Bra - også for Rosenborg

ÅGE HAREIDES

ønske om å bli norsk landslagssjef var så sterkt og brennende at han til slutt valgte å svi av et par bruer til Rosenborg. Bare én ting kunne vært verre for Rosenborg: At han fortsatte uten den nødvendige motivasjonen. Derfor skal vel egentlig også Rosenborg se noe positivt i Hareides avgang - selv om det naturligvis ikke var så lett i går kveld.

For de fleste andre fotballinteresserte bør dette være en gledens dag: Åge Hareide er den best egnede mannen for et norsk landslag.

SELV OM HAN HAR OPPTRÅDT VINGLETE

og klønete de siste ukene. Illojalt vil mange mene. Selv om han på foruroligende arrogant landslagsvis nektet å svare på spørsmål da han ble ørlite presset av TV2 i går kveld. Selv om en rekker personer i Fotball-Norge har visst utfallet av denne saken lenge - blant annet kildene Dagbladet refererte til for noen uker siden. Og selv om han har tirret på seg mange fotballsupportere ved å opphøye John Carew til en stjerne NFF burde krøpet mer for, og bygd opp landslaget rundt.

Nå får han sjansen til både å krype og bygge. Men aller først skal han krype ut av lokalene på Lerkendal. Og det er ikke ryggproblemene hans som gjør den øvelsen vrien.

DET ER LETT Å FORSTÅ HAREIDE.

Og det er lett å forstå Rosenborg. Og hvis også partene selv har evnen til å vise en slags gjensidig forståelse, vil neppe konflikten mellom den nye landslagssjefen og primærleverandøren av landslagsspillere bli fullt så sterk som man kunne få inntrykk av i går kveld.

Men den er kjedelig nok.Samarbeidet mellom landets to viktigste fotballmiljøer svekkes ytterligere i en periode da landslaget trenger all den hjelpen som trengs. Det holder ikke bare med treneren.

LANDSLAGET TRENGER

også Rosenborgs fotballpolitiske godvilje og Rosenborg-spillere som har lyst til å bli med Hareide over på landslaget. I går kveld fikk spillerne beskjed om sjefens beslutning umiddelbart etter at laget hadde oppnådd å overvintre i Europacupen. En internasjonal prestasjon på høyde med å kvalifisere seg til Champions League.

DET VAR NATURLIGVIS IKKE TIDSPUNKTET

for de dype refleksjonene rundt et slikt spørsmål. Men det er ingen hemmelighet at Hareides vingling har skapt til dels sterke reaksjoner blant Rosenborgs supportere. Det var i denne sammenhengen Rune Bratseth brukte ordet «uspiselig» i går kveld. Det kan fort være at denne holdningen også smitter over på en del av spillerne.

Norges Fotballforbund får uansett en stor utfordring med å rydde opp i forholdet til landets beste klubb. Nettopp muligheten for å hente ut det beste fra landets to viktigste fotballmiljøer, har vært det viktigste argumentet for å la Hareide lede Norge.

Da Dagbladet lanserte Åge Hareide som den beste landslagssjefen, åpnet vi samtidig for muligheten til å trekke nettopp Rune Bratseth tettere opp mot landslaget, og på den måten styrke båndene ytterligere. Nå er også den muligheten spolert.

FOTBALLFORBUNDETS OPPTREDEN

i denne saken kan bare karakteriseres som ynkelig. Vi sitter igjen med inntrykket av at ledelsen i Norges Fotballforbund har holdt kjeft overfor alt og alle - bare ikke Åge Hareide. Tilbudet til Hareide bak Rosenborgs rygg var uakseptabel. Tausheten i etterkant var amatørmessig. Forhåpentligvis har Hareide selv personlighet til å rette opp inntrykket av landets største særforbund som en sur og klønete institusjon.

Inntil Hareide får skikk på Norge, får vi glede oss over to norske lag som overvintrer i UEFA-cupen.