GÅTEN BRAATEN:  - Daniel Braaten, både vi journalister og dine medspillere opplever deg som en mystisk person. Trives du med det? - Ja, svarer høstens beste norske landslagsspiller. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GÅTEN BRAATEN: - Daniel Braaten, både vi journalister og dine medspillere opplever deg som en mystisk person. Trives du med det? - Ja, svarer høstens beste norske landslagsspiller. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Braaten er et mysterium for oss også

Ikke en gang lagkompisene løser gåten Daniel Braaten.

ZÜRICH/LARNAKA (Dagbladet): For andre kamp på rad var Daniel Braaten (30) Norges bestemann i VM-kvalifiseringen.

I går ettermiddag, på flyplassen i Zürich dagen etter 1-1 mot Sveits, tuslet han rolig rundt, med veska over skuldra, øretelefonene over hodet og henda i lomma. Smilet var karakteristisk skjevt, og blikket sedvanlig lurt.

Akkurat sånn ville han oppført seg om han hadde vært banens dårligste også. For Daniel Braaten er Daniel Braaten. Uansett.
 

I sin egen verden
For utenforstående er han et mysterium utenfor banen. Dagbladet spurte tre i landslagsapparatet hva de synes:

- Han er et mysterium for oss også, ler John Arne Riise.

- Daniel er vanskelig å forstå seg på, sier Brede Hangeland.

- Han er en laidback fyr som ser ut som han lever litt i sin egen verden, forteller landslagssjef Egil Drillo Olsen.

- Helt fenomenal
Det viktigste for dem er at Braaten leverer med flagget på brystet, noe han har gjort til fulle i høst.

- De to siste kampene har han vært helt fenomenal. Han bruker fart og styrke, både offensivt og defensivt. Nøkkelen er å la Daniel være Daniel, han må få være seg selv, sier Riise.

- Jeg har alltid sagt at han har et vanvittig potensial. Han har en fysikk som kan sammenliknes med én mann: John Carew, sier Brede Hangeland.

- Daniel kan være helt håpløs på trening, og ikke få til noen ting. Men i kamp skjer det et eller annet. Han må gjerne være dårligst på alle treninger for meg, hvis han spiller sånn som dette, fortsetter landslagskapteinen, som liker den gåtefulle 30-åringen fra Oslo.

- Jeg har utrolig sans for Daniel. Han er en rolig fyr som ikke lar seg stresse for mye. Han får bare holde på med sitt, så lenge han jobber som mot Sveits.

Kort takketale
Noe av det første Egil Drillo Olsen gjorde etter 1-1 i Bern, var å fortelle at Norges taktiske plan var veldig avhengig av Daniel Braatens evne til å flytte seg fra midtbane og opp i angrep - uten å miste ballen.

Etter rosen på pressekonferanserommet var det duket for bankett. Der fikk Daniel Braaten utdelt vimpel av Drillo, sammen med gullklokkemannen Espen Ruud. Dermed ble det tid for tale.

- Daniel holdt ingen lang tale, nei. Blant de korteste! Du får høre med ham selv, sa Drillo med et glis i går.

- Betyr ikke så mye
Den talen synes ikke Daniel Braaten pressen har noe med, men fra andre som var i lokalet opplyses det at spilleren skal ha takket for at han fikk lov å være seg selv. Og det var det.

- Hva betyr det for deg at Drillo bygger sin taktiske plan rundt deg?

- Det betyr ikke så veldig mye. Det betyr bare at de andre alternativene sitter i Tyskland eller andre steder, svarer Braaten.

- Drillo sier han har sagt til deg at det er bra at folk er forskjellige. Er det sånne ord som gjør deg bedre?

- Nei, altså. Nå har han vært trener lenge, så han vet vel hvordan han skal håndtere de forskjellige spillertypene. Sånn er det.

- Kjenner du at du trives på landslaget nå?

- Jeg har ikke mistrivdes før heller.

- Men at du har tillit, gjør det noe med deg?

- Som fotballspiller er det alltid greit å få tillit. Sånn er det. Men du må bare prestere og levere varene.

- Du holdt tale på natta etter kampen. Er du glad i å holde taler?

- Nei, ikke så veldig, nei.

- Både vi journalister og dine medspillere opplever deg som en mystisk person. Trives du med det?

- Ja.