- Bra nok for tippeligaen

16 serierunder gjenstår av 1. divisjon før ett eller flere av detre topplagene Sandefjord, Stabæk og Bryne kan sprette champagnen.

I så fall vi de motta millioner av TV-kroner og glede seg over tippeligaspill i 2006.

Stabæk var tippeligalag i fjor og Bryne i 2003, mens Sandefjord har for vane å kjempe i toppen av 1. divisjonstabellen. I fjor ble laget nummer fire, i 2002 og 2003 røk det ut i kvalifiseringen. Nå topper Sandefjord tabellen, foran Stabæk og Bryne.

Forberedt
– Opprykk snakker vi ikke om. Skulle vi klare det, er vi forberedt, sier sportslig leder i Sandefjord, Geir Amundsen til Dagbladet.

– Men vi kommer aldri til å kjøpe oss til suksess. I stedet prøver vi å bygge opp noe selv, blant annet gjennom talentutvikling og samarbeid med skoler, sier Amundsen.

Samtidig vet han at det er penga som rår i toppfotballen. Uten en rik onkel, skal det godt gjøres å være med helt i toppen. Nivåforskjellen på 1. divisjon og Tippeligaen skremmer ham likevel ikke.

– De beste 1. divisjonslagene er fullt konkurransedyktige med de fleste tippeligalagene. De tre–fire, fem beste reiser litt ifra. Resten av tippeligalagene er vi på talefot med. Det viser ikke minst cupresultatene, sier Geir Amundsen.

13 millioner 

Foreløpig er Trond Skrede den eneste Sandefjord-treneren som har greid opprykk (fra 2. til 1. divisjon). Nåværende Start-trener Tom Nordlie førte laget til to kvalifiseringer (mot Brann og Vålerenga) som begge endte med tap. I år har Tor Thodesen ført Sandefjord til topps med et budsjett på mellom 12 og 13 millioner kroner.

BEST PÅ BØRS: Stabæk-spiss Daniel Nannskog er toppscorer og best på Dagbladets spillerbørs. Han håper å skyte bærumsklubben tilbake i Tippeligaen. Foto: Hans Arne Vedlog
BEST PÅ BØRS: Stabæk-spiss Daniel Nannskog er toppscorer og best på Dagbladets spillerbørs. Han håper å skyte bærumsklubben tilbake i Tippeligaen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

– Rykker vi opp, må vi nok opp i litt over 20 millioner. Spillerstallen blir vurdert den dagen tippeligaplassen eventuelt er i boks. Kanskje må vi ut og hente forsterkninger. For tida jobber vi mest med å få ny stadion. Går det som vi håper, kan den stå ferdig i 2007, sier Geir Amundsen.

Tor Thodesen har kontrakt med Sandefjord ut neste sesong.

– Målet er at 2006 blir det første året mitt som hovedtrener i Tippeligaen. Den nye TV-avtalen gjør at klasseskillet i fotballen bare blir større. Sandefjords mulighet til å overleve som topplag, er å bli best på trening. Det er også det eneste som ikke koster noe, sier Tor Thodesen. Sportslig leder i Stabæk, Tom Schelvan, tror ikke forskjellen mellom Tippeligaen og 1. divisjon blir mindre når inntektene fra TV-avtalen renner inn til toppfotballen neste år.

– Da kan nivåforskjellen fort bli større. Det har vist seg før at økonomiske muskler er avgjørende. Slik vil det nok fortsatt være, sier Schelvan.

Forsterkninger

Men de lukrative millioninntektene som vil følge av et opprykk, påvirker ikke laget fra Bærum nevneverdig. Der nekter de å tenke lenger fram enn til den forestående høstsesongen.

– Først og fremst tenker vi på å være der vi er nå. Vi vil ivareta og styrke vår posisjon for høstsesongen, derfor har vi hentet inn to svenske forsterkninger.

I tillegg har Stabæk hatt to brasilianere på prøvespill i sommer – Alanzihno og Alielson. De vil trolig få beskjed om de blir satset på eller ikke, i løpet av dagen.– Er det allerede avgjort hvilke lag som tar de tre øverste plassene, eller kan andre blande seg inn?

– Jeg er sterkt i tvil om noen av de øvrige kan kapre en direkte opprykksplass. Men det skal spilles 16 kamper til, og alt kan skje, sier Schelvan.

Han mener Stabæk spiller bedre i år enn i Tippeligaen 2004.

– Vi har mye klarere mønster i angrepsspillet, og flere strenger å spille på offensivt. Dessuten har vi fått inn målfarlige typer, sier Schelvan som først og fremst sikter til årets spiller så langt i 1. divisjon:

Toppscorer og børstopp Daniel Nannskog.

Start godt eksempel
På Bryne mener de at Start er et godt eksempel på at nivåforskjellen på de beste 1. divisjons- og tippeligalagene ikke er så stor.

– Start har trent langsiktig, og gått fra 1. divisjon til toppen av Tippeligaen. Stabæk og Hønefoss har slått ut tippeligalag i cupen. Selv planlegger vi også tippeligaspill, men om det blir allerede neste år gjenstår å se, sier sportslig leder Alf Inge Håland til Dagbladet.

– Uansett gleder vi oss til den dagen vi rykker opp, sier Håland.