Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bra nok for Fredrikstad?

Cup-utklassing og Tippeliga på vakker ny fotballstadion. Er det mulig å se lyst på fotballivet også i Fredrikstad?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Hva er bra nok i fotball for Østfolds største by? Det er dagens spørsmål til Fredrikstads 70 418 innbyggere og alle andre som de siste tiårene har øst ut sin fotballkjærlighet til de rødhvite og fått ganske lite tilbake.

Før Knut Torbjørn Eggen kom til byen.

Da så alt ut som dårligst. FFK - en gang Norges desidert beste fotballklubb - var i 2.divisjon, og den sportslige tradisjonen i byen var forlengst vannet ut med sutring og ørkesløst gammelmannsprat om hvordan fotballen egentlig burde spilles.

Det vet de visst mye om i byen nå også.

I HVERT FALL så mye at Knut Torbjørn Eggen visstnok ikke lenger er bra nok til å trene laget.

I høst har det vært sutret igjen. Denne gangen kanskje mest blant unge supportere som ikke helt har fått med seg hvordan tradisjonen forlengst var forvitret og hvor svakt nivået var blitt. Mange av de som sutret i høst har slengt seg på oppturen de siste årene og blitt for fort vant til seiersstemningen på vei oppover.

Men fra i sommer har det vært kort vei fra duste-chattingen på FFKs supportersider til klubbens styrerom.

DET ER IKKE så veldig overraskende.

BRA NOK? Knut Torbjørn Eggen feiret cupgull med laget sitt i kveld. Men holder det i kravstore Fredrikstad? Foto: Eirik Helland Urke
BRA NOK? Knut Torbjørn Eggen feiret cupgull med laget sitt i kveld. Men holder det i kravstore Fredrikstad? Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Hverken styrerom eller bakrom til Fredrikstad-fotballen har ost av sportslig innsikt under klubbens nedgangsperiode. Ledelsen ble midlertidig markant bedre med Eggen som inspirator, men i sommer var det slutt. Da forsvant FFK-trenerens nærmeste administrative medspiller, og Knut Torbjørn Eggen ble etterlatt til en miks av lokale eiendomshandlere, kjøpmenn og byens egen Europris-milliardær.

HAN HETER Terje Høili, og huskes sist for fotballvenner utenfor Fredrikstad fra den noe spesielle høydedebatten han dro i gang for vel to år siden.

Det var FFKs første sesong i Tippeligaen under Eggen og poengene manglet som vanlig før innspurten.

Høili hadde millionene som kunne sikre nye spillere og ny kontrakt, men var slett ikke fornøyd med trenerens innkjøpspolitikk. Milliardæren krevde mange flere spillere over 1,90. Slik mente han FFK best kunne utvikle seg som et storlag.

DET NOE orginale utspillet førte til den første offentlige krangelen mellom FFK-treneren og byens rikeste mann.

Foreløpig har det endelige etterspillet manglet.

Det kommer kanskje i vinter ved at Knut Torbjørn Eggen trekker seg. Som fotballtrener utfordrer du sjelden den lokale kapitalen uten at det straffer seg.

I hvert fall til slutt.

DET ER her dagens spørsmål til FFK-venner kommer inn:

• Hva er bra nok i fotball for byen deres?

For etter at Høili ble litt snurt over høydedebatten for to år siden, er han tilbake med friske meninger og friske penger. Det er Høili som har skutt inn halvparten av de 22 millionene som FFK har fått for å kjøpe nye spillere, og jeg tipper at han tar med målbånd og alt annet tenkelig utstyr for å passe på at den sportslige utviklingen følger hans egne normer for fotballspillet.

Er det da mange nok av de andre bysbarna som står opp og forsvarer treneren sin, eller er FFK-tilhengere like kunnskapsløse, etterdiltende og servile for pengemakt som norske fotballfans flest?

DET BLIR tid nok etter festen til å svare på dette, selv om tida raste vekk mot Sandefjord.

En halvtime før finalestart tikket det inn en SMS til mobilen til en Fredrikstad-kollega av meg med det ganske så optimistiske spørsmålet:

- Når starter fakkeltoget i kveld?

Det viste seg fort som et passe arrogant utgangspunkt for denne kampen.

FOR FAKKELTOGET startet allerede fra venstreskoa til Raymond Kvisvik etter 4 minutter og 29 sekunder. Helt presist, som det som regel er når Raymond hygger seg med ballen.

På en omgang ble det tre innlegg og tre mål. Etterpå kan Sandefjord-tilhengerne snakke om svakt keeperspill og dårlige markeringer, men jeg tror ikke de orker.

De orket ikke engang heie fram sitt eget lag da motgangen bredde seg klamt og blått over banen. Sandefjord-svingen tok imot den totale fotballydmykelsen helt musestille.

KANSKJE ER også Vestfold-byen stinn av medgangssupportere eller kanskje skjønner de at dårlige dager kommer og går i fotballen som ellers i livet. Klubben har uansett hatt en strålende sesong der trener Tor Thodesen faglig sett har levert årets desidert beste sportslige prestasjon ved å lede laget til ny kontrakt.

Det er slike faglige vurderinger som må ligge til grunn når langvarig fotballsuksess skal skapes.

Den gamle fotballbyen Fredrikstad har fått et nytt cupmesterskap og en ny sjanse.

Norgesmesterskapet ble vunnet med best mulig spill.

Går det an å tro at framtida kan bli sikret på samme overbevisende måte?

Hele Norges coronakart