinovirus, som har ødelagt mye for stryningen. I år har imidlertid storebror Bø holdt seg frisk, mens Fourcade ble syk og var utslått med feber rett før VM.

- Martin har alltid vært der. Han er veldig ofte vært den jeg må slå for å gå til topps. Det tror jeg blir tilfellet nå også. Jeg tror ikke sykdommen har så mye å si. Martin takler det meste. Han har et ekstremt bra grunnlag og vil nok håndtere sykdomsplagene godt, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

Stryningen legger et press på Fourcade.

DUELL: Tarjei Bø og Martin Fourcade møtes ofte til dueller.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DUELL: Tarjei Bø og Martin Fourcade møtes ofte til dueller. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Hvis han ikke takler bare fem sykdomsdager, har han et problem. Da har han gjort noe galt. Det er flere av oss andre som har hatt lengre fravær enn som så. Martin blir nok den største favoritten uansett, mener stryningen.

Men på dagens mixed stafett mener majoriteten av utlendingene at Norge er de største favorittene. Da øvelsen først kom på programmet, ble den ikke tatt på alvor, og Norge stilte flere ganger med et reservepreget lag.

Men så ble det en norsk gulløvelsen og fest for hele den norske troppen. Fra 2011 til 2014 tok Norge fire strake gull i øvelsen.

- Det er en morsom øvelse, hvor vi har mange gode minner. Vi gleder oss, sier Bø.

Svendsen tror Fourcade kan få det tøft Også Emil Hegle Svendsen, som ble vraket til dagens mixed stafett, har hatt mange dueller mot Fourcade i sin karriere og hadde tidligere et overtak på sisterunder.

Det snudde imidlertid på herrestafetten i Sotsji-OL i 2014.

Derfor er det godt nytt for Svendsen at Fourcade kanskje ikke er i sin aller beste form akkurat nå. Svendsen tror Fourcade er mer preget av sykdommen enn hva Bø tror.

- Det er en stor ulempe å være syk i inngangen til et mesterskap. Det er det ingen tvil om. Det blir spennende å se hvordan Martin vil håndtere det, sier Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Sykdomsplagene kan kanskje gjøre at du får overtaket i løypa igjen?

- Ja, det kan gi meg en fordel. Samtidig er det ikke bare Martin jeg skal slå. Det er mange knallharde konkurrenter, og jeg er nok ikke blant de aller største favorittene akkurat nå. I tillegg er Martin så råsterk at det ikke forundrer meg om han viser frem sitt beste uansett, mener Svendsen.

Tirsdag uttalte Fourcade følgende til Dagbladet:

- For å være helt ærlig, så vet jeg ikke hvor god formen er akkurat nå. Jeg må konkurrere for å få et godt svar på om den er bra eller dårlig. Og uansett vil det være positivt for mine sjanser på sprinten på lørdag. Det vil gjøre meg mer avslappet til den starten, sa Fourcade.