Bøyde seg for mesteren

Alle måtte bøye seg for verdensmester Roar Ljøkelsøy (27) i går. Både konkurrentene og grantrærne i Planica. Og nede på sletta sto hans gravide samboer Hege med en klar følelse av at hun har en skihopper i magen.

KRANJSKA GORA (Dagbladet): I mai blir Roar Ljøkelsøy pappa. Og foran finaleomgangen i går sparket det så hardt i magen til samboeren Hege Færø Bakken at hun ikke greide å stå rolig på tribunen i den slovenske verdensrekordbakken.

- Med slik sparking blir det nok en liten skihopper. Men vi har ikke undersøkt og vet ikke hva det blir, sier Hege Færø Bakken.

- Jeg gleder meg veldig. Det blir gøy å bli pappa, sier den nybakte verdensmesteren.

Den eneste i familien som var helt rolig i går, var Roar sjøl. Foran rennet i går var han 19,6 poeng bak ledende Georg Späth, som falt ned til fjerdeplass. Etter to superhopp på 222 og 210,5 meter var han suverent bestemann, 18 poeng foran den finske v-cuplederen Janne Ahonen.

Selvtillit

Etter seiershoppet var det ellevilt i Planica. Superlativene haglet over den sindige verdensmesteren. Den eneste malurten i begeret var at de slovenske arrangørene spilte feil nasjonalsang.

- Likevel er dette det største jeg har opplevd som tilskuer. VM-gullet er kjempeartig, og hoppingen helt rå. Etter å ha fulgt ham på nært hold i mange år, har jeg aldri sett Roar så tent og selvsikker som foran dette rennet. Han strutter av selvtillit, og skal få lov å holde på så lenge han vil, sier Hege Færø Bakken til Dagbladet.

- Verdens beste mann

I tillegg til å være verdens beste skiflyger, synes hun også han en er en fenomenal samboer.

- Han er ikke bare en fantastisk skihopper, men også verdens beste mann. Jeg har hele tida hatt trua på ham, og er ikke et sekund overrasket over at han vant i går. Han er blitt veldig sterk mentalt, og tør å si at han er favoritt. Etter å ha lagt presset på seg sjøl, går han av sted og vinner hele greia. Det synes jeg er sterkt gjort, sier en imponert samboer Hege Færø Bakken.

- Skikkelig nervøs

Også mamma Inger Ljøkelsøy var i bakken i går og fikk oppleve at sønnen ble verdensmester.

- Det er første gang jeg er i Slovenia. Da Roar landet i finaleomgangen, og navnet hans lyste øverst på resultattavla, trodde jeg ikke det var sant. Jeg var skikkelig nervøs foran sistehoppet, og synes 210,5 meter under de rådende forholdene var helt rått, sier Inger Ljøkelsøy til Dagbladet.

Stolt av sønnen

Da sønnen steg opp på seierspallen, var hun rørt og stolt på samme tid.

- Jeg er veldig stolt av det han har prestert, og synes han er tøff som tør å sette utfor et så voldsomt stup. Når han er på toppen, må jeg innrømme at jeg er litt redd. Roar selv er rolig og avbalansert, og en veldig tålmodig gutt. Etter at han begynte med skihopping som niåring, har det vært mye motgang. Likevel har han holdt ut. Det er jeg kry av i dag, sier mamma Inger til Dagbladet.

Pappa Erik Ljøkelsøy måtte følge rennet i går fra TV-skjermen på hotellet. Han hadde migrene, og orket ikke å gå i bakken.

TREKRONEN PÅ VERKET: Her svever Roar Ljøkelsøy inn til VM-gull i skiflyging. Han beholdt roen og konsentrasjonen foran sistehoppet, og vant sin første mesterskapsmedalje. I dag blir det ganske sikkert en ny - i laghoppingen.
SPARKET: Roar Ljøkelsøys gravide samboer, Hege Færø Bakken (t.h.), kjente at det sparket litt ekstra i magen da Roar hoppet.