ET EVENTYR: 2. mai kan Bournemouth ta steget opp i Premier League. For sju år siden var klubben praktisk talt konkurs. Mannen som gis mye av æren for den voldsomme snuoperasjonen er manager Eddie Howe (bildet). Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix
ET EVENTYR: 2. mai kan Bournemouth ta steget opp i Premier League. For sju år siden var klubben praktisk talt konkurs. Mannen som gis mye av æren for den voldsomme snuoperasjonen er manager Eddie Howe (bildet). Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB ScanpixVis mer

Bournemouth var praktisk talt konkurs - nå stormer klubben mot Premier League

- De er den mest profesjonelle spillergruppen jeg har jobbet med.

2. mai kan Bournemouth ta steget opp i Premier League. For sju år siden var klubben praktisk talt konkurs.

I en gammel vits om Bournemouth heter det at da byens kommunestyre tilbød innbyggere under 21 år gratisbilletter på bussen, ble det levert inn bare sju søknader. Alle andre var for gamle.

Byen på den engelske sørkysten har ord på seg for å være best egnet for en rolig pensjonisttilværelse eller en helgetur ved havet. Den forestillingen har på sett og vis også klubbens fotballstolthet levd opp til i det meste av sin 116 år lange eksistens. Ser man bort fra de to siste sesongene har klubben knapt vært synlig i det engelske fotballandskapet.

Det finnes riktignok et par hederlige unntak. I 1971 scoret Ted MacDougall ni ganger da Bournemouth slo Margate 11-0 i FA-cupen. Det er den dag i dag turneringens største seier.

I januar 1984 ledet i tillegg en ung manager ved navn Harry Redknapp klubben til 2-0-seier over Manchester United - også det i FA-cupen. United var regjerende mestre.

Fra konkurs til toppklubb I årets sesong har interessen rundt Bournemouth eksplodert. Klubben har skapt overskrifter hver eneste uke og har en gyllen mulighet til å sikre seg plass i det ypperste engelske fotballselskap for første gang.

Laget mistet riktignok serieledelsen i mesterskapsserien til Watford sist helg, men innehar fortsatt andreplassen som også gir direkte opprykk.

Fullfører Bournemouth jobben laget har begynt på, skrives et nytt kapitel i eventyret om klubben som for bare sju år siden var på konkursens rand. Nedsyltet i gjeld ble Bournemouth, som den gang spilte på fjerde nivå i engelsk fotball, satt under administrasjon.

Siden har pilene bare pekt oppover. De fem siste sesongene har endt med to opprykk, og om bare få uker kan det tredje være et faktum. I sentrum for suksessen står et lag som har begeistret sitt publikum med strålende angrepsfotball.

109 scoringer har det blitt så langt denne sesongen.

Ung suksesstrener Mannen som gis mye av æren for den voldsomme snuoperasjonen heter Eddie Howe. Da klubben trøblet som verst overtok han jobben som spillende trener. I 2009 fikk han managerjobben permanent - 29 år gammel.

Etter et halvannet år langt opphold i Burnley i 2011 og 2012, vendte han hjem til Bournemouth. Siden har verken han eller klubben sett seg tilbake.

- Spillerne har vært fantastiske fra første dag og til nå. De har gitt alt. De er den mest profesjonelle spillergruppen jeg har jobbet med og også den med størst ferdigheter. De har gjort oss stolte, og nå har vi bare to kamper på å fullføre jobben, sier han.

Howe nøler ikke med å kalle de to gjenværende ligakampene mot Bolton og Charlton de største i klubbens historie.

Begeistret Redknapp Harry Redknapp, som fortsatt er bosatt i Bournemouth-området, gleder seg stort over gamleklubbens suksess.

- Jeg var ti år i klubben og var den gang den mest suksessrike manageren i klubbens 100 år lange historie. Nå har Eddie Howe kommet og blåst meg ned fra tronen. Hvis jeg ikke har noe å gjøre neste år, skal jeg kjøpe et par sesongbilletter og se laget hver eneste uke, sier han til BBC.

Bournemouths skjebne besegles i bortekampen mot Charlton 2. mai.

(NTB)