Brå tar Northug i forsvar: - Jeg ville ikke gjort det samme

Ber svenske skilegender stoppe kritikken.

FALUN (Dagbladet): De siste ukene har de tidligere svenske langrennsløperne Thomas Wassberg (58) og Gunde Svan (53) kritisert Petter Northug (29) for hans arrogante væremåte og satt spørsmålstegn ved hans fysiske form.

Nå ber den norske folkehelten Oddvar Brå (63), som er på plass under VM i Falun, de tidligere konkurrentene sine om å tenke seg om før de kritiserer Northug neste gang.

- Det er litt farlig når du som gammel utøver begynner å kritisere noen. Da blir det fort sånn at alt var bedre før. Så jeg ville vært mer forsiktig, forteller Brå til Dagbladet.

Forsvarer Northug 8. februar uttalte Svan seg svært kritisk om Northug - både som menneske og idrettsutvøver.

- Jeg har hele tiden følt at Northug tøyer grensene, også før han fyllekjørte. Men det er en ting å tøye grensene og en annen å sette det systematisk i system for å utnytte andres gode vilje - til og med lagkameratenes. Jeg synes ikke det smaker bra, var den krasse meldingen fra Svan.

I FALUN: Oddvar Brå følger Petter Northug og de andre norske utøverne på nært hold under VM. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
I FALUN: Oddvar Brå følger Petter Northug og de andre norske utøverne på nært hold under VM. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

En slik type kritikk kunne ikke Brå tenke seg å komme med overfor en av de svenske utøverne.

- Nei, det ville jeg ikke gjort, forteller Brå før han fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi som la opp på slutten av 80-tallet må huske på at tidene har forandret seg og at folk har forandret seg. I dag er det lov å si litt tøffere ting enn det var i vår tid, mener Brå.

Northug ut mot Wassberg Dagbladet møtte i går Wassberg da han var ute og preparerte løypa på Lugnet skistadion. Da ønsket ikke den tidligere VM- og OL-vinneren å kommentere uttalelsen fra Brå.

- Nei, det vil jeg ikke kommentere. Dette får Petter svare for, sier Wassberg.

Før lagsprinten sist søndag, som endte med norsk gull, uttalte Wassberg at det ville være «bekymringsfullt» for Norge om Northug stilte til start. Wassberg mente kroppen til nordmannen ikke var sterk nok til å gå tre løp på fire dager.

Det fikk Northug til å fyre løs mot svensken etter gulløpet.

- Jeg har vært veldig skeptisk til at han skal uttale seg om meg når han ikke har peiling. Jeg kunne gått skirenn hver dag i to uker, mens Wassberg tydeligvis ikke tålte å gå to renn på to dager da han var aktiv, sa Northug.

Er på Northugs hatliste Den norske skikongen er kjent for å være rappkjefta. Etter gullet på lagsprinten delte derfor Northug tankene sin om Svan og Wassberg overfor Dagbladet:

- Jeg blir mer og mer Gunde-fan desto mer kjeft han kommer med, mens Wassberg klatrer oppover på hatlista her.

- Det er hans greie, det har jeg ikke noe problem med, er Wassbergs svar.

Brå ikke overrasket I morgen vil han etter all sannsynlighet få se Northug legge ut på 15-kilometeren. Det er en distanse Northug gleder seg til, etter å ha vært i kalasform så langt under VM - både i og utenfor skisporet.

- Nå føles det bra. Jeg kunne ikke fått en bedre start på dette VM-et her, forteller Northug til Dagbladet.

Det er Brå enig i. De to bor til vanlig bare noen hundre meter unna hverandre på Byåsen utenfor Trondheim, og Brå har aldri vært i tvil at naboen ville slå tilbake etter fjorårets nedturer.

- For meg er det ikke overraskende. Jeg har sett den jobben Petter har gjort siden i fjor vår. Jeg var helt overbevist om at han kom til å bli kjempegod her. Så langt har nordmennene gjort det kjempemessig her, og det tror jeg vi får se i fortsettelsen også, forteller Brå.