Krangelen mellom Russland og Norge i langrenn

Brå drakk fra russisk dopflaske

En gammel russisk røverhistorie fra sporet er dessverre aktuell også i dag.

BLE LURT: I 1975 fikk en svært tørst Oddvar Brå tak i en russisk drikkeflaske underveis på 5-mila i Murmansk, og drakk grådig. Han ble mer enn pigg. Det var slett ikke meningen. Her er skikongen i tet under NM samme vinter. Brås opplevelse er aktuell også i dagens kniving med russerne i skisporet. FOTO: NTB / SCANPIX
BLE LURT: I 1975 fikk en svært tørst Oddvar Brå tak i en russisk drikkeflaske underveis på 5-mila i Murmansk, og drakk grådig. Han ble mer enn pigg. Det var slett ikke meningen. Her er skikongen i tet under NM samme vinter. Brås opplevelse er aktuell også i dagens kniving med russerne i skisporet. FOTO: NTB / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DUBROVNIK (Dagbladet): Internasjonalt herrelangrenn er blitt en ren tvekamp mellom Norge og Russland. Samtidig er de russiske jentene i så stor framgang at denne sporten snart bare dreier seg om to supermakter. Da blir spørsmålet om vi egentlig tør å stole på russerne i sporet.

Mistroen er gjensidig. Etter null gull i Seefeld-VM prøvde den mektige russiske skisjefen Jelena Välbe å stoppe den hjemlige kritikken med en syrlig forklaring på det overraskende skjeve styrkeforholdet mellom de to gigantene:

- Vi var beste i klassen for de friske, sa hun til nyhetsbyrået R-sport med klar henvisning til de siste års debatt om norsk astmamedisinering.

At denne medisineringen i mellomtida både er godkjent og applaudert av internasjonal ekspertise, brydde ikke Välbe seg så mye om. Det passet ikke det nasjonale selvbildet om at idrett som så mye annet for russerne, egentlig er en kamp mellom et isolert Russland og resten av verden.

Det er et utgangspunkt som gjør forsoning vanskelig.

Og gjør det mye lettere å jukse videre.

SANNSYNLIGVIS er det eneste vernet for sporten en felles internasjonal kontroll som sikrer de utøverne som skal være med i mesterskapene. Da flyttes ansvaret mer fra de nasjonale skiforbundene yil det internasjonale forbundet (FIS). Altså slik friidretten er i ferd med å gjennomføre for å stoppe sine verste juksemiljøer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer