Bra er for dårlig

Med norsk verdensrekord rundt 6.06.50 som uttalt mål, var åtte minutter på verdenstoppen ingen trøst for Peter Mueller. Som lover enda hardere jobbing.

CALGARY (Dagbladet): -  Det vi lærte her er at vi må gå enda fortere, sier amerikaneren til Dagbladet.

-  Jeg sier ikke at gutta ikke gikk bra - jeg sier bare at de skulle gått enda bedre.

Peter Muellers mål for sesongstarten i Calgary var at de norske langdistanseløperne skulle skremme konkurrentene og sette standaren for sesongen. Da Lasse Sætre åpnet med å sette personlig 5000-rekord med over fem sekunder - men bare endte på 6.19.15 - var den norske landslagstreneren en nedbrutt mann.

Surret med buen

Og mens han ventet på Eskil Ervik og Øystein Grødum (6.15.50) i senere par, bearbeidet Mueller sjokket og nedturen i ensomhet.

Langt der oppe på tribunen.For Peter Mueller visste at det ikke var isen det var noe i veien med.

Det var Lasse Sætre som av forskjellige årsaker ikke hadde fått det til. Og en av grunnene presenterte mannen de fleste hadde størst forventninger til på følgende måte:

Det var skøytene.

RART: Et par par etter at han hadde satt ny verdensrekord på 5000 meter, var Eskil Ervik (rød trikot) nede på tredjeplass. Amerikaneren Chad Hedrick åpent forrykende - og holdt utrolig nok distansen ut. Alle foto: Aleksander Nordahl
RART: Et par par etter at han hadde satt ny verdensrekord på 5000 meter, var Eskil Ervik (rød trikot) nede på tredjeplass. Amerikaneren Chad Hedrick åpent forrykende - og holdt utrolig nok distansen ut. Alle foto: Aleksander Nordahl Vis mer

-  Har surret med buen på skøytene de to siste ukene, sier Sætre .

-  Først lørdag kveld ble de slik jeg ønsket. Men fordi jeg ikke var vant til å gå på dem, klarte jeg ikke å mestre svingene.

-  Allerede etter den første runden skjønte jeg at jeg ikke var i nærheten av å kunne gå under den gjeldende verdensrekorden.

Hater å tape

-  Det handler ikke om at gutta ikke prøvde, sier Peter Mueller.

-  Det var ikke noe i veien med innsatsen - jeg kan ikke ta dem på det. Men vi tapte og det liker jeg ikke.

-  Vi driver med dette for å komme først i mål.

Mange mener Peter Mueller satte hinsides mål da han snakket om tre nordmenn under den gamle verdensrekorden og bestemann ned mot 6.06. Det får liksom være grenser for hvor store jafs man skal ta av gangen. For sesongen er knapt i gang og lufta er tynn i Calgary.

Og: Det er tre måneder til OL.

-  Jeg mener ikke 6.06 var urealistisk, sier amerikaneren. -  Chad Hedrick gikk jo på 6.09.68 og det er ikke så veldig langt unna. Og mine gutter er bedre skøyteløpere enn han - mine gutter er best i verden.

-  Skuffet?

-  Selvfølgelig. Jeg likte ikke det jeg så. Men i Salt Lake blir det bedre. Og når vi kommer til Europa i desember vil de andre være sjanseløse.

Tungt å gå

Lasse Ervik, en av fire løpere som klarte å presse seg under den gamle verdensrekorden, er ikke skremt av Peter Muellers massive krav og forventninger.

-  Det er riktig av Peter å sette de tøffe målene han setter for laget. Skal vi klare å gå fort må vi være innstilte på å gå fort også. Og sjøl om den gamle verdensrekorden på 6.14.66 ikke var så dårlig som han vil ha det til - man skal huske på at det er tungt å gå i Calgary, du får lite luft og blir fryktelig sliten - så er vi nødt til å tro at det er mulig.

-  Det er den eneste måten å gjøre det på, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

SKUFFET: Landslagstrener Peter Mueller hadde satt skyhøye mål - og ble derfor skuffet.
LOVENDE: Fortsettelsen blir forhåpentligvis enda bedre for Ervik og de norske skøytegutta.