Bosnia-stjerner til Ullevaal - som supportere

Boikotter fotballforbundet.

(Dagbladet.no): Som Dagbladet.no fortalte før helga, har 13 bosniske spillere truet med å boikotte landslaget fram til fotballforbundets toppledelse er byttet ut.

Konflikten er fortsatt ikke løst, og lørdag i neste uke tar Norge imot nettopp Bosnia-Hercegovina til EM-kvalikkamp. Dermed hersker det stor usikkerhet rundt hvilke spillere som faktisk kommer til Ullevaal.

Nå er det i alle fall klart at spillerne Emir Spahic (Lokomotiv Moskva), Sergej Barbarez (Bayer Leverkusen), Mirsad Besilja (Hearts), Sasa Papac (Glasgow Rangers), Zlatan Bajramovic (Schalke 04) og Kenan Hasagic (Gaziantepspor) drar til Oslo. Men ikke for å spille fotball ...

- Står på tribunen

I stedet kommer de til Norge sammen med supportergrupperingen BHFanaticos, forteller Lokomotiv Moskva-spiller Emir Spahic i et interju med det bosniske magasinet SAN, gjengitt på Sportin.ba.

- Barbarez, Papac, Bajramovic, Hasagic, Beslija og jeg er blitt enige om å dra til Oslo, for å heie på landslaget. Vi skal stå på tribunen sammen med BHFanaticos, våre mest trofaste supportere. Med skjerf rundt halsen og flagg i hånda skal vi heie på landet vårt, men ikke på de som styrer fotballforbundet, sier forsvareren.

- Jeg ønsker å fortelle BHFanaticos at jeg gleder meg enormt til den 24. mars og mitt Oslo-besøk, legger han til.

BHFanaticos\' talsmann i Norge, Adnan Selimotic, bekrefter for Dagbladet.no at de har kontakt med spillerne.

FANS PÅ ULLEVAAL: Ifølge Emir Spahic vil blant andre han, Sasa Papac (t.v.) og Sergej Barbarez (i midten) sitte på tribunen når Bosnia-Hercegovina møter Norge på Ullevaal. Dzemal Berberovic (t.h.) skal derimot ha hevet sin landslagsboikott, noe som ikke blir tatt nådig opp. Foto: DARRIN ZAMMIT JUPI/REUTERS/SCANPIX
FANS PÅ ULLEVAAL: Ifølge Emir Spahic vil blant andre han, Sasa Papac (t.v.) og Sergej Barbarez (i midten) sitte på tribunen når Bosnia-Hercegovina møter Norge på Ullevaal. Dzemal Berberovic (t.h.) skal derimot ha hevet sin landslagsboikott, noe som ikke blir tatt nådig opp. Foto: DARRIN ZAMMIT JUPI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Spillere opphever boikott

Siden Spahic og 12 landslagskolleger skrev et åpent brev (se faktaboks) den 24. oktober i fjor, har flere av brevskriverne antydet at de vil trekke boikotten. Dette forbauser Spahic.

- Ingen tvang dem til å skrive under på det brevet. Alt var frivillig. Avtalen var å holde sammen, uansett hva. Men med tida har enkelte «myknet opp». De ble redde for noe, jeg vet ikke hva, sier han.

Den tidligere NK Zagreb-, Shinnik Jaroslaw-, Torpedo Moskva-spilleren er forbannet over det han oppfatter som et svik.

- Jeg sikter til Zvjezdan Misimovic, Vladan Grujic og Dzemo Berberovic, mine tidligere medspillere. Jeg er dypt skuffet over dem. Alle har rett til å gjøre hva de vil, men måten de gjør det på, er ikke korrekt. Jeg er ferdig med dem, og jeg ønsker ikke å snakke mer om dem. Dzemo prøvde å hilse på meg da vi var i Tyrkia på treningsleir, men han fikk ingen respons, sier Spahic.

- Uviktig for meg som menneske

- Berberovic hevder tvert imot at dere hilste hjertelig?

- Det er rett og slett ikke sant. Han prøvde å gi meg en klem, men jeg snudde meg og sa at jeg ikke kjente ham. Dzemo Berberovic kan ikke svikte alle andre. Han er totalt uviktig for meg som menneske, jeg er ferdig med ham, svarer Spahic.

Bosnia-stjerner til Ullevaal - som supportere

Spahic fikk først sjansen på landslaget under tidligere trener Blaz Sliskovics regjeringstid. Sliskovic fikk i høst sparken, og ble erstattet av Fuad Muzurovic. Men de 13 brevskriverne og mange supportere mener at også resten av fotballedelsen bør gå.

- Etter alt som skjedde, var det bare Sliskovic som ble karakterisert som skurk. Mannen som satte siste spiker i landslagets kiste (landslagsdirektør Ahmed Pasalic, journ. anm.) blomster opp nå. Han fikk en landslagstrener etter sin smak, og alt ble hysjet ned. Han skal fortsette som før, og det er det, raser Spahic.

Forbundet avviser anklagene

Beskyldningene mot det bosniske fotballforbundet går for øvrig på korrupsjon, kampfiksing og religiøs diskriminering, anklager forbundet sjøl tar sterk avstand fra.

Pressetalskvinne Slavica Plecikoza henviser til forbundets hjemmesider, og da særlig meldingen fra 03.11.2006.

Her understreker de først at de fotballedelsen er lovlig valgt, og at arbeidet deres er åpent og gjennomsiktig, i tråd med gjeldende regler.

- Boikotten er organisert av en uformell gruppe, som ønsker å komme seg inn i fotballforbundet på en ulovlig måte. Forbundet har gjort alt for å legge ting til rette, og spillerne har også fått betalt, sjøl om de ikke har kvalifisert seg for noen mesterskap, heter det i punktene 6 og 7.

Lederne beklager videre at noen bosniske medier har vendt seg mot fotballforbundet, men påpeker samtidig at andre medier har rapportert det de mener er sannheten.

- Spillerne fulgte ikke prosedyre

- Vi kan løse alle problemene sammen, men spillerne må vite at hvis de ønsker endringer, så må de følge vanlige prosedyrer. Det gjorde de ikke, heter det fra forbundet, som understreker at dette vil straffe seg:

- Landslaget vil bestå av spillere som ikke gir oss noe ultimatum, sier Plecikoza til Dagbladet.no.

Norges fotballforbunds informasjonssjef Roger Solheim sier til Dagbladet.no at de kjenner til trusselen om boikott, men at de verken kan eller vil blande seg inn i Bosnia-Hercegovinas interne forhold.

Norges landslagstrenere vil heller ikke la seg påvirke av at motlaget sannsynligvis stiller med et svært svekket tropp.

- Dette tenker jeg ikke på i det hele tatt. Enten de kommer med sitt gamle eller nye lag, vil vi møte hard motstand, understreker Åge Hareide for Dagbladet.no.

- Vi setter oss så klart inn i sånt. Men på en måte er det jobben min ikke å tenke for mye over det, sier assistent Ola By Rise.

• Norge presenterte tidligere i dag sin landslagstropp. Bosnia-Hercegovinas tropp blir tatt ut på torsdag.

IKKE MED PÅ ULLEVAAL: Her blir John Arne Riise taklet av blant andre Bosnia-Hercegovinas Emir Spahic (t.v.) under et tidligere EM-kvalifiseringsmøte. Men når lagene møtes igjen neste lørdag, sitter Spahic på tribunen.