Bosnisk supporter-talsmann: - Jeg håper Norge vinner stort

I EM-kvalikkampen lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Adnan Selimotic er talsperson for den norske greina av den bosniske supportergruppa BHFanaticos.

Men når Norge tar imot Bosnia-Hercegovina til avgjørende EM-kvalifiseringskamp på Ullevaal lørdag, vil han ikke være til stede.

- I likhet med mange andre fans, boikotter jeg kampen. For den saks skyld håper jeg Norge vinner stort. Det er ikke mitt landslag som kommer til Oslo til helga, sier Selimotic til Dagbladet.no.

Han understreker at boikotten ikke skyldes sinne mot hjemlandet, men mot fotballforbundet, som han mener blir vanstyrt.

- Opplever kampfiksing og korrupsjon Som en følge av at mange mennesker ble fordrevet under Jugoslavia-krigene på 1990-tallet, befinner mange bosniere seg i Skandinavia den dag i dag. Selimotic tror mange vil gjøre som ham, og holde seg borte fra Norges landskamparena. Dette i likhet med de 13 tidligere landslagsspillerne som sist oktober skrev et åpent brev, hvor de trakk seg fra videre spill for hjemlandet (seinere har fem avsluttet boikotten). - Vi opplever kampfiksing, korrupsjon og at folk blir ansatt på bakgrunn av religion. Dette er vi sterkt imot. Problemene gjelder hele samfunnet, men vi må konsentrere oss om fotballforbundet, sier Selimotic, som for tida er travelt opptatt med forberedelser til et arrangement i forkant av kamphelga.Han mener situasjonen er like ille som den som fikk Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til å utestenge Hellas, før de seinere ble tatt inn i varmen igjen. På grunn av gnisningene og det faktum at svært mange bosniere bor utafor hjemlandets grenser, mottok Norges fotballforbund (NFF) nylig en overraskende henvendelse fra kollegene i det bosniske forbundet.

- Det blir ikke noe bråk

De takket rett og slett nei til billetter til kampen. Samtidig sa de fra seg ansvaret for fansen, noe som utløste bekymring for at det er tribunebråk i emning. Dette avviser Selimotic fullstendig. - Politiet har også spurt meg om faren for bråk, og jeg forstår for så vidt spørsmålet, når forbundet fraskriver seg ansvaret. På denne måten prøver de å gi inntrykk av at vi er bråkmakere. Men det vil ikke bli noe bråk, garanterer supporterlederen.Rasismen John Carew opplevde da Norge besøkte Bosnia-Hercegovina i 2003, mener han bygger på en misforståelse. - Dette begynte da John Carew og Zlatan Ibrahimovic førte en ordkrig gjennom mediene. Siden Zlatan har sin opprinnelse i Bosnia-Hercegovina (faren er bosnisk, journ.anm.), ville supporterne på et eller annet vis å gi støtte til «en av sine». Sjansen bød seg under kampen i Zenica, forklarer Selimotic, som mener bosniske supportere stort sett er fredelige folk. På lørdag tror han dessuten at seksjonen NFF har satt av til bortesupportere, stort sett blir fylt opp av nysgjerrige barnefamilier. I tillegg kommer spillerne Emir Spahic (Lokomotiv Moskva), Sergej Barbarez (Bayer Leverkusen), Mirsad Besilja (Hearts), Sasa Papac (Glasgow Rangers), Zlatan Bajramovic (Schalke 04) og Kenan Hasagic (Gaziantepspor), som har sagt at de vil være tilskuere til kampen - som en ny protest mot fotballederne i Bosnia-Hercegovina.

Forbundet avviser beskyldningene

Det bosniske fotballforbundet stiller seg på sin side uforstående til beskyldningene fra spillere og supportere. Pressetalskvinne Slavica Plecikoza henviser til forbundets hjemmesider, og da særlig meldingen fra 03.11.2006. Her understreker de først at fotballedelsen er lovlig valgt og at arbeidet deres er åpent og gjennomsiktig, i tråd med gjeldende regler. - Boikotten er organisert av en uformell gruppe, som ønsker å komme seg inn i fotballforbundet på en ulovlig måte. Forbundet har gjort alt for å legge ting til rette, og spillerne har også fått betalt, sjøl om de ikke har kvalifisert seg for noen mesterskap, heter det i punktene 6 og 7.Norges Fotballforbund nøytrale  Lederne beklager videre at noen bosniske medier har vendt seg mot fotballforbundet, men påpeker samtidig at andre medier har rapportert det de mener er sannheten. - Vi kan løse alle problemene sammen, men spillerne må vite at hvis de ønsker endringer, så må de følge vanlige prosedyrer. Det gjorde de ikke, heter det fra forbundet, som understreker at dette vil straffe seg: - Landslaget vil bestå av spillere som ikke gir oss noe ultimatum, sier Plecikoza til Dagbladet.no.Norges fotballforbunds informasjonssjef Roger Solheim bekrefter for Dagbladet.no at de er kjent med situasjonen, men sier at de verken kan eller vil blande seg inn i Bosnia-Hercegovinas interne forhold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer