DØDE FREDAG: Harald Grønningen, her fra en treningsøkt i 1966. Foto: NTB Scanpix 
DØDE FREDAG: Harald Grønningen, her fra en treningsøkt i 1966. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brå: - Grønningen var mitt forbilde

Oddvar Brå sitter igjen med mange gode minner om Harald Grønningen. Som landslagsjunior rakk han å lære av langrennslegenden.

Fredag kveld kom nyheten om Grønningens bortgang. Han døde på Lensvik sykehjem etter lengre tids sykeleie. En av Norges største skistjerner ble 81 år gammel.

– Jeg har mange minner om ham. For meg var Harald mitt forbilde. Ikke bare var han en trønder han også, men han viste at det var mulig å nå toppen uavhengig av hvor du kom fra, sier Brå til NTB.

65-åringen føler han kjente Grønningen helt tilbake til 1964.

– Det er virkelig lenge siden, men som 13-åring gikk jeg en del av de samme rennene som ham. Jeg var også heldig som fikk være sammen med ham da jeg som junior var på landslaget i 1971 og 1972. Vi dro også sammen til OL i '72, men han fikk ikke gå noen av distansene. Du blir jo godt kjent etter to år på landslaget sammen, forteller Brå.

– Harald var en rolig person, og han var en du blir lett glad i.

Lange-Kal

Grønningen vant medaljer i samtlige mesterskap på 1960-tallet. Det tok tid før han endelig vant gull i internasjonale mesterskap, men i 1966 løsnet det med stafettseieren i VM på hjemmebane i 1966. To år senere tok han sitt første individuelle gull på 15-kilometeren i OL i Grenoble.

– Han var en av våre aller største idrettsutøvere. I 1966 var det Gjermund Eggen som var den store popfiguren, men Harald var en stor person og var en som var lett å se i landskapet, sier Brå om «Lange-Kal» – et kallenavn Grønningen raskt fikk for sin enorme høyde.

Brå møtte Grønningen minst en gang i året under et årlig veterantreff.

– Det var under et slikt treff at jeg snakket med ham sist. Forrige gang vi virkelig var tett på hverandre, var under OL i 2002. Da fikk vi være med Kjell Inge Røkkes storfly til Salt Lake City, og der bodde jeg og Harald på dobbeltrom i en snau uke, forteller verdensmesteren fra Oslo-VM i 1982.

Hedersmann

Idrettshistoriker Tom A. Schanke beskriver Harald Grønningen som «en av tidenes mest populære langrennsløpere».

– Jeg kan bare bekrefte det inntrykket man har fått av Harald gjennom mediene: Stillferdig, lun, humoristisk og sympatisk. En virkelig idrettens hedersmann. Det er ingen tvil om at det er en av våre virkelig store langrennsløpere og idrettspersonligheter som gikk bort i går (fredag), skriver Schanke.

I tillegg til sine internasjonale meritter vant Grønningen også totalt ni gullmedaljer i NM og to kongepokaler (1963 og 1967).

(NTB)