SKJØNNER LEKEN: Hønefoss-kaptein Frode Lafton har forstått hva oppholdet i Tippeligaen dreier seg om. Her trøster han keeper Thomas Solvoll etter enda et baklengsmål. Foto: Marius Torgersrud / Scanpix
SKJØNNER LEKEN: Hønefoss-kaptein Frode Lafton har forstått hva oppholdet i Tippeligaen dreier seg om. Her trøster han keeper Thomas Solvoll etter enda et baklengsmål. Foto: Marius Torgersrud / ScanpixVis mer

Bra nok som liten fotballby

Kommer du fra Hønefoss er det bare å nyte tida i Tippeligaen.

||| EGENTLIG er det ikke stort mer å si om Hønefoss sitt slit for å forbli en Tippeligaklubb enn det lagets kaptein og kultstopper Frode Lafton tørt kommenterte forleden før alt trøbbelet brøt løs:

- Man må ikke begynne å bruke øreringer selv om man har rykket opp.

For det er jo det denne mistrøstige serieåpningen dreier seg om.

under en måned har nykommeren tapt fire kamper på rad, forvillet seg inn i en krangel om behovet for nye spillere, tisket om å sparke treneren, nektet å snakke i lokalavisa og stort sett gjort tilværelsen i Tippeligaen så trist som  mulig.

Med unntak av Frode Lafton da som fortsatt er klok nok til å skjønne hva denne sesongen skal dreie seg om, og heller vil ta tak i problemene på banen:

- Det er vårt; spillernes, ansvar. Ferdig med den saken. Det er jeg veldig opptatt av, sa han.

Det var derfor Lafton samlet spillerne til et internt krisemøte i går kveld i et forsøk på å snu den triste trenden.

ANDRE er opptatt av å gjøre Hønefoss Ballklubb til noe klubben strengt tatt ikke er - og i hvert fall ikke kommer til å bli:

•• En strukturert toppfotballklubb drevet etter forretningsmessige prinsipper.

Elitefotball i en kommune med under 30 000 innbyggere og et ganske glissent befolket omland må pr. definisjon være et unntak. Det betyr at suksessen alltid skal tuftes på opplevelse og glede.

Egentlig har Hønefoss allerede fått ekstremt mye ut av den lokale givergleden og topplaget sitt. Et slikt grunnlag varer ellers i høyden  to, tre sesonger.

Men det kan rives i stykker på bare noen få kamper.

DET er akkurat det miljøet er i ferd med å gjøre når trener Ole Bjørn Sundgot ber om ny spiss omtrent idet åpningskampen blåses av, når skuffete spillere ikke vil bli intervjuet av lokalavisa etter 1-5 tapet mot Haugesund og når lokalavisa for lengst har forklart den samme treneren hvordan han helst burde ha stablet sammen spillerne for å vinne i Tippeligaen.

Ingen av delene hører en begeistret nykommer til.

Da har alle parter glemt hvor de hører hjemme; i en liten by med kort toppfotballtradisjon som først for noen sesonger siden fikk penger fra den rike onkelen til å kjøpe seg sportslig lykke.

ELLER som den samme lokale kommentatoren som slaktet fjorårets suksesstrener Sundgots manglende engasjement langs sidelinja, for bare fem år siden til VG forklarte den sensasjonelle cupseieren over RBK:

- Nå snakkes det fotball i Hønefoss for første gang i historien.

Skal noen prate videre i byen om den sporten er det best å gjøre som Frode Lafton og heller glede seg over Tippeligaen så lenge den varer.

I Hønefoss blir aldri sånt noen selvfølge, men byen er like bra for det. Det er kanskje det hjemmesida til Ballklubben tar hensyn til når Tippeligatabellen i deres versjon bare inneholder plussmål.

For nå har jo Hønefoss endelig scoret. Så blir 15 baklengs neste utfordring.