Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Braaten kaller Premier League-oppholdet et hvileår

- Det ble mest benken. Men jeg koste meg jo med gutta.

TILFREDS: Bare Brede Hangeland og John Arne Riise har flere landskamper enn Daniel Braaten, men Toulouse-proffen har aldri vært et sikkert kort for Norge. Det kan kanskje endres nå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TILFREDS: Bare Brede Hangeland og John Arne Riise har flere landskamper enn Daniel Braaten, men Toulouse-proffen har aldri vært et sikkert kort for Norge. Det kan kanskje endres nå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

OSLO/BERN (Dagbladet):

Landslagssjef Egil Drillo Olsen mente Daniel Braaten kanskje spilte sin beste landskamp noensinne i hjemmeseieren over Slovenia forrige måned.

Det sier vanligvis mye når man snakker om en 30-åring med 39 landskamper, men i Braatens tilfelle er det ikke like rett fram. For Toulouse-proffen har hatt en langt fra stabil landslagskarriere, og har aldri etablert seg skikkelig etter at han debuterte som 21-åring i 2004.

Selv mener Braaten det er mange forskjeller på 2012-utgaven av ham selv, og Skeid-spilleren som den gangen spilte for Norge for første gang.

- Det har vært en grei ferd. Jeg fikk en fin start i Skeid. Jeg fikk spille mye der. Så gikk jeg til Rosenborg, der koste jeg meg i tre år. Så hadde jeg et hvileår i England, før jeg kom meg opp på hesten igjen i Frankrike.

- Et hvileår i England, faktisk?

- Ja, det ble det. Jeg hadde to gode måneder. Deretter ble det mest benken.

- Var sesongen i Bolton den tøffeste tida i karrieren?

- Ja... Tøff og tøff. Jeg koste meg jo med gutta. Det er kjipt ikke å få spille, men sånn er fotballen. Bare 11 får være utpå der. Er du ikke en av dem, må du bare bite tenna sammen og stå på videre.

Kan løfte unggutta
Braaten føler han er en annen nå som han har passert 30-grensa.

- Det er kommet litt rutine, da. Jeg har fått god input i utlandet av gode spillere. Man vokser jo, det er klart man merker det. Når man først kommer seg ut så kreves det litt mer av basisferdighetene, og klarer du ikke det nivået, så blir du sittende på benken eller sendt hjem igjen. Sånn er det, sier han til Dagbladet før møtet med Sveits.

- Er det annerledes å være med for Norge i dag enn den gangen?

- Nå er det mye unggutter, det er vel det som er forskjellen. Før har jeg alltid vært en av jyplingene, nå er jeg blitt så gammel at jeg er garantert på oldboys-laget (på treningene) hver gang. Det var ålreit å være unggutt også, men jeg fikk jo litt lite spilletid, sier Braaten.

- Kan du nå være en av de rutinerte her på landslaget som hjelper U-spillerne med å tilpasse seg?

- Jo eldre man er, jo mer rutine har man. Så hvis jeg kan bidra litt, er det bare flott, det. Og man blir jo litt eldre med noen år på baken.

Vurderer framtida
Han har fått det han selv beskriver som en «grei» start på sesongen i Frankrike, han har plukket med seg et par målgivende pasninger, selv om Toulouse har tapt litt flere poeng enn han liker.

Etter denne sesongen går imidlertid kontrakten hans ut, og Daniel Braaten har begynt å tenke på framtiden. Så vidt.

- Vi får se hvor lenge jeg blir i Frankrike. Det er i utgangspunktet slutt etter denne sesongen, så da får vi se, sier han, og utelukker ikke en retur til Norge.

- Hvor lenge har du tenkt å holde på?

- Vi får se. Jeg begynner å bli gammel, gammel i gamet. Det kommer an på hvor lenge kroppen holder, men foreløpig går det veldig bra.

- Du har sagt tidligere at du vil avslutte karrieren som midtbanespiller for Skeid?

- Ja. Det hadde vært gøy å avslutte med godgutta i Skeid. Nå er det nesten ingen av dem igjen der, da. Vi får se. Vi får håpe de berger plassen i 2. divisjon og kommer seg litt opp i divisjonssystemet.

- Og når det er slutt, hva skal du gjøre da?

- Jeg må jo starte litt på scratch igjen etter det, så det er vel på tide å begynne å tenke litt, sier Braaten.

Drømmer om mesterskap
Det kan det jo være, men Daniel Braaten har aldri gitt inntrykk av at noe er noe han stresser med.

I stedet har han fått rykte på seg for å være en litt bedagelig, på sitt verste uinteressert type.

- Er det rettferdig, synes du?

- Hva dere lager ut av de storyene dere vil ha, det bryr jeg meg ikke om, så da er det vel sånn. Jeg stresser i hvert fall ikke rundt her og der. Det er mye av det samme inntrykket de har av meg i Frankrike, jeg tar livet med ro.

Men en ting bryr Braaten seg i hvert fall om - å spille mesterskap for Norge.

- Det er alfa og omega det, for en fotballspiller, å få lov til å være med og spille et mesterskap. Det hadde vært moro. Det hadde vært litt trist å avslutte uten det, men nå har jeg jo fått oppleve litt i løpet av fotballen. Vi får strekke oss litt lenger for å klare det denne gangen, sier han til Dagbladet.

«HVILEÅR»: Daniel Braaten i aksjon for Bolton mot Bayern Münchens brasilianske forsvarer Lucio. Foto: CLEMENS BILAN / AFP / NTB SCANPIX
«HVILEÅR»: Daniel Braaten i aksjon for Bolton mot Bayern Münchens brasilianske forsvarer Lucio. Foto: CLEMENS BILAN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer