Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bovims suksesstrener truer med å trekke seg

- Talentene forvaltes ikke godt nok.

KAN MISTE TRENEREN: En skade hindret Ingvill Måkestad Bovim i å kjempe om OL-medalje i sommer, men Odda-jenta risikerer nå å miste sin mangeårige trener Knut Jæger Hansen på grunn av ressursmangel.
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KAN MISTE TRENEREN: En skade hindret Ingvill Måkestad Bovim i å kjempe om OL-medalje i sommer, men Odda-jenta risikerer nå å miste sin mangeårige trener Knut Jæger Hansen på grunn av ressursmangel. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Ingvill Måkestad Bovims trener Knut Jæger Hansen kan trekke seg om ikke friidrettsforbundet satser mer på fulltidstrenere og støtteapparat.

Jæger Hansen, som også trener langdistansehåpet Karoline Bjerkeli Grøvdal, har vært Måkestad Bovims trener helt siden 2004. Sammen har de to bygget opp Odda-jenta til å bli en av verdens beste mellomdistanseløpere.

OL i London ble en gedigen skuffelse for Bovim på grunn av en alvorlig skade i foten, men det er ikke grunnen til at Jæger Hansen - som er utdannet fysioterapeut - nå vurderer å trekke seg.

- Jeg er i tankeboksen på om jeg fortsetter som trener for Ingvill og Karoline fordi det nytter ikke for meg å være hobbytrener for to utøvere på dette nivået. Forbundet må legge opp til at flere kan være trenere for våre beste utøvere på fulltid, sier han.

Etterlyser samordning Jæger Hansen er nå på ferie i Spania, men han bruker tida i varmen på å vurdere om han har lyst til å fortsette å bruke sin egen fritid på å trene topputøverne. Han insisterer på at friidrettsforbundet må bruke mer ressurser på både fulltidstrenere og ikke minst støtteapparat.

Ingvill Måkestad Bovims skade i OL var det sannsynligvis lite å gjøre med, men Jæger Hansen tror de uvanlig mange belastningsskadene i norsk friidrett i 2012 skyldes manglende ressurser.

- Mange, som Ingvill, er på treningsleirer uten verken trener eller medisinsk støtteapparat, sier han.

Jæger Hansen ønsker nå mer ressurser til oppfølging av de beste utøverne, men han mener samtidig at de midlene man allerede har bør kunne brukes bedre.

- Hvis man i større grad klarer å samordne treningssamlinger i utlandet vil det gi mange utøvere langt bedre oppfølging, sier han.

- For lite kompetanse En annen som er oppgitt av ressurssituasjonen i norsk friidrett, er Jasper Buitink, sportslig leder i SK Vidar. Han er ikke i tvil om at alle skadene generelt, og tretthetsbruddene spesielt, skyldes manglende kompetanse i klubbene.

- Talentene forvaltes ikke godt nok. Det holder ikke med hobbytrenere i lengden. Hvis man ønsker å oppnå noe over tid må man ha kvalitet hele veien, sier han.

Buitink ønsker som Hansen flere trenere på fulltid. Han tror de mange skadene i år kommer som en følge av for stor satsing på EM og OL.

- Jeg er ikke overrasket over at dette kommer i år. Det har smelt ekstremt, og grunnen er at mange kanskje trener for tøft og hardt fordi de ikke har nok kompetanse rundt seg, sier han.

Krisemøte til uka Friidrettssportssjef Ronny Nilsen har innkalt forbundets medisinske apparat, som blant annet består av idrettslege Ellen Moen, til «krisemøte» neste uke.

- Skadene har vært ekstra synlige i år siden flere av de beste har vært skadet. Det er uansett en uønsket situasjon og noe vi må jobbe med, sier han.

Han tror ekstra medisinske tiltak kan bli utfallet av neste ukes møte.

- Vi må iverksette forebyggende tiltak. De akutte skadene kan vi ikke gjøre noe med, men belastningsskadene må vi i større grad klare å unngå, innrømmer han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media