FIKK IKKE SIN FJERDE: Til tross for mye drajobb på Giro d'Italias 13. etappe fikk ikke FDJ.fr og Nacer Bouhanni nok en seier fredag.
FIKK IKKE SIN FJERDE: Til tross for mye drajobb på Giro d'Italias 13. etappe fikk ikke FDJ.fr og Nacer Bouhanni nok en seier fredag.Vis mer

Bouhanni slaktet feige konkurrenter

Spurternes uenighet ga bruddseier i Giroen.

(procycling.no): Fredagens 13. etappe satte finurlig nok en bardus stopper for Nacer Bouhannis (FDJ.fr) imponerende seiersrekke i Giro d´ Italia. 

Verken seierssultne konkurrenter eller voldsomme haglbyger skulle i utgangspunktet stå i veien for franskmannens fjerde triumf på den flate etappen til Rivarolo Canavese.  

Gjennom store deler av den 157 kilometer lange etappen kontrollerte 23-åringens lagkamerater en utbrytergruppe på seks ryttere. Men da ingen av de andre spurtlagene ville samarbeide med Bouhanni og hans franske mannskap, øynet utbryterne en sjelden mulighet til å havne i rampelyset.
 

SMAK AV VINTER: Lokale, men voldsomme haglbyger preget 13. etappe av GIro d'Italia. Foto: Tim de Waele
SMAK AV VINTER: Lokale, men voldsomme haglbyger preget 13. etappe av GIro d'Italia. Foto: Tim de Waele Vis mer

Noen voldsomme lokale haglbyger forstyrret hovedfeltets jakt. 30 kilometer fra mål ble veiene omvandlet til et skikkelig vinterlandskap. Etter dette var det ingen lag som tok skikkelig ansvar og bruddet holdt unna helt til mål.  

Dermed kunne Marco Canola (Bardiani) spurtslå Jackson Rodriguez (Androni) og Angelo Tulik (Europcar) på oppløpet.  

Bouhanni var svært misfornøyd med samarbeidet i hovedfeltet i finalen, noe han gestikulerte tydelig underveis på de siste 25 våte kilometerne.  

- Vi var ikke redde for å kjøre. Dessverre var det ingen andre lag tøffe nok til å hjelpe oss. Jeg var sint etter målgang. Men sier likevel gratulerer til han som vant, sier en tydelig oppgitt Bouhanni før han gikk opp på podiet.  

HISTORISK I ROSA: Rigoberto Uran fullførte sin første dag i rosa uten problemer. Omega Pharma-rytteren er første kolombianer som kjører i Giroens ledertrøye. Han er også den fjerde ikke-europeiske rytteren som leder sammenlagt i årets utgave.  EPA/LUCA ZENNARO
HISTORISK I ROSA: Rigoberto Uran fullførte sin første dag i rosa uten problemer. Omega Pharma-rytteren er første kolombianer som kjører i Giroens ledertrøye. Han er også den fjerde ikke-europeiske rytteren som leder sammenlagt i årets utgave. EPA/LUCA ZENNARO Vis mer

Dermed må den spurtsterke franskmannen vente ennå litt til på sin fjerde etappeseier i årets Giro. Den temperamentsfulle Bouhanni har vunnet alle massespurtene etter at Marcel Kittel (Giant-Shimano) forlot rittet etter tre etapper og leder poengkonkurransen. 

Giro-suksess skaper hodebry for FDJ.fr
En større betenkelighet for Bouhanni er imidlertid sommerens Tour de France. Han var nemlig ikke en av rytterne FDJ.fr hadde tenkt å sende til årets utgave av det franske rittet.  

Det franske laget skal fokusere på sammendraget med klatreren Thibaut Pinot, samt kjøre for Arnaud Démare i spurtene. Nå må imidlertid lagets overhode, Marc Madiot, revurdere sine planer om de har tenkt å beholde sin unge spurter-juvel.
 

Gjennom Giroens to første uker har Bouhanni regelmessig ytret sin misnøye om situasjonen i FDJ.fr. Ifølge den franske sportsavisen L´ Equipe ønsker 23-åringen seg bort fra laget om han ikke inkluderes i Tour-troppen. Den eksplosive rytteren, som kjører på utløpende kontrakt, er også misfornøyd med å ha ikke fått sjansen i klassikerne denne sesongen.  

SYK STORFAVORITT: Nairo Quintana hadde en skuffende tempo torsdag. Helgens fjelletapper kan være veien oppover i sammendraget for kolombianeren. Foto: Tim de Waele
SYK STORFAVORITT: Nairo Quintana hadde en skuffende tempo torsdag. Helgens fjelletapper kan være veien oppover i sammendraget for kolombianeren. Foto: Tim de Waele Vis mer

Démare på sin side har fortalt franske medier at han ikke kommer overens med Bouhanni, og at de to spurterne ikke kan kjøre Touren sammen. Så langt denne sesongen har Bouhanni (8) én seier mer en sin interne rival, Démare (7).

Storfavoritt på antibiotika

«Vinen er sanndru» heter det i Platons Symposion. Nairo Quintana håper nok det ikke er tilfelle etter en skuffende tempo gjennom vindistriktet fra Barbaresco til Barolo.   24-åringen fra Colombia var bookmakernes favoritt til å vinne Giro d?Italia. Torsdagens tempo gav imidlertid en sterk fornemmelse om at formen som sikret han 2.plass i fjorårets Tour de France er for øyeblikket borte.  

- Jeg har problemer med pusten og ikke beina, sa Quintana etter sin 13.plass, to minutter og 41 sekunder bak etappevinner Rigoberto Urán (Omega Pharma).

- For øyeblikket går jeg på antibiotika, men jeg håper å blir frisk før de avgjørende dagene. Jeg vil fortsatt kjempe for Giro-seier, sier kortvokste rytteren. 

Hvis Quintana skuffet under torsdagens tempo, leverte landsmannen Urán en overraskende sterk prestasjon i kampen mot klokka. Idet den rosa ledertrøyen hopper som en varm potet mellom ikke-europeiske ryttere tuktet Omega Pharma-rytteren Cadel Evans med over ett minutt og 30 sekunder og overtok ledelsen sammenlagt. Sterk kjørte også polakken Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), som er tredjemann i sammendraget.
 

PANTANI-HELG: To etapper som hedrer den avdødde Marco Pantani i Giro d'Italia denne helgen. Foto: Tim de Waele.
PANTANI-HELG: To etapper som hedrer den avdødde Marco Pantani i Giro d'Italia denne helgen. Foto: Tim de Waele. Vis mer

Quintana ligger nå på en 6.plass sammenlagt, tre minutter og 29 sekunder bak landsmannen Urán. Men de kommende etappene er krevende nok til å velte hierarkiet som har etablert seg så langt.  

Klatre-helg i Alpene
Denne helgen peker Giro-feltet nese inn i Alpene med målgang på Santuario di Oropa lørdag og Montecampione søndag. To etapper hvor Quintana tar fatt på sitt naturlige terreng og får mulighet til å innhente tid på sine konkurrenter.  

Quintana møter også den unngåelige sammenligningen med Marco Pantani. Finalen til Oropa huskes for 1999-utgaven da Pantani mistet kjedet og måtte passere forbi 49 ryttere før han fullbyrdet dagen med seier. I 1998 utkjempet «Piraten» en episk duell mot russeren Pavel Tonkov, som til slutt gav ham sammenlagtseieren det året.  

Neste uke venter også majestetiske fjelltopper i Dolomittene. Med kjølige temperaturer meldt for Stelvio, Gavia og Val Martello, og med målgang på Monte Zoncolan på nest siste etappe, går den 97. Giro-utgaven inn i en avgjørende og uforutsigbar fase.